Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kış aylarında direncimizi yükseltecek 10 besin

ÜÇ SİLAHŞÖRLER: CEVİZ-FINDIK-BADEM

B12 vitamini, magnezyum, demir, kalsiyum ve posa açısından zengindir. Aynı zamanda yüksek oranda E vitamini içerdikleri için bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde etkilidir. Bu özelliğiyle de soğuk algınlığı ve çeşitli enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Ceviz, fındık ve bademin içeriğinde yağ olarak en fazla tekli doymamış yağ içermesiyle kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı ve kalp sağlığı için de iyi birer besin kaynağıdırlar.  

BROKOLİ

Brokoli, İyi bir folat kaynağının olmasının yanı sıra fito kimyasallarda içerir. Brokoli aynı zamanda çok iyi bir A ve C vitamini kaynağıdır. Bu içeriğiyle soğuk havalarda vücut direncini güçlendirecektir ayrıca kalp hastalığı, diyabet, bazı kanser türlerini önlemede de yardımcıdır. Antioksidan özelliğiyle de vücut hücrelerini ve göz sağlığını korur.

SOMON

Somon balığı,  omega-3 yağ asiti içerir, bu içeriğiyle kalp krizi riskini azaltır. Omega 3 yağ asiti aynı zamanda ani kardiyak ölümlere neden olabilecek düzensiz kalp atışlarına karşı koruyucudur, tligriserid düzeyini, kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Bunların yanı sıra Omega-3 çok düşük oranda doymuş yağ ve kolesterol içerir ve iyi bir protein kaynağıdır.

MAYDANOZ

Maydanoz, C vitamini açısından zengin olup, ödem söktürücü özelliğiyle kış aylarının vazgeçilmezidir. Soğuk algınlığına karşı koruyucu olmasının yanı sıra böbrekleri temizlemeye yardımcı, kansere karşı koruyudur.

NAR

Nar, antioksidan özelliğiyle özellikle kış aylarının en sağlıklı meyvesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Aynı zamanda kan basıncını düşürmeye yardımcı olup LDL kolesterolün kontrolünü sağlar. Özellikle nar çekirdeği kalp damar hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir.

 

ISPANAK

Ispanak, yüksek oranda A, C vitamini ve folat içermekte olup aynı zamanda da iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ispanak içeriğiyle immun sistemi destekler, deriyi ve saçları sağlıklı tutmaya yardımcı olur. İçerdiği beta karoten ve lutein karotenoidleri ile yaşa bağlı görme hastalıklarına ve gece körlüğüne karşı aynı zamanda da kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı da koruyucudur.

KEFİR

Yüzyıllardır Orta Asya ve Kafkasya’da tüketilen ancak ülkemizde yeni yeni tanınmaya ve tüketilmeye başlanılan kefir sağlığımız için birçok olumlu etkisi vardır. İçeriğindeki laktobasiller(yararlı bakteriler) ile bağışıklık sistemimizi güçlendirirken sindirim sistemimizi de düzenler. Gaz yapmaması özelliği ile de özellikle süt ve yoğurdun gaz yaptığı kişiler rahatlıkla içebilirler.  Ekşimtrak tadı nedeniyle bazı kişiler tarafından sevilmeyebilir. Ancak meyvelerle ya da içerisine salatalık koyarak tatlandırabilir içimini daha kolay hale getirebilirsiniz.

PORTAKAL

C vitamini, lif, folik asit içeriğiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Özellikle C vitamini içeriğiyle soğuk algınlığına karşı koruyucudur. Sahip olduğu hesperidin ve pektin ile kansere karşı koruyucu ve şeker hastalığında posa içeriğiyle de kan şekerini dengeleyicidir.

BAL KABAĞI

Kış aylarında yavaşlayan metabolizma ile sindirim problemleri yaşanabilir. Bal kabağının lif içeriğinin çok yüksek olması nedeniyle sindirim hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Karoten, C ve E vitaminleri, potasyum ve magnezyum içermesi nedeniyle sağlığımız için çok önemli bir besindir. Bağışıklık sistemini desteklerken Omega-3 ve Omega-6 içeriyle de kalp sağlığını koruyucudur. Bal kabağını sadece tatlı yapmak için değil çorbalarda ya da yemeklerinizin yanında garnitür olarak tercih edebilir, sadece haşlayarak da tüketebilirsiniz. 

YABAN MERSİNİ

Araştırmalara göre yaban mersini kronik hastalıkların önlenmesinde yardımcıdır. Yaban mersini aynı zamanda hafızayı güçlendirir ve sağlıklı yaşlanmayı destek olur. Düşük kalorilidir, çözünen posa ve C vitamini içerir. 1 su bardağı yaban mersini 2,7 gr posa, 11 mg C vitamini içerir. Kış aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. 1 yemek kaşığı yaban mersinini 1 porsiyon meyve yerine tüketebilirsiniz.

 Dyt. Sernaz Çakır Ercil

www.sernazcakir.com

 
Toplam blog
: 3
: 200
Kayıt tarihi
: 10.01.13
 
 

İlköğretim ve lise eğitimimi Samsun’da tamamladıktan sonra 2008 yılında Ankara Başkent Üniversite..