Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '16

 
Kategori
Deneme
 

Kişi yalnız kalıp özgürlüğün şeytanının peşine düştüğünde Azrail de onun peşine düşer

Kişi yalnız kalıp özgürlüğün şeytanının peşine düştüğünde Azrail de onun peşine düşer
 

Yine yanlış anlaşılacak bir yazı, baştan düzeltelim; özgürlük şeytan değildir, sizi şeytana götürebilir.

Kişinin gizli yapmak istediği, yapmayı çok istediği ama açıkta yapamadığı şeylerdir. İnsanların garip/aykırı merakları vardır. Bunlar dürtülerle ilgilidir. İnsanlar yalnız kaldıklarında hiç de masum değildirler, canavara dönüşürler, birilerini öldürmeyi bile düşünebilirler.

Yanlış kararlar, aşırı/tehlikeli kararlar, sapık ahlaksız davranışlar falan hep yalnız kalmanın ürünüdür. Yalnız kaldığınızda nefis harekete geçer. Dürtüler sizi zorlar. Şeytan yanınıza gelir ya da içinizdeyse dışarı çıkar. Din töre, kanun, karakter gibi disiplinlerle kendinizi disiplin altına almamışsanız ya da alsanız bile iradeniz zayıfsa hayal etmekten bile utandığımız şeyleri düşünür yapmak istersiniz. Artı yalnızken kontrol de pek mümkün olmaz. Zaten serbest olmak istersiniz. Bunların içine kendinize veya başkalarına zarar verecek şeyler de karışabilir.

Aslında kişinin yapmak istedikleri yalnızken yapmak istedikleridir. Çeşitli disiplinlerle yasakladığımız için bunlar daha dayanılmaz hale gelir. Yalnızız. Karışanımız yok. Kimse görmüyor bilmiyor. Zaten üzerimizdeki gözlerden de bıkmışız. Böyle bir anda ahlaklı ahlaksız, zararlı zararsız bütün kurtlarımızı dökeriz.

Onun için yalnız kalmak kişi için zararlı, yalnız insan tehlikelidir. Biz bütün utanılacak şeylerimizi yalnızken yaparız. İnsanların bu nedenle de yalnız kalmaları gerekir. Yalnız kalsın istediğini yapsın, sorun değil ama söylediğimiz gibi zararlı ama daha önemlisi tehlikeli hareketler de bu sürece karışabilir. Ensest böyle anda aklınıza gelir. Komşunun karısını böyle anda düşünürsünüz. Kızdığınız bakkalın oğlunu öldürmeyi filam.  Yaptığınız işin yanlış olması önemli değil size (ya da başkalarına) zarar vermesi, sizin için tehlikeli olması önemli. Keza insanların başına iş açan tehlikeli merakların denemesi de böyle anlarda yapılır.

Yalnız kalan (ya da biriyle) insana bir şey yapmasın denemez; çünkü yapmak isteyecektir, ilgi ve merakları için tek uygun zaman o andır. Bu, önlenemez ve yasaklanamaz bir durumdur çünkü insanların yalnızken ne yaptıklarını bilemeyiz artı kimseye yalnız kalamazsın diyemeyiz. Sonra yalnızken yaptıkları suç günah ya da ayıp olsa bile nasılsa kimse görmüyor bilmiyor.

Bu durumda yalnız kalıp böyle meraklarını giderme durumundakilere belki bazı şeyler söylenebilir. Ancak bunlar yapma etme asarım keserim şeklinde değil yol gösterici olmalı. Sana veya başkasına zarar vereceğini düşündüğün davranışlardan uzak duracaksın. Fare zehriyle ya da ateşle gazla filam deneme yapmak gibi. Zarar vermeyecek şeyler ölçüyü aşmadan. Yanında biri varsa ve onunla bazı meraklarını gidermek istiyorsan yapılan şeyin ayıp günah suç olmasını boş ver sadece sonucunda nasıl bir zarara uğrarız diye düşüneceksin. Her şeyi zararı ve tehlikesi yönünden ele alacaksın.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..