Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

28 Mart '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kivi Bitkisi

Kivi Bitkisi

Kivi’nin özelliklerinin nelerdir?, Kivi nasıl yetiştirilir?,Kivi hangi iklim şartlarını sever?,Kivi her sene meyve verir mi?......gibi benzer soruların cevaplarını merak ediyor musunuz? Merakınız dinebilir çünkü aşağıdaki yazı tamda bu soruların cevaplarını içeriyor. Hazırsanız başlayalım!.

  • Kivi bitkisinin Latince ismi ‘’Actinidia deliciosa’’ dır.
  • Güney-Doğu Asya’nın yerli bitkisidir.
  • Orman altı meyvesi olup sarılıcı, yayılıcı dağınık büyüyen bir bitkidir. Kışın yaprağını döker.
  • 50den fazla türü vardır. Ticari olarak kullanılan bu bitki içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde hem kozmetik hem ilaç sektöründe sıkça kullanılmaktadır.
  • Kivi bitkisinin meyvesinin dışı kahverengimsi tüylü olup içeriği yeşildir. Oldukça sulu leziz tada sahip kivi bitkisinin meyvesi yüksek oranda C vitamini içermektedir.
  • Kivi bitkisi saçak kök yaptığında uygun yerlerde hızlı kök sistemi kurar.
  • Dağınık ve sarılıcı özelliğinden dolayı gövde ve dal kısımları yarı odunsudur. Bu nedenle herhangi bir destek çubuklarına sardırılarak büyütülmelidir.
  • Bitkide meyve verecek çicek kurulları grup halinde olur. Erkek ve dişi bireyler ayrı ayrı bitki de yer almaktadır. Bu nedenle bitkinin meyve vermesi için bahçeye dişi ve tozlayıcı (erkek) bitki bir arada dikilmelidir.
  • Kivi bitkisi yıl içerisinde iki veya üç defa budanır. Yaz budaması, kış budaması, şekil budaması. Meyve öncesi budamalarında mutlaka sürgün üzerinde göz bırakılmalıdır. Bırakılan göz sayısı çiceklenmeyi arttırarak meyve oluşumunu destekler.
  • Kivi bitkisi sıcak ortamları sever. Bu nedenle don geçiren ortamlardan korunmalıdır. Şiddetli rüzgarlardan çabuk etkilenir. Toprak nemini sever.
  • Süzek, hafif, derin topraklarda iyi gelişir. Killi ve taban suyu yüksek topraklarda sağlıklı gelişmez. Toprak ph 5,5-7,0 olmalıdır.
  • Kivi bitkisi çelikle ve aşılama yöntemleri ile çoğaltılmaktadır. İklim yönünden sıcak geçen yerlerde aşılı üretim, soğuk geçen yerlerde çelikle üretim yapılırsa daha verimli olur.
  • Kivi meyvesinin çiceklenmesinden hasada kadar geçen süre 3-5 yıl şeklindedir. Bu nedenle ilk yıl dikilen kivi bitkisinden ürün alınmayabilir.
  • Ekim ayının sonu kasım ayının başları kivi meyvesinin yetişme dönemleri olarak kabul edilmektedir.

 

Haydi yazın bir sonraki yazı ne olsun?...... https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

Yüksek peyzaj mimarı////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..