​ Kuralları Koyanlar Uygulayanlardan Ve O Kurallara Uyanlardan Daha Özgür / Deneme / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '17

 
Kategori
Deneme
 

Kuralları Koyanlar Uygulayanlardan Ve O Kurallara Uyanlardan Daha Özgür

Kuralları Koyanlar Uygulayanlardan Ve O Kurallara Uyanlardan Daha Özgür
 

Dini bilmeyen günah ya da ayıp diye eşinin elini bile tutamıyordur; bu görüntü İslama aykırı bir görüntü değil.


İlginç geldi değil mi size, nasıl olur böyle bir şey… Cahil bir Müslüman’a göre her şey günahtır, ulemaya gidin durum değişir. Zaten yasakları koyanlar uygulamaya şaşırmaktadırlar.

Yani kural, koyan, uygulayan ve uyan üçlüsünden geçtikten sonra en son halinde bambaşka bir şey (adeta vur deyince öldür) olur.

Kural koyan aslında hiç öyle murat etmemiştir. Kural da öyle değildir. Ama işgüzar (kraldan çok kralcı) uygulayıcılar ile bilgisiz yerine getiricilerin elinde özgür bir kural tutucu, dikta, zulüm aracı haline gelir.

Gerek kanunlarımız gerekse dini ve ahlaki kaideler ben sanmıyorum ki böylesine insanların itirazına neden olacak kadar sert ve tutucu olsun; uygulayanlar ve uyanlar tarafından bu hale getiriliyorlar.

Ayrıca ulema ve kanun adamlarımız ne kadar kendilerine özgü inanç ve kültür yapıları olsa da insan fıtratına uymayan yasaları çıkartmazlar.

Dersiniz ki olur mu öyle şey ya, örneğin imam dinin hassasiyetini daha fazla düşünür. Eğer bilgiliyse dinde yer almayan gereksiz hassasiyet yoktur. Ama bilgili olmayan cemaaten kimselerde öyle değil.

Okumuş kültürlü hayatı bilen dindar biriyle konuşun, bir de bilmeyen biriyle; ikisinin dine bakışının farklı olduğunu göreceksiniz. Din zaten dini bilenin bildiği gibidir; cahil şunu söyledi, bunu yaptı din falan değil.

Kurallar konur ama bunların detayları vardır, konunun özü de zaten detaylarda gizlidir. Detayları yasağı koyan bilir. Yani dini bir konuysa ulema bilir. Ama kurallar bir cümle olarak yazılır. Uygulayanlar da uyanlar da bu cümleye bakarlar.

Din sefahat içinde yaşamak günah der. Bununla saraylar, mücevherler vs. kastedilir. Ulema bunu bilir ama vatandaş bilmez. Kızına hayatında bir kere düğün yapacak günah diye (duymuş ya sefahat içinde yaşamak günah diye) takı elbise falan almaz hatta eğlence bile yapmaz.

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..