Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '10

 
Kategori
Teknoloji
 

Kullanıcı zenginliğinin verdiği güç ile yapılan baskı

Kullanıcı zenginliğinin verdiği güç ile yapılan baskı
 

google


Milyonlarca kullanıcısı olan arama motoru Google’ın bazı alt hizmetlerine Türkiye’de erişimin olmaması şu sıralar Türk internet kullanıcılarını ikiye bölmüş durumda. Birileri bu erişim engelini desteklerken diğer bir grup ise bu yasağın yersiz ve yanlış olduğunu değerlendirmekte. Aslında yasaklanan YouTube olmasına rağmen(Atatürk’e yapılan hakaret videoları sebebi ile) Google’ın ücretsiz olarak hizmet verdiği ürünlerine de ulaşım engelli durumda. Peki neden?

Bunun en basit sebebi Google ücretsiz olarak internet kullanıcısını hizmetine sunduğu bu ürünleri YouTube‘un kapalı IP’leri üzerinden vermesi oldu. Böylelikle YouTube’un kapatılmasından rahatsız olanların yanına birde bu hizmetlerden mahrum olanlar eklenince erişime karşı çıkanların sayısınında artması gayet tabii. Rahatsızlık duyanların sayısı arttıkça da yasağı getirene karşı gösterilen tepki daha fazla oluyor. İşte bu noktada başlığımı tekrar vurgulamak isterim; Kullanıcı Zenginliğinin Verdiği Güç İle Yapılan Baskı.

Şimdi bu konuya biraz da uluslararası ilişkiler açısı ile bakalım!

Öğrenciliğimde “Uluslararası İlişkiler” dersi almıştım. Hatırladığım kadarıyla uluslararası hizmet veren şirketlerin ülkeler üzerinde baskı oluşturabileceği gibi konular sanki kafamın bir kenarında yer etmişi.(Bu cümlemi desteklemek için biraz araştırma yaptım ve elde ettiğim sonuçta “küreselleşme ve ulus-devlet” terimleri ile karşılaştım). Aşağıda vermiş olduğum dosya bir tez çalışmasıdır aklınızda biraz olsun ünlem işaretlerinin oluşmasına sebebiyet verebilir.

Ben de Google yasağının mağdurlarından biri olmama rağmen Google‘ın Türkiye’de bir ofis açması ve Türkiye üzerinden elde ettiği kazançların vergisini ödemesi gerektiği düşüncesinde olanlarla aynı fikirdeyim.

Bu ve buna benzer yazılarda forumlar arkadaşlar paylaşmışlar arama motoru olarak Google’a ve YouTube‘a alteratif olan internet siteleri mevcut, onlarda kullanılabilir. Düşünün bir sanatçıya çok güzel işler yaptığını çok iyi sanat eserleri ortaya koyduğunu ve bunun neticesinde çok başarılı olduğunu söylüyorsunuz. Ardından o da size “Beni buralara getiren sizlersiniz!” gibi cümleler kurar(Eğer gerçek bir sanatçı ise!). İşte Google sanırım bunu söylemek istemiyor. Bu beklenti Google’ın sadece Türk kullanıcı sayesinde bir numara olduğunu düşündüğümden değil. Ama 70 milyonun göz ardı edilemeyeceğini savunduğumdan. Biri bizim haklarımızı savunurken(vergi alınması gerektiği ve hiç bir şekilde değerler saygısızlık yapılması konusunda), Google buna direnmekte ve kamuoyu toplamaya çalışmakta olduğunu düşünüyorum.

Bu yazımın ardından Google beni banlar ise pek de şaşırmam. <ımg alt=":)" src="http://www.sanalduvar.com/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif" original="http://www.sanalduvar.com/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif" loaded="true" jquery1280764373875="40"> Kalın sağlıcakla!

 
Toplam blog
: 4
: 386
Kayıt tarihi
: 03.08.10
 
 

Aşağıda da yazılı olduğu üzere 1991 İstanbul doğumluyum. 11 yaşımdan beri kendimce birşeyler karalar..