- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
Kokulu Bitkiler
Kokulu Bitkiler
Yaz mevsimini bahçenizde mis kokular arasında yaşamaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise işte bu yazı tam size göre. Birbirinden güzel kokulara sahip on bitki aşağıda sizleri bekliyor. Bahçenize uygun, yaşadığınız iklime uygun bitkilerden birini veya birkaçını seçin, yaz mevsimini mis kokular arasında geçirin.
Jasmınıum offıcınale (Gece yasemini) : Sarmaşık olan bu bitki beyaz çicekler açar. Çicekleri ilkbahar mevsiminde başlar. Yaz mevsimi ortalarına kadar devam etmektedir. Çiceklerinin kokusu nedeniyle dikkat çekicidir. Çiceklerinden çıkarılan uçucu yağ sayesinde parfüm yapımında sıkça tercih edilir.
Mellisa offıcınalis (Melisa) : Limon otu olarak da bilinen bu bitki yarıgölge yarı güneş ve güneşli ortamlarda yetişir. Beyaz çicekleri vardır. Yaprakları ve çiceklerinde bulunan ucucu yağlar ve maddeler sayesinde kozmetik sektöründe sıkça tercih edilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde etrafa hoş kokular salar.
Lonicera spp. (Hanımeli): Sarmaşık türü olan bu bitki dayanıklı ve bakımı kolaydır. Yaşam şartları elverişli yerlerde hızlı büyür. İlkbahar mevsiminde başlayan çicekleri yaz mevsimine kadar devam eder. Çicekleri sarı-beyaz renkli olup, hoş kokuya sahiptir. Çicekleri bal tadında bir madde salgılar, kuşlar, arılar bu salgıyı çok severler.
Rosa* damascena (Isparta gülü): Melez bir gül çeşidi olan bu güller katmerli çicek görünümü ile göz doldurur. Çok yıllık olup, kış mevsimine dayanıklıdır. Çiceklerinin kokulu ve içeriğinde ucucu yağ olduğundan ticari çalışmalarda sıkça tercih edilmektedir.
Eleagnus angustifolıa (İğde): Çok dayanıklı olan bu bitki güneşli ve yarıgölge yarı güneş ortamlarda gelişmektedir. İyi drene edilmiş ve besin maddece zengin toprakları tercih ederler. İğde bitkileri yaprak renkleri, meyveleri ve çicekleri ile oldukça dikkat çekicidir. Çicekleri kokulu olup, çiceklerinin iç yapısından elde edilen yağlarla parfüm sektöründe kullanılmaktadır.
Siyringa vulgaris (Leylak): Yaprak döken bu bitkiler farklı hava koşullarına karşı dayanıklılık göstermektedir. Çicekleri gösterişli olu mor, beyaz, pembe,lila gibi renklere sahiptir. Bahar mevsiminde çiceklenmeye başlar. Çicekleri kokuludur.
Lilium candıdum (Mis zambak): Zambak türü olan bu çicekler soğanlı yapıdadır. Soğan kısmı istenilen ölçülerden fazla derine dikilmemelidir. Yarı gölge yarı güneşli alanlar idealdir. Susuzluğa dayanıklıdır. Çicekleri hoş kokuya sahiptir.
Narcissus (Nergis): Soğanlı yapıda olana bu bitkinin çicekleri dikkat çekicidir. Sarı, beyaz, turuncu gibi renklere sahiptir. Çiceklenmesi bir sene yoğun diğer sene az vermektedir. Çicekleri özellikle yeni çıktığı analarda etrafa hoş kukular salmaktadır.
Gardenia jasminoides (Gardenya): Herdaim yeşil olan bu bitkinin yaprakları koyu yeşil olup parlak görünüme sahiptir. Yarı gölge alanlarda rahat gelişim göstermektedir. Çicekleri gül gibi şekle sahiptir. Beyaz renkli olup çok güzel bir kokuya sahiptir.
Pelargonıum graveolens (ıtır): Sardunya türü olan bu çicekler, diğer sardunyalara göre oldukça bakımı kolay ve dayanıklıdır. Yaprakları ve çicekleri koku verir. Özellikle yaz mevsiminde Kokusu bahçeyi kaplar. Gül ve limonu andıran hoş kokusu ile oldukça dikkat çekicidir.
SEVGİ,HUZUR,SAĞLIK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem
YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ