Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '08

 
Kategori
Dekorasyon
 

Kumaşlara dair bilmeniz gerekenler!!!

Kumaşlara dair bilmeniz gerekenler!!!
 

Döşemelik kumaşların desen ve doku uyumu kadar dayanıklılığı ve kumaş özellikleri de önemli. Doğal, sentetik ve suni kumaşların farklı avantajları var.

Kumaşın yıpranma süresi, sürtünme katsayısına göre değişir. Dolayısıyla döşemelik kumaş alırken bu noktaya dikkat edilmeli. Satın alacağınız döşemelik kumaşın leke tutup tutmadığını, sentetik maddeler içerip içermediğini satıcıdan öğrenebilirsiniz.

Kumaşın sağlamlığını ve yıkanabilirliğini de göz önüne almalısınız. Seçtiğiniz kumaşlar ışığa karşı dayanıklı, çabuk solmayan ve temizlenmesi kolay olmalıdır.

Kumaşı uzun süre kullanmak istiyorsanız sık dokunmuş olmalı. Çünkü bunları kumaşları temizlemek daha kolaydır ve daha geç alev alırlar. Bazı kumaşlar kendi kendini koruma özelliğine sahiptir.

Döşemelik kumaşlara uygulanan scotchgard ve teflon gibi çeşitli apre türleri vardır. Bunlar kumaşın yanmaya dayanıklılığını, leke ve su tutmazlığını etkiler.

Döşemelik kumaşlar, yanmazlık veya yanmayı geciktiricilik özelliğine sahip olmalıdır. Kumaşın apre türlerine sahip olup olmadığının bilinmesi çok önemlidir.

Doğal kumaşlar
İpek: Sağlıklı olmasının yanında ev tekstilinde seçkin bir yere sahip olan ipek, çok yüksek ısıda yıkanmamalı. İpek, düşük ısıda ve buharsız ütülenmeli. Terlemeye ve çitilenmeye karşı hassastır. Perde, duvar kaplaması ve yastıklarda kullanılabilir.

Pamuklu: Esnek bir tür olan pamuk, çabuk kırışır ve buna karşın ütülenmeye karşı dayanıklıdır. Renkli pamuk kumaşların ilk yıkamasını tek başına yapın. Ayrıca pamuk yüksek ısıda yıkandığında çekme yapar. Işığa karşı dayanıklı değildir ama bazı kumaş firmaları pamuklu kumaşlar için özel üretim teknikleri uygulayabiliyor.

Keten: Çok çabuk kırışabilen keteni elde soğuk su ile yıkayın. Kire dayanıklıdır ve yumuşak bir kumaş türüdür.

Yün: Sıcak suyla yıkandığında çeker, şekli bozulursa çabuk düzelir. Asarak kurutma yapmayın. Sararmaya eşilimlidir.

Sentetik kumaşlar
Polyester, naylon ve lycra gibi sentetik kumaşları ılık su ile yıkamalısınız. Kolay yanarlar, bu yüzden düşük ısıda buharsız ütülenmeli. Sentetik kumaşlar kolay buruşmaz.

Suni kumaşlar
Asetat, Rayon ve Viskoz suni kumaştır. Bu tür kumaşlar yumuşaktır ve kolay kolay renk atmazlar. Kolay yanabilen suni kumaşların nem emme kapasiteleri düşüktür.

Döşemelik kumaşların bakımı

Leke olan yeri ıslak bezle saf sabun kullanarak silin ve durulayın. Çamaşır suyu ve deterjan kullanmayın.
Saç kurutma makinesi ile fazla yaklaştırmadan kurutun.
Sık sık elektrik süpürgesi ile tozunu alın.
Koltuklarınızı güneş ışığına maruz bırakmayın.
Yüksek ısı, kumaşlar için zararlıdır.
Doğru bakşım ile döşemelik kumaşın ömrü uzar.

 
Toplam blog
: 8
: 2126
Kayıt tarihi
: 14.08.08
 
 

Mimarlık 2008 mezunuyum, renkler dekorasyon, moda, yeni trendler, insan psikolojisi ve dekorasyonl..