Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kısırlık Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı?

Kısırlık Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı?
 

Çifler 1 senelik süreçte hiçbir korunma yöntemi kullanmadan düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen istenilen gebelik sağlanamadıysa, meydana gelen bu duruma kısırlık denir. Ülkemizde çiftlerin yüzde 15’i kısırlık problemi ile baş etmektediler. Kısırlık her çiftte farklı sebeplerden dolayı baş göstermektedir. Bu neden çiftlerin tedavileri de birbirlerinden farklılık göstermektedirler. Kısırlık özel bir durum değildir ve çiftlerin tedavi görmeleri gerekmektedir. Unutulmaması gerekir ki kısırlık tedavisindeki başarı oranı başarısız olma oranından daha yüksektir.
 
Kısırlık belirtileri ve kısırlık tedavisine başlangıç zamanı
 
Kısırlığın en büyük nedeni doğum kontrol yöntemi kullanmadan bir yıllık zaman diliminde istenilemeyen gebeliğe ulaşamamaktır. Yüksek ihtimalle çiftlerden birisinin yaşadığı kısırlık bu durumun önünde engeldir. Ancak kısırlığın anlaşılması için 1 sene beklenmeyedebilir. Çünkü yaş faktörünen dolayı bekleyen çiftlerin çocuk sahibi olma yaşları gecikebilir.
 
Kadının yumurtalıklarında oluşan bozukluklar (polikistik over sendromu ) ve rahimde meydana gelebilecek enfeksiyonlarda kısırlığa neden olabilir. Bu yüzden kadın rahminde ağrı, yanma veya aşırı kanam görürse hemen uzman bir doktora başvurmalıdır. Erkeğin sperm miktarında ve kalitesinde azalma yaşanıyorsa bu durumunda nedeni yüksek oranda erkeğin yaşadığı kısırlıktır. Zaman kaybedilmeden tedavi olunması gerekmektedir. Yumurtalıklarda meydana gelen çikolata kistleri ve endometriozis kistleri de kadın üreme organına zarar verebileceği için tedavi edilmesi gerekmektedir.
 
Tüm bu belirtiler kısırlığın bir nedenidir ve beklenilmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle de yaşı ilerlemiş çiftler kısırlık tedavilerine başlamak için 1 sene beklemeleri gerekmemektedir. İlerleyen yaşa bağlı olarak çocuk sahibi olmaları zorlaşabilecektir.
 
Kısırlık tedavisi
 
Test aşaması
 
Kısırlık şikayeti ile doktora başvuran çiftlere ilk önce kesin kısırlık tanılarının konulabilmesi için bazı testler yapılır. Bu testlerle birlikte kadın üreme organları ultrason yardımı ile incelenir. Yumurtalıklarda kist ya da enfeksiyonal oluşumların olup olmadığına bakılır. Erkekten alınan sperm örneği ile spermin miktarına, kalitesine ve yeterli sayıda olup olmaması da incelenir.
 
Kadınlarda kısırlık tedavisi ne zaman başlar ve nasıl yürütülür
 
Kısırlık tedavisini gören kişinin doktor ile olan iletişimi çok önemlidir. Tedaviyi yürütecek doktorun kişinin önceki tüm test raporlarını incelemesi gerekmektedir. Yine kısırlık tedavisine başlarken kadına yapılmış olan tüm testler  detaylı bir şekilde incelenir. Tedavinin şekli de bu testlerdeki sonuca göre yürütülecektir.  Tedaviyi görecek kadının, adet döneminde olması gerekmez.  Kadınlardaki kısırlık tedavisi kısırlığın kesin teşhisi konulduktan sonra hemen başlar.
 
Yumurtlama tedavisi
 
Yapılan tüm testlere rağmen kadının kısırlığı anlaşılamaz ise kadına yumurta tedavisi uygulanır. Tedavinin amacı kadının her ay bir kez düzenli olarak yumurtlamasını sağlamaktır. Düzenli yumurtalamaya bağlı olarak kadının hamile kalma şansı da arttırılmaya çalışılmaktadır.
 
Tüp bebek tedavisi yöntemi
 
Kadının kısırlığının nedeni rahimde bulunan tüplerin tıkalı ya da hasarlı olması olablir. Böyle bir durumda kadın normal yollardan hamile kalma şansı çok çok azdır. Kadının her iki tüpününde hasarlı olması durumunda çocuk sahibi olması için tüp bebek tedavisine geçilir. Tüp bebek tedavisi ile çiftler yüzde 99 oranında istedikleri çocuğa kavuşabileceklerdir.
 
Erkeklerde kısırlık tedavisi
 
Erkek kısırlığı tedavisi kadın kısırlığına oranla daha başarılıdır. Tıbbın gelişmesi ve ilerleyen teknoloji sayesinde erkek kısırlığının tedavisi çok yüksek oranda başarılı olmaktadır. Erkek kısırlığının sebebi kesin olarak saptanması ile tedavi sürecide başlar. Kısırlığın nedeni hormon yetmezliği ise erkeğe hemen hormon tedavisi yapılır ve hormona bağlı oluşan kısırlık sorunu ortadan da kalkar.  İktidarsızlık ve erken boşalma gibi sorunlardan istenilen çocuğa ulaşılamamasında bir etkendir.
 
Böyle durumda erkeğe ilaç tedavisine başlanılır ve çok büyük oranda bu sorun da ortadan kalkmış olur. Erkeğin sperm miktarında azalma ya da kalitesizlik varsa aşılama tedavisi gerçekleştirilir. Aşılama tedavisi hem kadına hem de erkeğe uygulanan bir yöntemdir. Erkekteki aşılama tedavisi normalin altında olan ve kalitesiz olan spermlerin normal ve kalitesi hale gelmesine yardımcı olur. Kadındaki aşılama tedavisi ise yumurtalama hücrelerinde yumurta oluşumuna katkı sağlanması ve kadının gebe kalma oranını arttırmak amacıyla uygulanır. Acısız ve ağrısız bir yöntemdir.
 
 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..