Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '11

 
Kategori
Sinema
 

Kıyameti ve dirilişi kutlayan ‘Henry of Navarre’…

Kıyameti ve dirilişi kutlayan ‘Henry of Navarre’…
 

Reformlarla değişen fikir yapısı etkilerken din kavramını, yıllar süren iç savaşlar sarstı tüm ülkelerin devlet yapısını. Papalık kışkırtırken yandaşlarını, çoluk çocuk demeden can alanlar kızıla boyadı Avrupa’nın yorgun topraklarını. Yobazlıkla savaşta kurban verildi nice günahsız… Ölümlerle döşendi, özgürlük ve medeniyete giden zorlu yolun taşları! 

Fransa’nın Navarre bölgesindeki Protestanlarla, Paris’teki Kraliçe Catherine De Medici’nin Katolikleri arasında 1561’den itibaren 36 yıl hüküm süren din savaşlarını ve taht kavgasını konu alan KRAL HENRY, Fransa tarihinden bir kesit. Köylü çocuklarla kızların etek altına bakmak için kavgaya tutuşan Henry of Navarre’ın hayatı, Nostradamus’un kehanetiyle değişir. Fransa Kralı olacağı öngörülen Henry bir anda kendini din savaşının ortasında bulur. Yıllar süren savaş Fransa’yı yormuştur. Barışın çaresi, köylü kızlarıyla oynaşmaktan hoşlanan Henry’nin Prenses Margot ile evlenmesidir. Düğün öncesi annesi zehirlenen Henry’nin fırtınalı evliliği kanlı olaylara sahne olur. Taht için Katolikliği kabul eden Henry, ‘Nantes Fermanı’yla Fransa’ya din özgürlüğü getirir. Yoksul halkın refahı için uğraşan Kral’ın veliaht için Papa’nın isteği doğrultusunda Medici ailesinden gelin almasıysa hayatına mal olacaktır… 

Heinrich Mann’ın romanından uyarlanan KRAL HENRY, Fransa’da monarşiyi yıkan ilk hümanist kralı tanıtan ve dönen entrikaları açıklayan bir yapım. Yönetmen koltuğunda ‘Stauffenberg’ filmiyle tarihi konuların yorumunda kendini ispatlayan Jo Baier oturmakta. 155 dakikalık filmde, aşkı ve tutkuyu savaşın acımasızlığıyla harmanlayıp tarihte öne çıkan bir kralın biyografisini başarıyla işlemiş. Hans Zimmer’in müzikleriyle zenginleşen filmdeki savaşlar, çok uzun sahnelerle verilmese de çekimleriyle etkileyici. Medici Ailesi’nin ahlaki çöküntüsünü ve Fransız Saray hayatındaki yozlaşmışlığı geniş açı ayrıntılarla aktaran KRAL HENRY, o dönemdeki Paris’in sefaletini de hissettirmekte! Tarihin içine oturtulan aşk sahneleriyle dikkat çeken yapımda yer yer komedi unsurları da mevcut. Tutkulu bir âşık olan Henry’nin Kraliçe Catherine’in karşısındaki dansı buna örnek. Kahramanlık olgusunun pek hissedilmediği KRAL HENRY’de yönetmen, din savaşlarına nokta koyan bu tarihi kişiliği, kadın düşkünlüğüyle öne çıkartıp pasif bir duruşla resmetmeyi uygun bulmuş. Hümanistliğinden olsa gerek. Fransa halkının Kraliyet’teki etkilerini ayaklanmalarla veren film, inanç özgürlüğü yolunda yaşananları farklı bir yorumla izlemek isteyenlere önerilir. Çocuklara uygun olmadığı kaydı düşülerek! 

Anibal Güleroğlu 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..