Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '11

 
Kategori
Dünya
 

Küresel Kriz ve Türk- Yunan İlişkileri

Küresel Kriz ve Türk- Yunan İlişkileri
 

Yunanistan ve Türkiye’nin tarihsel süreçte kimi zaman gergin, kimi zaman yakınlaşan ilişkileri, Türk- Yunan ilişkilerine kesin bir yargı konulmasında kararsızlığa düşürmüştür. Sorunların çözülmesinin, bir tarafın ulusal çıkarlarına zarar getirirken diğerine de yarar sağlıyor derecede olması uzlaşmayı zorlaştırıyor diyebiliriz. Ege, Mübadele, Kıbrıs Sorunu gibi iki ülkenin ortak bir paydada yer almasına engel olmuştur. Eski konuları öncelikle ele alırsak; Mübadele sorunu; Lozan Konferansında, Türkiye de kalan Rumlarla, Yunanistan’da kalan Müslümanların değişimi meselesi ele alınmış ve bu konuda 30 Ocak 1923 de bir sözleşme ve protokol hazırlanmıştı. Buna göre, Türkiye’de kalan Rumlarla, Yunanistan da kalan Müslüman- Türklerin değişimi yapılacak, ancak; 30 Ekim 1918 den önce İstanbul Belediye sınırları içinde yerleşmiş bulunan Rumlarla Batı Trakya Türkleri bu değişimin dışında tutulacak, yani bunlar yerlerinde kalacaklardı.[1] Taşınmaz mallar, toplumsal sorunlar gibi bir takım sonuçlar doğurmuştur. İki ülkenin bir diğer önemli sorunu ise Kıbrıs sorunu olduğunu hatırlıyoruz. Kıbrıs Sorunu yarım asrı aşan, zaman içinde farklı dönemlerde soruna farklı aktörlerin müdahil olması ile dönemsel olarak boyut değiştiren ve kapsamlı çözümün dahi artık tarafların uzun-süreli dirençlerini kırmaya yeterli gelmediği bir yapıya dönüşmüştür.[2] Atatürk Dönemi’nden, günümüze doğru aşılamayan sorunlar, jeopolitik olarak komşu olan bu iki ülkenin olması gerektiği gibi yakın olamadığını görüyoruz. Yunanistan Ekonomik Krizi, Türk- Yunan ilişkilerinde belkide tarihi süreçler başlatmaktadır. Bu tarihi fırsatı, Türkiye ve Yunanistan yönetiminden, uluslararası toplumu etkileyen aktörlere kadar, büyük görevler düşmektedir. Bu konuda diplomasi devreye girmektedir. Söz konusu yaşanan ekonomik krizi, Yunanistan ile dost olarak atlatan bir Türkiye, hem iki ülke arasında pozitif etkileşime, hem de dünya barışına büyük katkılarda bulunacaktır. Krizden bu yana yaşanan bir takım olaylar, olumlu yorumlanmaktadır. Yunan- Türk ulusal medyaları ve uluslararası medyada bu gelişmeleri olumlu yönde desteklemektedir. 

 

[1] GÖNLÜBOL, Prof. Dr. Mehmet, Atatürk ve Türkiye’nin Dış politikası, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 1997, ( 4 Ocak 2011) 

[2] Mehmet Özcan, Ercüment Tezcan, Fatma Yılmaz, Kıbrıs sorununa alternatif açılımlar: "Çok bileşenli adım modeli", 2008, s. 16 ( 4 Ocak 2011) 

 
Toplam blog
: 18
: 878
Kayıt tarihi
: 17.11.10
 
 

Üniversite öğrencisi, medya ve iletişim, uluslararası ilişkiler ilgi alanımdır...