Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Küreselleşmiş-dünya ile çağdışı ekonomi arasındaki uçurum

Krizlerin kökeninin daha bütünsel açıklaması dünyanın küresel ve bağlantılı bir hale gelmesidir. Ekonomik ve toplumsal olanlar da dâhil her sistem birbirine bağlıdır, birbirini etkiler ve birbirinden etkilenir. Örneğin para piyasası tek ve küresel bir sistemdir. Bu nedenle de A.B.D.’de olan herşey Avrupa’yı ve dünyanın geri kalanını da etkiler bunun tersi de geçerlidir. Borsa çok uzun zaman öncesinden beri ümitlerin, hayal kırıklığının, krizlerin ve ekonomik büyümenin ifadesi olan bir barometre haline geldi.

Aynı zamanda para piyasası diğer sistemleri de etkiler, özellikle de iş dünyasını, ekonomideki başarıyı ve bizim kişisel refahımızı. Dünya, kendi seçimimiz olmayan ama göz ardı edemeyeceğimiz bir bağlantı ile birbirine bağımlı sitemlerin karmaşık küresel bir sistemi haline geldi.

Bununla beraber insan ilişkileri hala bireyci değer yargılarına dayanıyor. Aramızdaki ilişkilerin doğası kendi-merkezli ve rekabetçidir, son birkaç yüzyıl boyunca da çok az değişmiştir. Ekonomi bu ilişkileri yansıttığı için aynı zamanda doğal olarak bu değerleri de yansıtır.

Küresel-bütünsel dünyanın kanunları ile insan ilişkilerinin bencil doğası ve bundan kaynaklanan ekonomi, arasındaki büyük uçurumla yüz yüzeyiz. Bu uçurumu aşana kadar, bu uçurumu bir kriz olarak yaşamağa devam edeceğiz.  

Yeni dünyanın kanunları, bizi kaynakların ve bilginin paylaşımı, dengeli tüketim ve ekonomik, mali düzenlemeler üzerinde bağ kurmağa ve ekonomik ve toplumsal sistemleri ortak düşünce, işbirliği ve birlikteliğe dayandırmağa zorluyor. Bu sistemlerin her ikisi de insanlar arasındaki ortak sorumluluk ortaya oyduğu halde bugünün ekonomisi en yüksek kazancı edinme ve kişisel kazanç ve rekabet temeline dayanmağa devam etmekte ve yapısı gereği insanlar arasındaki çelişkiyi desteklemektedir.

Paranın hayatımızdaki önemi nedeni ile ekonomik krizler daha çok dikkat çekiyor ve ülkeler arasındaki ekonomik bağımlılık ve borsadaki bağımlılık herkes tarafından açıkça anlaşılmış ve kabul edilmiştir. Ancak diğer sistemlerde de benzer bağımlılıklar vardır, çevrenin korunması, eğitim ve bilim gibi. Gerçekte her sistem şu anda krizde olan insan ilişkilerinden etkilenmektedir.

 
Toplam blog
: 11
: 602
Kayıt tarihi
: 07.10.11
 
 

Güzel sanatlar fakültesi resim-iş öğretmenliği bölümü mezunuyum. Resim yapmak, felsefe ve tarih i..