Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '08

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Küresel ısınmanın sonuçları; yeraltı sularının ve göllerin yok olması

Küresel ısınmanın sonuçları; yeraltı sularının ve göllerin yok olması
 

- Küresel ısınma neticelerinden biride yeraltı sularının ve göllerin yok olması şeklinde
tazahür ediyor.
- Afrika'da Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya gibi nüfusu hızla artan Ülkelerin hayat kaynağı olan Çat Gölü, 40 yıl içinde %96 küçüldü. Bölgede sulama suyu talebi artması, yağışların azalması, dolayısiyle gölü besleyen , derelerin kuruması neticesinde bu gölün yok olabileceği öngörülüyor.
- Dünya'mızda yeraltı sularının (Aküferler'deki) aşırı miktarlarda çekilmesi, milyonlarca sulama kuyusunun açılması, dolayısiyle yeraltı kaynaklarından, yeniden dolum hızının üstünde su çekilmesine yol açıyor.
- Yeraltı sularının kullanılmasına bir sınır getirilmediği için Çin, Hindistan ve ABD gibi üç tahıl üreticisi ve dünya nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı bu ülkelerde yer altı su seviyeleri düşüyor.
- Diğer bir sebep, artan sıcaklık buharlaşmayı arttırıyor. Kurak mevsimde nehirleri besleyen buzulları eritiyor. Buzullar eridikçede Hindistan'daki Ganj ve Çin'deki Sarı Nehir gibi yıl boyu verimli olan nehirler, MEVSİMLİK nehirlere dönüşüyor. Uluslararası tahıl ticaretinden dolayı su sıkıntısı Ülkelerin sınırlarını aşıyor. Kapasitenin üstünde su kullanılıyor.

- Yeraltı sularındaki düşüşün çoğunlukla gizli kalmasına karşılık, denize varamadan kuruyan yada küçük dereye dönüşen nehirler açıkca görülüyor. Bunlardan ikisi Güney Batı ABD'deki en büyük nehir olan Colorado ve Kuzey Çin'in en büyük nehri Sarı Nehir.
- Kurumakta ve kuruma noktasına yaklaşan Mısır'da Nil nehri. Pakistan'da tarımsal sulamanın ana kaynağı İndüs ve Hindistan'ın Ganj havzasını besleyen Ganj nehridir.

- 1950 den bu yana yüksekliği 15-20 metreyi geçen barajların sayısı 5 binden 45 bine çıktı. Her baraj bir nehrin debisini kısmen azaltıyor. Barajlar buharlaşmayı arttırıyor, buharlaşmanın yüksek olduğu, kurak yada yarı kurak bölgedeki baraj gölünün yarattığı yıllık su kaybı, gölün su depolama kapasitesinin %10'una eşit oluyor.

- Colorado, Utah, Arizona, Nevada ve Kaliforniya eyaletleri, Colorado Nehrinin suyuna bağımlı olduğu için nehir Kaliforniya Körfezine ulaştığında çok az suyu kalmış oluyor.
- Orta Asya'da benzer durum yaşanıyor. Aral gölünü besleyen Amuderya nehri, üst kısımlarında yaşayan Özbek ve Türkmen pamuk çiftlikleri tarafından tüketiliyor. Amuderya'nın debisi azaldıkca Aral Gölünü tamamen yok olmaktan kurtaran kaynak Siriderya oluyor.
- Çin'dede durum farklı değil, Sarı Deniz'e varmadan önce 5 eyaletten geçerek yaklaşık 4 bin km. yol kateden sarı nehir, 1972' de kurudu ve 1985'ten bu yana defalarca denize ulaşamadı.

- Mısır'da Nil nehri nadiren denize ulaşabiliyor.Su Analisti Sandra Postel, Kumdan Sütun (Pillar of Sand) adlı kitabında Aswan Barajı'nın inşasından önce Akdeniz'e 32 milyar metreküp suyun döküldüğünü belirtiyor. Barajın bitmesinden sonra buharlaşma ve diğer taleplerin artmasıyla, denize ulaşan su miktarı 2 milyar metreküpün altına inmiş bulunuyor.

- Neticede nehir sistemlerinin, herbirinde havzalardaki suyun tamamı kullanılıyor. Nehirlerin üst kısımlarında yaşayanlar daha fazla su tükettikçe, alt kısımlarda oturanlara daha az su kalıyor. Ülkelerin, suyu kendi içlerinde ve farklı kullanımlarından doğan rekabette, suyun adil bir biçimde dağıtmak politikaları olmalıdır.

- Dolayısiyle 2050 yılına kadar, küresel anlamda 3 milyarlık nüfus artışının büyük bölümü, yer altı su seviyeleri düşmüş olan ülkelerde görülecek. Bu ülkelerde hızlı artan nüfus, su kaynaklarını aşıyor. Nüfus istikrara kavuşturulamazsa Çökmekte olan bu ülkeler ( Sudan, Irak, Somoli, Cad, Afganistan, Pakistan ve Yemen) büyük sıkıntı yaşayacak ve Hükümetleri zor durumda bırakacaklar.
- Küresel Isınmanın ve dünya nüfus yoğunluğunun ortaya çıkarmış olduğu bu ürkütücü tablodan kurtulanacak ve zaman kazandıracak teknolojiye sahip olan dünyamız ülkeleri, biran önce hareketlerini hızlandırmak zorundadırlar.


(kaynak, Earth Policy Institüte, Lester R.Brown, plan B 3.0 derlenmiştir)

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..