Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Korkutan tablo…

Korkutan tablo…
 

Korkutan tablo…

Söz konusu istatistikler ise özellikle iktidara güvenmiyenler, rakamların iktidarın işine geldiği gibi manipüle edildiğini düşünür ve iddia ederler. Çok da haksız değillerdir. Örneğin enerji birim fiyat artışı bir yılda %40 iken, enflasyon %10 dur dendiğinde insanlar kendilerini kandırılmış hisseder. Ancak; TÜİK in yani devletin resmi organının yayınladığı rakamlar korkutucu ise durum demekki çok daha vahimdir.

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) üçer aylık dönemler itibariyle her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Araştırması, “Temmuz-Ağustos-Eylül 2009” dönemini kapsayan “Ağustos” sonuçlarına göre Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 927 bin kişi artarak, 3 milyon 429 bin kişiye yükseldi.

Yine aynı bültende işsizlik oranlarının 3, 2 puanlık artışla yüzde 13, 4 seviyesinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 4, 3 puanlık artışla yüzde 16, 5, kırsal yerlerde ise 1, 3 puanlık artışla yüzde 7, 4 oldu.

Aynı kurumun Eylül 2009 için yayınladığı tüketici güven endeksi insanların ne kadar bitkin, yılmış ve güvensizlik içinde olduğunu gösteriyor.

İnsanların gelecek döneme ait tasarruf düşünceleri bir ayda %10 düşmüş.

Bu güven azalması, parasal sıkıntılara da dayanabilir. Ancak özellikle büyük sanayi kesimi ve borsa verileri en azından sert düşüşün durduğunu gösteriyor.

O zaman geriye kalan en büyük ihtimal, insanların iktidara olan güveenlerinin gittikçe azaldığıdır. Bu rakamlar Eylül 2009 rakamı olup sert tartışmaların yaşandığı Ekim Kasım ayları daha net sonuçlar verecektir.

Sonuç olarak durum hiç de iyiye gitmiyor.

2009-11-16

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..