- Kategori
- Kültür - Sanat
Korunabilen koleksiyonlar

osmanlı ilk matbu kaimesi 50 kuruş
1895 senesinde Ünlü Nümismat İsmail GALİP Bey’in sikke koleksiyonu yurt dışındaki müzelere satılmak üzere iken, geleceği gören aydın bir zat olan Darphane Müdürü Aziz Bey tarafından 1.000 Osmanlı altını verilerek satın alınmış, Darphaneye mal edilmiştir. Koleksiyonun eksik olan parçaları tamamlanmaya çalışılmış ve koleksiyon bu güne kadar getirilmiştir. Bu konuda kalıcı sergisi ve yayınları vardır.
1953 yılında Yapı Ve Kredi Bankası İdare Meclisi Reisi Sayın Kazım Taşkent koleksiyoncuların topladıkları zamanla dağılması kesin olan tarihi kıymetlerin banka gibi bir müessesede devamlılığının sağlanmasını istemiştir. Banka birçok ünlü nümismatın koleksiyonlarını satın almış anılarına minnet duyguları içinde bir kitap çıkarmıştır. Zamanla eksiklerini tamamlamaya çalışan Yapı Ve Kredi Bankası bu gün dünyanın en önemli sikke koleksiyonlarından birine sahiptir. Bu konuda müze kurmuş, birçok sergi açmıştır. Onlarca yayını vardır.
T.C. Merkez Bankası 1988–1990 senelerinde merhum Cumhurbaşkanımız Sayın Turgut Özal’ın talimatıyla 15 gün içinde karar alarak Alpaslan Beşikçioğlu’nun para koleksiyonunu satın almıştır. Bu koleksiyon sayesinde para müze (!) sergisini açabilmiştir. Bu koleksiyonlar haricinde tek veya birkaç adedi bir arada olan tasnifsiz paralar kurumlar tarafından zaman zaman satın alınmaktadır.
Diğer önemli para koleksiyonları ise hükümetlerin ve kurumların ilgisizliği nedeniyle parçalanmış ve bir daha bir araya getirilmesi imkânsız bir şekilde dağılmışlardır. “Adam mezara mal mezat’a”
Dünyada kabul edilen iyi koleksiyonların maliyetleri yüksektir bu maliyet eseri yaratanları sıkıntıya sokmuştur sahibi fakir ölmüş maliyeti sonradan ödenmiştir.
Her Koleksiyon bir kültürel değerdir. Kültürümüzü korumak için bu değerlere ve koleksiyonculara çok ihtiyacımız vardır.