- Kategori
- Hayvanlar Alemi
Kinkajuların Gece Muhabbeti !..

Kinkaju (Kinkajou) adı verilen canlı, bal rengi, küçük bir hayvandır...
Görünüşü her ne kadar maymuna benzese de, aslında rakun ailesinin bir üyesidir...
Orta ve Güney Amerika'nın yağmur ormanlarında yaşamını sürdüren kinkaju, gün boyunca ağaç oyuklarında uyur, geceleri ise yiyecek bulmak için ağaçlarda dolaşır...
Erişkin bir kinkajunun boyu 60 santimden kısadır, ağırlığı ise 1-3 kilogram civarındadır...
Hemen hemen vücudu ile aynı boya sahip olan kuyruğunu, fazladan bir kol gibi kullanarak ağaç tepelerinde dengesini sağlar...
Kinkaju sivri dişleri ve pençeleriyle etçil bir hayvan görünümüne sahip olsa da, genellikle bitki ve meyvelerle beslenir. Pek nadir olsa da böcek, kuş ve küçük memelileri de mideye indirir...
Kinkajunun dili hayli uzundur ve çiçek nektarını toplamak için uzun dilini kullanır. 13 santimetreyi bulan dili bazen polenleyici görevi de görür...
Beslenirken kuyruğu ve ayaklarını kullanarak ağaçlarda başaşağı sarkması da bir başka ilginç özelliğidir...
Yiyecek aramaya yalnız çıkmayı yeğleyen kinkajular, aslında küçük aile grupları hâlinde yaşamlarını sürdürürler. Gündüzleri grup hâlinde ağaç kovuklarında uyurlar. Akşam karanlığı çökmeye başladığında ise yiyecek aramaya başlamadan evvel birbirlerini tımar ederler...
Lâkin pek çok hayvanın aksine, erişkin yaşa geldiklerinde aileyi terk edenler dişi kinkajulardır.