​ Kırılgan merdivenlerde zirve yolculuğu / İş Yaşamı - Kariyer / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kırılgan merdivenlerde zirve yolculuğu

Dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmalardan en çok zararı Türkiye gördü. Yeni Türk Lirası yaklaşık yüzde 17 değerinde bir değer kaybına uğradı. Ülkemiz ekonomisindeki kırılganlık bizi her an felaketin eşiğinden çeviriyor.

Yaşanan son kriz gösterdi ki bu krizleri atlatabilmenin en iyi yolu mantıklı ve planlı zekâya sahip olan beyinlerle çalışmak.

1,5 milyon insanı ilgilendiren üniversite sınavı hiç kuşkusuz tüm aileleri ve haliyle iş dünyasını yakından ilgilendiren bir konu.

Üniversiteye girenlerin yanı sıra şu sıralarda üniversiteden mezun olacakl yüz binleri de hesap etmek gerekiyor. Bu yıl yüksek öğretim kurumlarından yaklaşık 200 bin genç mezun olacak ve ekonomik hayatta kendine bir rol kapmaya çalışacak. Bu gençlerin yaklaşık 20 bini yabancı dil ile eğitim veren üniversite ve bölümlerden mezun olacak.

Unutmamak lazım ki, yurt dışında öğrenim gördüğü bir fakülteyi bitiren 5 bin gencin yaklaşık 4 bini kesin dönüş yapıp iş aramaya başlayacak.

Eğitimli veya diplomalı iş arayan sayısı bu kadar fazla olmasına rağmen onların da piyasada yerleşebilecekleri iş alanları kısıtlı. Aynen üniversite sınavındaki gibi… 1,5 milyon öğrenciden ancak 200 bini üniversiteye yerleştiriliyor. 200 bin mezundan her sene ancak ilk yıl 70 bini düzenli bir işe başlayabiliyor.

Üniversiteyi bitirmiş taze mezunların kariyerlerin uygun iş bulabildiğini çok da fazla söyleyemeyiz. Çünkü devlet alımlarda kadro küçülmesine giderken, özel sektörde 2001 krizi sonrası eleman alma politikalarında uyguladığı cimrilik davranışından vazgeçmiş durumda değil.

Kendini yetiştiren, kabiliyeti olan, iyi eğitim almış mezunların yakaladıkları fırsatlar devrelerine göre bir hayli fazla. Artık bir yabancı dil bilmek bile çok büyük bir avantaj olmaktan çıkmış durumda.

Kendini yetiştirmeyen gençler ister istemez bu en verimli çağlarında, işsizlik sorunuyla tanışıp ağır bir buhran dönemi yaşamak zorunda kalıyorlar. Umutsuzluk ve hayata bakış endişesi arttıkça yaşama sevincinde azalmalar görülüyor.

Faruk Türkoğlu’nun Referans Gazetesi’nde yer verdiği tespitler hakikaten yerinde. Türkoğlu tespitinde diplomalı işsizlerin ve iş dünyasının yaşadığı karşılıklı karmaşayı vurguluyor ve iş dünyasının sıkıntılarını özetliyor.

"Şirketlere, aradığımız nitelikte eleman bulmak çok zor. Ortada fakülte diplomasını her kapıyı açan bir anahtar olarak gören, iş dünyası hakkında en ufak bir fikre sahip olmayan on binlerce genç var.

Bu gençler kendilerini yetiştirmek için maalesef fazladan bir çaba göstermemiş. Okurken, stajlara önem vermeyen, kurslar izleyip sertifika almayan bu gençleri sıfır kilometreden alıp yetiştirmek bizim için fazla masraflı oluyor. Gençlerin önemli bir bölümü, fakültede öğrendikleri ile yetiniyor.

Onlara öğrenimleri sırasında kendi dallarındaki yeni gelişmeleri takip etmeye yönelik bir merak duygusu aşılanmamış. İşleri ile ilgili bir öğrenme ve uzmanlaşma hedefine sahip olmayan gençler, şirketlerimize beklediğimiz katkıları yapamaz. Biz, isteneni aynen yapacak gençleri değil, eski sorunlara yeni çözümler bulacak, ufku geniş ve yaratıcı gençleri istihdam etmek istiyoruz.”

Konya cazibe merkezi olmaktan çok uzak...

Geçenlerde İstanbul’dan gelen misafir bir işadamını yolcu ederken ayaküstü sohbet ettik. Bana Konya’da işe yeni başlayacak yeni bir mühendisin alacağı maaşın ne olacağını sordu. Ben de cevaben yeni bir mühendisin ortalama 500–600 YTL maaş alacağını, haftanın 6 günü çalışacağını ve kendini geliştireceği bir imkânı çok zor bulacağını anlattım.

Şaşırdı. İstanbul’da durumun çok farklı olduğunu anlattı. Bense hala köylülükten kurtulamayan ve şehirleşme kültüründen çok uzak kalan bu yöre iş dünyasının yaptıklarının çok da fazla abartılı bulmadığımı söyledim.

Sonuçta Konya’yı personel açısından cazibe merkezi yapamayan bu yörenin işadamları, bir taraftan da nitelikli personel olmayışından yakınmaya devam ederler.

 
Toplam blog
: 12
: 1129
Kayıt tarihi
: 05.09.06
 
 

İktisat eğitimi aldım. 6 yıldır fabrikalarda yöneticilik yapıyorum. Ortadoğu ve yakın tarih okumalar..