- Kategori
- Ben Bildiriyorum
Koku nakli gerçekleşiyor mu yoksa?

Google Burun -BETA
GOOGLE NOSE -BETA
Google gün geçmiyor ki bizi şaşırtmasın. Büyük teknoloji şirketi her geçen gün yaptığı çalışmalarla adeta bize bilimkurgunun gerçek olduğu hissini yaşatır oldu.
Akıllı arabalar, teknolojik gözlükler, arama sorgularındaki sıradışı algoritmik çalışmalar vs.
Bütün bu gelişmeler google yaparsa olur dedirten, yaparsa google yapar dedirten bir biliç altı yaratıyor.
Google bugün de yepyeni bir servisinin BETA versiyonunu tanıttı. Google Nose (Google Burun)!
Arama motoru teknolojisinde koku devrimi
Duyularınıza hitap ediyoruz: Yeni koku duyum özelliğiyle yazmanın, konuşmanın ve dokunmanın ötesine geçin.
İnternet koku eksperiniz: Bilgi Panelindeki resimler, açıklamalar ve aromalarla donatılmış bir uzmanlık.
İçinize çekin: Google Aroma veritabanı - 15 milyondan fazla koku verisi.
Koklamasanız daha iyi: Sorgunuz konusunda çekinceleriniz olduğunda, Güvenli Arama'yı kullanabilirsiniz.
gibi başlıklarla dikkatleri üzerine çeken dünya devi, koku arama motorunu tanıttı. :)
SES DALGALARINDAN KOKU SİNYALLERİNE
Artık cihazlarımızdan istediğimiz şeyin adını yazıp kokusunu içimize çekebileceğimizi söylüyor. Bunun için ses dalgalarını koku sinyallerine çevirdiğini söylüyor. Bunun için bir video bile hazırlamışlar. :)
videoyu buradan Türkçe alt yazılı olarak izleyebilirsinız...
https://www.google.com.tr/intl/tr/landing/nose/
Bu koku da ne?
Google BurunBETA, size mümkün olan en keskin koklama deneyimini sunabilmek için aşağıdaki yeni ve mevcut teknolojilerden yararlanır:
Sokak Kokusu atmosferdeki milyonlarca kokuyu içine çeker ve dizinler.
Android Ortam Kokusu Algılama dünyanın en duyarlı mobil işletim sistemini kullanarak koku toplar.
SMELLCD™ 1,8+ kesin sonuç veren ve denetlenmiş kokular için yüksek çözünürlük uyumludur.
Gördüğünüz gibi google sınırları aştığını iddia ediyor.
Ne yazık ki henüz bunun için çok erken. Bu bilgiler sadece google'nin 1 Nisan şakasından ibaret. Ama kabul etmek lazım adamlar iyi hazırlanmış. gerçekçilik katabilmek için herşeyi kullanmışlar.
Heyecan verici bilgilerle donatmışlar. Bu deneyen kullanıcıları bir hata sayfasına yönlendiren google,
Google BurunBETA ile ilgili sorun yaşıyorsanız, lütfen şunları göz önünde bulundurun:
"418: Koku aktarım protokolü hatası" sistemde tıkanıklık olduğunu gösterir; lütfen daha sonra yeniden deneyin.
Teknolojik sınırlamalar nedeniyle bazı kokular tüm cihazlarla uyumlu değildir.
Ekranınızı yalamayın veya ısırmayın.
Google Chrome gibi modern bir tarayıcıya geçmeyi deneyin.
Nisan Bir!
şeklinde bir mesajla karşılıyor ve viral bir yöntemle crome ürünün reklamını yapıyor. Bence oldukça başarılı olmuş. :) Tebrikler google...
Bu şakadan yola çıkarak aslında teknolojini bir gün bunu da yapabileceğine inanalardanım.
Geçmişten günümüze, önce radyolar ve telefonlar aracılığıyla ses nakli gerçekleştirildi. O zamanlar bu bir hayretti. Sonra televizyonlar aracılığıyla görüntü nakli gerçekleştirildi.
Sırada koku nakli, hatta bir sonrasında madde nakli neden olmasın?
Televizyonumuzda bir yemek programı izlerken istediğimiz an bir tuşa basıp yemeğin kokusunu hissettiren koku dalgaları yayılsa, ya da, okyanusun ortasında sereden bir geminin güvertesindeki okyanus kokusunu içimize çeksek nasıl olurdu sizce? Şimdilerde görüntüyü HD, 3D moda alıp daha iyi bir seyir deneyimi yaşadığımız hatta hologram teknolojisinin hayatımızın içine girmesine az kaldığı şu günlerde bir de bunun gibi kokuyu da hissetmek mümkün olamaz mı?
Hep bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ışınlanma teknolojisi ile yolculuğu moleküler seviyeye indirmek, istediğimiz yere saniyesinde ulaşmak, ya da verdiğimiz bir siparişin anında masamızda olması mümkün olmaz mı?
Bilim olamaz demiyor. Sadece yeterince imkanımız yok diyor. Okuduğum her bilimsel makalede bunun bir gün olabileceğinin altı çiziliyor bilim adamarı tarafından.
O zaman nasıl bir hayat olurdu sizce? Fikirlerinizi söyler misiniz?
Abartmadan bol gülücüklü Nisan Bir şakaları dilerim... :)