Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kısırlık incelemeleri

Kısırlık incelemeleri
 

Kısırlık incelemeri


Kısırım Demek İçin!

Evli çiftlerin çok sık karşılaştığı, son zamanlarda fazlaca konuşulmaya başlanan kısırlık (infertilite),çiftlerin 1 senelik dönem sonunda  korunmasız ilişkiye rağmen bebek sahibi olamamalarına denir. Tamamen iyi bir çiftte, kadının yumurtlamayla ilgili bir sıkıntısı yoksa erkeğin sperm tahlilleri tamamen normal ise, sistemli bir cinsel ilişkileri de varsa, o ay içinde gebe kalma olasılığı yaklaşık
 olarak yüzde yirmi olarak tarif ediliyor.

Bu da demek oluyor ki tamamen sağlıklı bir çiftin düzenli bir cinsel ilişki ile bir sene sonunda gebelik oluşması oranı yüzde doksandır.

Bu süre sonunda hala gebelik oluşmamışsa bu çiftler irdelenmeye başlanır. Bir sene sonucunda yapılan testler öncelikle temel tarama testleridir.

Kısırlık Erkekte mi Kadında mı ?

Öncelikle kısırlık sorununun erkek kaynaklı mı, kadın kaynaklı mı onu tespit etmek gerekir. Çiftin her ikisine de temel tarama testleri yapılır. Kadın için ilk olarak yumurtlama takibi yapılır. Bunun için birtakım kan tahlilleri, ultrason bulguları, tüplerin ne durumda olduğunun incelenmesi, adet düzeni, rahimde bir problem var mı yok mu gibi genel testlerin incelenmesi gereklidir. Daha sonra eşten de bir sperm analizi istenir. Sperm tahlili %99 oranında erkekte bir sorun olup olmadığı hakkında bir fikir verir.

Erkeğin İncelenmesi

Erkekte fazla detaylı bir incelemeye gerek kalmaz. Kısırlık sorununun kimden ve neden kaynaklandığı tespit edildikten sonra hastanın tanısı konur ve tedaviye yönlendirilir. Erkekte olan sorunlar için erkek genel olarak ürolojiye yönlendirilir.

Kadının İncelenmesi

Kadınlarda olan kısırlık sıkıntısı için ise kadın doğum bölümünün takibi gerekir.

Hamile kalma da yaş faktörü oldukça önemlidir. Yaş ilerledikçe gebe kalma oranları düşmektedir. 40 yaş üstündeki bir kadının yumurta rezervleri ne kadar iyi olursa olsun, yumurta sayısı ne kadar iyi olursa olsun gebe kalabilirliği 30 yaşındaki bir kadınla kıyaslanamaz.

Kadının Yaşı En Önemli Neden!

Belli bir yaş üzerinde genetik rahatsızlıklar açısından da, kromozom hastalıkları açısından da hastalar risk faktörü altına girmiş olurlar. O yüzden tercih edilen genç gebeliklerdir.

Kadındaki olumsuz koşullar tespit edilip incelendikten sonra gerekli tedaviler yapılmaya başlanır. O yüzden doğru tedavi, doğru tanı, doğru yaklaşım çok önemlidir. Önce basit kısırlıktedavileri ve belki hiç tedaviye gerek kalmayacak durumlar gözden geçirilir. Sadece yumurta takibi yapılıp uygun vakitte ilişki önerildiğinde bile gebe kalan çiftler olabilir.

Psikolojik Nedenler Kısırlık Yapabilir

Bazen ise hastanın psikolojik etkenlerini düzeltmek, kendinde bir sorun olmadığını öğrenmesi bile gebe kalmak için yeterli desteği sağlayabilir. Bu yöntemler pek işe yaramadı ise yumurtlama tedavisi, aşılama tedavileri gibi kısırlık tedavileri mevcuttur.

Sıra, kademe ve ne yapılacağının tespiti çok önemlidir. Sadece bir yumurtlama takibi ya da yumurtlamayı sağlayacak çok basit ilaçlarla gebe kalma ihtimali fazla olan bir çifte tüp bebek yapmak hem aşırı, hem gereksiz bir tedavi olur. Onun için bunları çok iyi analiz etmek ve ona göre bir tedavi yolu izlemek gereklidir. Genellikle tüp bebek en son basamaktır.

 

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..