Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '13

 
Kategori
Balıkçılık
 

Kırmızı Tekir Balığı

Kırmızı Tekir Balığı
 

çok sakin ve harika lezzette bir dip balığı


Ilıman ve sıcak suya sahip olan denizlerin sahil kısımlarından 3mt'den, 50 kulaca (90mt) kadar olan derinlikteki, kumluk ve çamurluk diplerde sürüler halinde gidip gelerek yaşarlar.

Akdeniz, Ege deniz, Marmara ve Karadeniz'de bulunan tekirlerin küçüklerine Mıcır dendiği gibi biraz daha büyük olanlarınada Çuka adı verilmektedir.

Tekirlerin ortalama boyları 10-12 santimdir. Marmara denizi'nde yaşayan Tekirlerin Karadeniz'e göçleri ilkbaharda olmakta ve sonbaharda ise tekrar Marmara denizi'ne dönmektedirler. Yazın sığ sahillere yaşamayı tercih eden tekirler kışın ise derin sulara, kanala çekilirler.

Derisi gayet narin ve ince olan tekirin pulları iridir fakat gövdesine iyice yapışmamıştır. Bu bakımdan pullarını parmağımız ile rahatlıkla kazıyabiliriz, ayrıca diğer bir özeliği de Barbunyadan daha küçük ve daha yassı olmasıdır.

Üzerinde kırmızımsı benekleri olup, sırtının rengi kırmızı kahverengi, karnı ise beyaz renktedir. Gözleri kırmızı renkte olup ağzı küçük ve kadife dişleri vardır. Alt çenenin altında bulunan iki adet bıyığıyla kumu eşeleyerek kendisine yiyecek temin etmekte ve bu bıyıklardan ötürü de bu balığa tekir adı verilmiştir. Kuyruk yüzgeci yumuşak olmasına karşın fazlaca gelişmiştir. İki adet sırt yüzgeci ve anüs yüzgeçlerine sahiptir. Dişileri erkeklerinden daha büyük olan tekir balıklarının ortalama olarak ömürleri 10 yıl olup ayrıca dili de bulunmamaktadır.

Sürüler halinde dolaşan Tekirlerin üremeleri de yaz aylarında olup yumurtalarını 5 ile 30 kulaç olan derin bölgele bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavrular, 1 ay orta sularda yaşadıktan sonra dibe inip ömürlerini küçük kabuklular, karides, solucan, böcekler ve kurtları yiyerek geçirirler. Aynı familyadan olan Barbunyanın tüm karakteristiklerine sahip olan tekir balığı, daha soluk bir renge sahiptir.

Eti çok kabul gören Tekir balığının; tavası, ızgarası, kağıtta kebabı, buğulaması çok harikadır. Haziran ve Mart aylarında bolca avlanılan ve ekonomik değeri yüksek olan yumuşak huylu bu balık; Manyat, Trol ,fanyalı ağlarla ve gırgır motorları tarafından avlanmakta fakat oltayla avcılığı yapılmamaktadır. Avlanan Tekirler, tahta kasalara yerleştirilerek balıkhaneye sevk edilmekte ve kendi kasaları ile birlikte satışları yapılmaktadır.

Su ürünlerinin 1380 sayılı kanununun 2/1 nolu sirkülerindeki 17.maddesinde de belirtildiği üzere, avlanması gereken minimum boy uzunluğu 11cm'dir. Bu uzunluğun altında avlanmaları yasak olup ceza hükümleri bulunmaktadır. Bu balığın Latince adı ise : Mullus surmuletus'tur...

Tekir ve Barbun balıkları birbirlerine çok benzediklerinden dolayı balık pazarlarında, balık satın alan kişilere Tekiri, Barbun veya Barbun balığını Tekir diyerek sattıklarına sıkça rastlanmaktadır.

nurideniz
 

 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..