Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '10

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Kokuların gücü

Kokuların gücü
 

Koku


Parfümler ve değişik aromalı kokular insanoğlunu daima cezbetmiştir.

Kokuların ruh sağlığı üzerindeki etkileri ise tartışılmaz.

Ben de kokulardan çok etkilenen bir insan olarak merak ettim ve kokularla ilgili kısa bir araştırma yaptım.

Aromaterapi, bitkisel özyağları kişinin fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığı için kullanarak bedenin iyileşme gücünü ortaya çıkartıyor. Bu doğal terapi yöntemi, masaj, buğu, kompres ve mekanın kokulandırılması yoluyla fiziksel ve duygusal iyilik hali sağlıyor.

Mekanların kokulandırılması işi gerçekten çok önemli. Bunu bildiğimden beri yaşadığım ve çalıştığım mekanların kokusuna çok önem vermeye başladım. Mesela lavanta kokusu çoğu insanın aksine beni çok rahatlatıyor veya kayısı kokusu inanılmaz rahatlık ve huzur veriyor.

Bitkisel yağların koku molekülleri burnumuzun içindeki koku reseptörleri tarafından beynimize ulaştırılıp kokusal hafızamızı harekete geçirerek, anılarımız, düşüncelerimiz ve duygularımız üzerinde etkili oluyor. Duygusal anlamda bize yardımcı oluyor.

Bu kokuların zengn kimyasal yapısı bedene nüfuz ettiğinde kan dolaşımına girerek fiziksel sıkıntılarımızı iyileştiriyor. Mesela okaliptüs, mikrop kırıcı özelliği ile mikrobik rahatsızlıklara karşı mücadele ediyor.

Kokular çok güçlü fiziksel reaksiyonlar yaratabiliyor.

Beynimizdeki kokusal hafızamız da çeşitli kokularla hareketlenerek anılarımızı canlandırabiliyor.

Mesela Nivea kremin kokusu ben de daima çocukluğumdaki yaz tatillerini anımsatır. Bu kokunun benim kokusal hafızamdaki izi, çocukluğumun yaz tatilleridir. (Çünkü kullandığımız güneş yağı bu marka idi.)

Bir arkadaşım ise ne zaman naylon kokusu burnuna geldiğinde, hafızasında Kıbrıs'ın canlandığını söylerdi. Küçükken Kıbrıs'a gezmeye gitmişler ve elinde tuttuğu naylon torba güneşten erimiş. Dolayısıyla onun naylon kokusunun hafızasındaki izi, Kıbrıs olmuş.

Bu tanım herkes için farklıdır elbette.

Araştırmalar, kokunun fiziksel etkilerinin boyutu konusunda ipuçları veriyor. Bir Japon firmasının yaptığı araştırmaya göre, iş yeri limon yağı ile kokulandırıldığında bilgisayar operatörlerinin % 54 oranında daha az hata yaptığı tespit edilmiş.

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre ise, Las Vegas'da kumar makinelerinin bulunduğu bölge kokulandırıldığında % 45 oranında müşteri artışı gözlenmiş.

Ayrıca karabiber özyağının sigara içme isteğini engellediği ve huzursuzluğu azalltığı da tespitler arasında yer alıyor.

Kokunun etki alanı gerçekten çok geniş. Aynı ortamda yoğun çalışan veya çok vakit geçiren bayanların adet dönemleri senkronize olmaya başlıyormuş yani aynı günlere denk geliyormuş. Normalde hissetmediğimiz insan kokuları, hormonları harekete harekete geçirerek bu duruma neden olabiliyormuş.

Yapılan deneylere göre ise uyku esnasında kokulandırma yapıldığında beyin dalgalarında hareketlenme görülmüş. Minimal koku molekülleri içeren karışımlar deneklere koklatıldığında "hiç bir koku almadım" demelerine rağmen, yapılan beyin dalgaları ölçümünde yoğun hareketlenme tespit edilmiş.

İşte kokuların etkileri bu kadar önemli insanlar için.

Hoş kokulu ve güzel günler sizlerin olsun.
 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..