Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kira zararlarınızı Ticari karlarınızdan indirebilirsiniz...

Kira zararlarınızı Ticari karlarınızdan indirebilirsiniz...
 

Gelir Vergisinde zarar mahsubuna ilişkin düzenleme, 193 sayılı GVK’nın “Zararların Karlara Takas ve Mahsubu” başlıklı 88. maddesinde yer almakta olup, bu maddeye göre;
- Gelirin toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar (80'inci maddede yazılı diğer kazanç ve iratlardan doğanlar hariç) diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir.
- Bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, müteakip yılların gelirinden indirilir. Arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara naklolunamaz.
- Menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında, gider fazlalığından doğanlar hariç, sermayede vukua gelen eksilmeler zarar addolunmaz.
- Tam mükellefiyette yurt dışı faaliyetlerden doğan zararlar faaliyette bulunulan ülkenin vergi kanunlarına göre beyan edilen vergi matrahlarının (zarar dahil) her yıl o ülke mevzuatına göre denetim yetkisi verilen kuruluşlarca rapora bağlanması ve bu raporun aslı ile tercüme edilmiş bir örneğinin Türkiye'deki ilgili vergi dairesine ibrazı halinde mahsup edilebilecektir. Denetim kuruluşlarınca hazırlanacak raporun ekinde yer alan vergi beyanlarının, bilanço ve kâr-zarar cetvellerinin o ülkedeki yetkili mali makamlarca onaylanması zorunludur. Faaliyette bulunulan ülkede denetim kuruluşu olmaması halinde, her yıla ait vergi beyannamesinin, o ülke yetkili makamlarından alınan birer örneğinin mahallindeki Türk elçilik ve konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan ülkenin aynı mahiyetteki temsilcilerine onaylatılarak, aslının ve tercüme edilmiş bir örneğinin ilgili vergi dairesine ibrazı yeterlidir.
- Türkiye'de mahsup edilen yurt dışı zararın, ilgili ülkede de mahsup edilmesi halinde, Türkiye'deki beyannameye dahil edilecek yurt dışı kazanç, mahsuptan önceki tutar olacaktır.
- Türkiye'de Gelir Vergisi'nden istisna edilen kazançlarla ilgili yurt dışı zararlar, yurt içindeki kazanç ve iratlardan mahsup edilmez.
- Bu maddenin uygulamasıyla ilgili usul ve esasları belirlemeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir denilmektedir. 

MAHSUBUNA İMKAN BULUNMAYAN ZARARLAR
Çalınan ve/veya kaybolan para veya mal bedeli dolayısıyla oluşan zararlar ile kanunen kabul edilmeyen giderlerden kaynaklanan zararlar,
Müteakip beş yılın kazanç ve iratlarından mahsup edil(e)meyen geçmiş yıl zararları,
Faaliyetini terk eden mükelleflerin terk dönemine ve geçmiş yıllara ait zararı,
Ölüm halinde ölene ait ilgili yıl ve mahsup edilemeyen geçmiş yıl zararları,
Rıza’en matrah beyan eden mükelleflerin ilgili yıl veya geçmiş yıl zararları,
Vergiden istisna edilmiş faaliyetlerle ilgili zararlar,
Türkiye’de gelir vergisi’nden istisna edilen kazançlarla ilgili yurt dışı zararlar,
Mükellef yurt dışı faaliyetiyle ilgili zararlarını faaliyette bulunulan ülkenin vergi kanunlarına göre denetim yetkisi verilen kuruluşlarca rapora bağlanması ve raporun aslı ve tercüme edilmiş bir örneğinin Türkiye’deki ilgili vergi dairesine ibrazını sağlayamazsa bu yurt dışı zararlar,
Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre indirim konusu yapılan iktisap bedelinin % 5’inden indirilmeyen kısmı,
Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin elde ettikleri kira gelirlerinden yasada belirtilen giderler düşüldükten sonra kendi ödedikleri kira bedelinin indirilemeyen kısmı,
Değer artış kazançlarında ve arızi kazançlarda meydana gelen zararlar diğer kaynakların kazanç ve iratlarından mahsup edilemez. 

Örnek : Mükellefin 2010 yılı gelirleri aşağıdaki gibi olup bununla birlikte bulundugu şehirden başka bir şehirde mesken kira geliri elde etmiştir.
Elde ettiği kira gelirine karşılık kendiside kirada oturup mesken kira geliri elde ettiği gayrimenkulden dolayıda kredi faizi ödenmiştir. 

Ticari Kazanç 30.000, - TL
Yıl içinde hesaplanarak ödenen Geçici Vergi Toplamı 4.500.- TL
Mesken kira geliri (brüt) 9.600, - TL 

Buna karşılık gayrimenkul sermaye kazancından dolayı giderleride 4.800.- TL kira gideri ile 6.000.- TL kredi faizidir. 

Mükellef ticari kazancı olması dolayısıyla GVKnın 21 inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanmayacağından mesken kira gelirinin tamamını beyanına dahil edecektir. Mükellef GMSİ beyanında gerçek gider yöntemini seçecek 10.800.- TL giderinin tamamını indirim konusu yapacaktır. 

Ticari Kazanç 30.000, - TL 

Mesken kira geliri (brüt) 9.600, - TL
GMSİ Gerçek gider (-) 10.800.- TL
GMSİ Zararı (-) 1.200.- TL 

Vergiye Tabi Matrah 28.800.- TL
Hesaplanan Gelir Vergisi 5.796.- TL
Geçici Vergi Mahsubu(-) 4.500.- TL
Ödenecek Gelir Vergisi 1.296.- TL 

Yıldırım ERCAN
www.huseyinust.com 

 
Toplam blog
: 19
: 5839
Kayıt tarihi
: 18.11.10
 
 

1979 İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Malatya'da yaptım. 1996 yılında muhasebe işine..