Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '15

     
    Kategori
    İnançlar
     

    Kuran'da müzik haram mıdır?

    Kuran'da müzik haram mıdır?
     

    Kuran’da müziğin haram olduğu gibi bir iddia söz konusu olup, bu iddia günümüzde yobaz ve seküler kesimin istisnasız kabul ettiği bir öğretidir. Söz konusu kesimlerin bu öğretilerine dayanak olarak sundukları ayetlerde ise müzik dinlemenin haram olduğuna dair en ufak bir veriye rastlanmamaktadır. Ancak bağnazlar bu konuya da çözüm bulmuş, konuyla ilgisiz ayetleri hedef göstererek, gerçek dışı hadislerle bu düşüncelerini beslemişlerdir. Bu yaptıklarıyla Rabbimize ve Hz.Muhammed (S.a.v) Efendimize büyük bir iftira atmış olup, iftiralarına kendilerini de inandırıp, insanlığı yıllarca müzikten, sanattan uzak tutmuşlardır. Gerçekte ise Peygamberimiz (S.a.v) Kuran’ın en iyi tatbik edicisidir ve Kuran dışında bir şeyi asla söylememektedir. Kuran’da ise Rabbimiz ; "Allah'ın kulları için çıkardığı ziyneti ve temiz rızıkları kim haram kılmıştır? Bunlar, dünya hayatında iman edenler içindir, kıyamet günü ise yalnızca onlarındır. Bilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açıklarız.”(Araf Suresi 32) buyurmaktadır. Müzik de Rabbimizin bize sunduğu , insan sağlığına, ruh sağlına, zeka yetkinliğine son derece faydalı etkileri olan önemli bir nimettir. Bilinmesi gereken gerçek şudur ki; Allah kullarının sanatkarıdır. Ve dolayısıyla ruhumuzu bizlerden dahi iyi tanıyan, nelerden hoşlanacağını, nelerden hoşlanmayacağını en iyi bilendir. Sağlımıza da nelerin iyi geleceğini en iyi bilendir. Çünkü tıbbı ve bilimi de yaratan yine Rabbimizin kendisidir.

    Müzik adeta biyolojik bir parçamız niteliğindedir. Müzik beynin hafıza, motor kontrol, zamanlama ve dilin kullanımından sorumlu bölümlerini uyarır. Montreal’ daki McGill Üniversitesi nörologlarından Anne Blood, bu konu hakkında şunları söyler: “Dinlediğiniz müzik türüne göre beyninizin farklı bölümlerini aktive edebilirsiniz. Böylece müzik, nörolojik rahatsızlıklar veya duygusal bozukluklar neticesinde işlevini yitiren bazı beyin bölümlerini yeniden harekete geçirebilir. Zaman içinde beynimizin hasarlı bölümlerini müzikle eğitebiliriz.”
    Harvard Üniversitesi Tıp Okulu nörobiyologlarından Mark Jude Tramo ise şöyle der: “Müziğin bir biyolojisinin olduğu inkar edilemez bir gerçek. Beyin müziğin seyri için özelleşmiş bir yapıya sahip. Yani müzik insan hayatının estetik bir parçası olduğu kadar, aynı zamanda biyolojik bir parçası.”

    1996 yılında koleje giriş sınavlarında yapılan bir araştırmada SAT sınavına giren tüm öğrenciler arasında şarkı söyleyen ya da herhangi bir müzikal enstrüman çalan öğrencilerin diğerlerinden sözel bölümde ortalama 51, matematik bölümünde ise ortalama 39 puan yüksek aldıkları saptanmıştır.

    Bu veriler ışığında düşünüldüğünde Rabbimizin bizler için daima kolaylık ve güzellik dilediğini bilen, bunun için çevremizde türlü nimetlerin yaratıldığının farkındalığını yaşayan her birey bundan sonraki yaşantısında Rabbinin nimetlerinden uzak durmak yerine onlardan faydalanacak, fakat her seferinde Rabbine teşekkür etmeyi ihmal etmeyecektir inşaAllah. Durum böyle olduğunda kişi hem bu dünyadaki nimetlerden faydalanmış olup,hem de nimetin gerçek sahibine ortak koşmadığından ahirette de bu dünyadakinin misliyle mükafatlandırılacaktır inşaAllah.

    “Andolsun, eğer şükrederseniz gerçekten size arttırırım ve andolsun, eğer nankörlük ederseniz, şüphesiz benim azabım pek şiddetlidir.” ( İbrahim Suresi- 7) 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1096
    Kayıt tarihi
    : 13.10.15
     
     

    Kocaeli Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunuyum. En büyük ideolojim "dünya barışı", b..