Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm Dr Ali Korkmaz

http://blog.milliyet.com.tr/cocukpsikiyatristi

22 Temmuz '20

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Konversiyon Bozukluğu

 

Konversiyon bozukluğu (KB), çocuk ve ergenlerde sıklıkla karşılaşılan psikiyatrik bir bozukluktur. KB’de nörolojik ya da tıbbi bir durum ile açıklaması yapılamayan bayılma, kasılma, yalancı nöbet, yürüyememe, konuşamama, güçsüzlük, körlük, işitme kaybı gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerin psikolojik sebeplere bağlı olduğu, hasta tarafından bilinçli ve planlı olarak ortaya çıkarılmadığı, ruhsal sorunların bedensel belirti şekline dönüştüğü söylenebilir.

KB’nin ortaya çıkması; aile ve arkadaş ortamında iletişim sorunu ve çatışmaların yaşanması, okul başarısızlığı, zayıf aile ilişkileri, ailede işsizlik ve ekonomik sorunlar, duygusal ve fiziksel istismara maruz kalma, bağlanma sorunları, duyguların sözel yolla ifade edilememesi, karşılaşılan sorunlarla baş edebilme becerisinin zayıf olması, koruyucu-kaygılı aile, çocuğun devamlı bir bedensel hastalığının olması, ailede ruhsal ya da bedensel hastalığı olan birinin olması ile ilişkili olabilir.

Genel olarak çocuk ve ergenlerdeki görülme oranı %2-3’tür.

KB tanısı, ayrıntılı muayene ve gerekli tetkikler sonucunda belirtinin nörolojik ve tıbbi bir durumla ilişkili olmadığı kanaatine varılınca konulur.

Çocuk ve ergenlerde tedavi ile iyileşme oranı %70-80’tir.

KB’nin takibinde; birey ve aileyi bozukluk hakkında bilgilendirme, sorunun ortaya çıkmasını tetikleyen ya da devamını sağlayan aile tutumlarını değiştirme, bilişsel davranışçı terapi tekniklerini kullanarak bireysel psikoterapi, stres ve zorlanma yaratan sorunları çözme ve sorunlarla baş etme becerisini geliştirme, duygusal farkındalığı arttırma, duygu yönetim becerisini geliştirme, iletişim becerilerini geliştirme, sosyal beceri eğitimi, gevşeme egzersizleri, sıklıkla eşlik eden depresyon ve kaygıya yönelik tedaviler uygulanır.

KB’nin tedavi edilmemesi durumunda; ruhsal, sosyal ve akademik alandaki işlevlerde olumsuz etkilenme, ders başarısında düşme, okulu bırakma, içe kapanıklık, ciddi zaman ve para kayıpları, ek ruhsal bozuklukların ortaya çıkması ve ailenin yanlış tutumlarına bağlı hastalığın şiddetinde ve devamlılığında artma görülebilir.

 
Toplam blog
: 19
: 194
Kayıt tarihi
: 02.02.17
 
 

Merhaba, 2007 yılında “ Tıp Doktoru '' 2012 yılında ise “Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı” unva..