- Kategori
- Güncel
Köprüyü geçerken at değiştirilmez atasözü ve YAŞ
Milliyet com tr
Her milletin atasözleri vardır. Yüzlerce, belki de binlerce yıldır yaşanan birikimle sürer gelir atasözleri.
İnsan, sıkıştığı yerde bazen atasözüne sarılır.
Milletlere mal olmuş fıkralarda öyle.
Atasözleri ve fıkralar, halkın veya ulusun yapısı hakkında ipuçları verirler. Az farklılıklarla uluslardan birbirine geçmiş özlü sözler, aynı anlamı içerdiğinden insanlığın ortak tecrübe ve birikimini içerirler.
Türkçede köprüyü geçerken at değiştirilmez sözü, İngilizcede akan suyun veya selin ortasında at değiştirilmez, ( don't change horse in the middle stream) olarak geçmiştir.
Kim ne derse desin, şu anda Türkiye durup dururken YAŞ kararlarına kilitlenmiştir.
Vatandaş, gündemde doğrudan veya dolaylı kendini ilgilendiren her konu ile ilgili ve meraklı. Kendi güvenliğini sağlayan, tarih içinde büyük kahramanlıklar sergilemiş ordusu söz konusu olduğunda daha da ilgili. Ordusu ve onun temsilcileri ile her an karşı karşıya, sokakta, caddede, televizyonda, gazetelerde, dergilerde. Geçtiğimiz yıllarda yapılan "en güvenilir kurum hangisi", anketinde orduyu birinci sıraya koyan halk ona karşı ilgisinde de haksız değil. Her gün bayrağına sarılı şehit cenazelerinde orduyu görmekte ve kendini onunla özdeşleştirmektedir.
Ordu ve yargı devleti oluşturan en önemli iki unsur olarak karşımıza çıkar. Bu, her ulus için aynıdır. Yürütme de kurum olarak devlet yapısının içinde yer alır. Son yıllarda, bu üç kurum veya mensupları arasında içinde sürekli bir mücadeleye tanık olunmaktadır. Son olarak, Yaş kararları arifesinde, muhalefet liderlerinin açıkladığı gibi edinilen izlenim aynıdır.
Terörle mücadele veya çoğu kişinin "üstü örtülü bir savaş" olarak adlandırdığı bu ortamda, "köprüyü geçerken veya akarsuyun ortasında at değiştirilmez" sözünü hatırlatan kamuoyuna verilen görünüm bu olmamalıydı.
Hüseyin Seyfi