Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kurnazlık Ve Zeka

Sizce zekayla kurnazlık arasındaki temel fark nedir?

Çoğu insan bu iki özelliği hep birbiriyle karıştırır ve ikisinin de hemen hemen aynı şeyler olduğunu düşünür. Oysa ki ikisi de birbirinden tamamen farklıdır.

Zeka bir insanın ortaya koyduğu emek, üretim, fikir ya da oluşturduğu bir förmül’ü yaratmasından ibarettir. Oysa ki kurnazlık ise ortaya çıkan bu ürünlerden çeşitli şekillerde hile yaparak yararlanma durumudur.

Albert Einstein, Galileo, Leonardo Da vinci, Johannes Kepler gibi ünlüler zekidir. Yaşadıkları dönemlerde toplum adına bir şeyler kazandırmak için emek harcamışlardır. Zekalarıyla insanlığı çağının ilerisine taşıyabilecek buluşlara imza atmışlardır.

Ünlü bilimadamı Thomas Edison yaptığı çalışmalarla toplumu aydınlatacak buluşlar sağlamıştır ve ampulu icat etmiştir, Alman Gutenberg ise matbaayı icat ederek yeni çağın açılmasını sağlamışlar.

Buna karşın İtalyan asıllı Amerikalı mafya babası Al Capone ise kurnazdır. Oluşturulan emeklerden, dönemin hukuksal boşluklarından yararlanmasını bilmiş ve işlediği pek çok suçtan ötürü aklanmayı başarmıştır. Ancak devlete ve topluma verdiği zarar korkunç boyutlardadır.

George Bush’da kurnazdır. Yaptıkları, aldıkları kararlarla toplumun ve insanlığın gelişimini kendince zarara uğratmıştır. Kurnazlığı tıpkı diğerleri gibi dünya’yı olumsuz yönde etkilemiştir.

Sevgili dostlar, bu kıstas da en ayırt edici özellik sanırım zeki insanlar topluma bir şeyler katmak için uğraşırlar, kurnaz insanlarsa bunları kendi çıkarlarınca kullanırlar. Çoğu zaman da bu şekilde toplumu zarar uğratırlar.

Çalışmak, emek vermek zeki insanların işidir.

Çalıp, işin kolayına kaçmaksa kurnaz insanların işidir.

Ne yazıkki yaşadığımız Türkiye’de de, dünyada da artık zeki insanlar yok olmaya başlıyor ve onların yerini kurnazlar alıyor.

Daha kapitalist, daha acımasız, üretmek yerine nasıl hile yaparız diyen bir dünya düzenine doğru ilerlemekteyiz. Ahlaki ilkelerin zayıfladığı, ahlaksızlığın ve her türlü yalan, dolanın arttığı bir sistem için de yaşıyoruz.

İşte bu dünyayı ve insanlarını mahveden de bu kurnazlıktır.

 
Toplam blog
: 49
: 1939
Kayıt tarihi
: 13.04.09
 
 

Malatya İnönü üniversitesi ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi mezunu, Özel Eğitimci-Yazar, çeşit..