Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '12

 
Kategori
İnançlar
 

KPS sınavı mı önemli Ahiret sınavı mı ?

KPS sınavı mı önemli Ahiret sınavı mı ?
 

Ülkemizde son yıllarda hangi üniversite veya başka diplomasına hangi uzmanlığa sahip olursanız olun memur olarak atanabilmeniz için hatta özel sektörde bile işe girişte tercih edilebilmeniz için KPS Sınavından yüksek puan almak gerekiyor. Bir işe alım söz konusu olduğunda KPS Sınavında alınan puan sıralamasında en yüksek puandan başlanarak işe başlıyorsunuz.

KPS Sınavına gelene kadar -kendimden örnek vereyim- kaç sınava girdiğimi, kaç ders kitabı okuduğumu, kaç soru çözdüğümü bilmiyorum.

İlköğretim Okulu 8 yıl, Lise 3 yıl, Üniversite 4 yılda kaç saat sınavlara hazırlık çalışması yaptığımı hesaplama imkanım bile yok.. Bu saatler toplamda kaç gün veya ay veya yıl eder bilmiyorum.

Öğretim yılları içindeki sınavlar bir yana Üniversite’ye giriş sınavı hayatımızda ne kadar önemliyle KPS Sınavı da o kadar önemli. Hatta daha önemli.

ÖSS ve KPS Sınavlarında başarılı olup iyi bir işimiz yani iyi gelir getiren bir işimiz dolayısıyla iyi bir hayatımız olsun diye ne kadar çok sınava giriyor çalışıyoruz… Okul yetmiyor Dershanelere gidiyoruz yıllarca. Deneme sınavlarına girip asıl sınava hazırlanıyoruz.

Ortalama 60 yıllık ömrün en az 15 yılını okul dershane sıralarında sonra birkaç yıl KPS hazırlık sıralarında geçiriyoruz… Sonra diyelim ki KPS Sınavında yüksek not alıp işe girdik, 25 veya 30 yıl çalışıp emekli oluyoruz…

İşe 25 yaşında başlasak ve 65 yıl yaşasak işte 45 yıllık hayatı iyi bir standartta yaşayabilmek için KPS Sınavını “hayati mesele” kabul edip yıllarca sayısız ders, sınavlara giriyor, dershanelere ve okula zamanımız yanında para harcıyoruz.

Ortalama 45 yıl için bütün bu önemseme ve uğraş…

İyi de yeryüzünde sınırlı süreli hayatımız gün gelip öldüğümüzde her şey sona mı erecek, mezarda çürüyüp gidecek miyiz, hayatımızın bizden hesabı sorulmayacak mı, biz neden varız, boşu boşuna mı yaratıldık, bizi yaratan emrettiği, istediği hayatı yaşayıp yaşamadığımızı sorgulayıp ödül veya ceza vermeyecek mi?

“Hayır, yemin ederim o kıyamet gününe. Yine hayır, yemin ederim o sürekli kendini kınayan nefse ki dirilip hesaba çekileceksiniz.”(Kıyamet Suresi 1, 2)

"Biz gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunanları, oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık." (ed-Duhân, 38)

"İnsan başıboş bırakılacağını mı zannediyor?!." (el-Kıyâme, 36)

 "Elif. Lâm. Mîm. İnsanlar yalnız inandık demekle hiç imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı sandılar?" (el-Ankebût, 1-2)

 "O ki, hanginizin daha güzel davranacağını denemek için ölüm ve hayatı yaratmıştır." (Mülk, 2)

"Sizi sadece boş yere yarattığımızı ve sizin hakikaten huzurumuza geri getirilmeyeceğinizi mi sandınız?" (Mü'minûn, 115)

"Her canlı ölümü tadar. Bir imtihan olarak sizi hayırla da şerle de deniyoruz. Ve siz ancak bize döndürüleceksiniz..." (Enbiyâ, 35)

 "(Ey Rasûlüm!) De ki: Kaçmakta olduğunuz ölüm size erişecek; sonra da görünür ve görünmezi bilen Allah’ın huzuruna çıkarılacaksınız! Ne yaptınız ise, size bildirilecektir." (Cum'a, 8)

“Sonra o gün, nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz.”(Tekasür Suresi 8)

“O gün herkes önceden (dünyada) hazırlayıp getirdiği şeyleri bilecektir.”(Tekvir Suresi 14)

“O gün herkes yaptığı ve yapmadığı şeyleri bilecek.”(İnfitar Suresi 5)

“O gün insanlar amellerinin kendilerine gösterilmesi için bölük bölük kabirlerinden çıkacaklardır. Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükafatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onun cezasını görecektir.”(Zilzal Suresi 6, 7, 8)

“O gün ki ne mal fayda verir ne oğullar!"(Şuara 89)

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim ‘de defalarca dünyada yaşadığımız bu hayatın süresi ve soruları her bir insan için önceden belirlenmiş bir “sınav” olduğunu tekrarlıyor.

Hayat sınavımızın sonuçlarını alacağımız gün Kıyamet günü… İlahi bir kamera, bir kayıt sistemi ile kaydedilen hayatımız an be an önümüze konacak işte O gün…

O gün elimize tutuşturulacak sınav sonuç belgesinde ya “Cennet” yazacak ya da “Cehennem”…

ÖSS veya KPS Sınavı her yıl tekrarlanıyor, yani bu yıl kazanamazsanız gelecek yıl telafi etmek, eksikleri tamamlamak, gelecek yıl kazanmak mümkün… Ama ahret sınavı öyle değil, bütünlemesi, telafisi, sınav öncesine dönüp yeniden hazırlanması söz konusu değil. Ahret sınavına bir kez gireceksiniz ve sonsuz, ölümsüz hayatınızın “iyi” ya da “kötü” olması bu sınava bağlı…

Üstelik O gün başlayacak olan hayatımız dünya hayatı gibi süreye tabi değil, orada ölüm yok yani son yok…

Bu açıdan “dünya hayatı” ile “ahiret hayatı”nı kıyaslamak mümkün değil…

Elbette ikisini değişmek de mümkün değil. Yani Dünyada Allah’ın istediği bir hayat tarzını ihmal ederek 60 yıllık bir süre için sonu olmayan bir ceza ve azap hayatını bile bile kabullenmek akıl karı değil..

ÖSS veya KPS Sınavına verdiğimiz önem, ayırdığımız vakit kadar “Ahiret Sınav”ına  vakit ayırıp önemsiyor muyuz?

Kendiniz veya çocuklarınız için hangi sınavda başarı için daha çok çırpınıp, zaman, para, emek harcıyorsunuz?

Akıllı, zeki, başarılı insan KPS Sınavını kazanan mı yoksa Ahiret Sınavını kazanan mı?

Hz. Muhammed(s.a.v.) "Akıllı insan kimdir ya Rasûlallâh?" sorusuna şu cevabı vermiş:"Ölümü çok düşünen ve ona karşı hazırlığını tamamlamakla meşgul olan kimsedir. İşte onlar zeki insanlardır..."

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..