- Kategori
- Güncel
Kürt Rojin mi? Flaman Hadise mi?

ROJİN ve HADİSE ülkemizin ''Popüler Müzikte'' yıldızı parlayan genç kuşak temsicileri olarak, sosyolojik anlamda etnik kökenleri ve kültürlerinin ''tipik'' örnekleri olmaları ile ''güncelliğini'' korumaktadır. ROJİN ve HADİSE; her ikisinin de ''ortak paydaları'' farklı kültürlerin ürünleri olmalarıdır.
ROJİN'in etnik kökenlerini irdelediğimizde; Kürtlerin farklı alt kültürleri olan ülkelerin; Türkiye ve Suriye Kürtlerinin Mardinli bir baba, Suriyeli bir annenin, 1971 yılında Adana'da doğan, beş çocuklu yoksul bir Kürt ailesinin ortanca kızı olan ROJİN ÜLKERKESER, 2005 yılında Jan/Sızı albümü ile en iyi Halk (Etnik) Müziği Ödülünü almıştır.
ROJİN'in çocukluğu, yoksulluk içinde geçen trajik bir yaşamı vardır. Ailesinin karşı koymasına rağmen konservatuar ve akademi eğitimini başarı ile tamamlamıştır.
Diğer yanda, HADİSE etnik bakımdan; Kıpçak ve Oğuz boylarının kaynaşmasından meydana geldikleri ileri sürülen Kumuk Türkleri ile Azerbaycan ve Dağıstan Cumhuriyetleri'nde yaşayan Kafkas Türklerinin ürünü olarak 1985 yılında Belçika'nın Anvers yakınlarında Mol kasabasında Sivaslı bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiştir.
11 yaşında anne ve babası boşanan HADİSE AÇIKGÖZ'ün çocukluk günleri oldukça zor geçmiş, Belçika'nın Hasselt kentinde İşletme Fakültesi'nin ''Pazarlama'' Bölümü'nü bitirmiştir.
•Eurovision 2009'da Belçika'nın temsil teklifini geri çeviren ve Türkiye'yi temsil edeceği kesinleşince, HADİSE nedenini şöyle açıklamıştır:
•'' Belçika'da birkaç tane ödül aldım. ....Türkiye adına da başarılar yakalamak, ödüller almak istiyorum, bu yüzden seçeneğim Türkiye'dir.
•Böylece, ''Düm Tek Tek'' adlı şarkısıyla Türkiye'yi temsil ettiği 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 4. olma başarısını göstermiştir.
2009'da HADİSE, 2011 yılında ise ROJİN TRT Genel Müdürü İbrahim ŞAHİN'in ayni tür ''densiz'' ve 'dengesiz'' hakaretlerine maruz kalmışlardır. TRT Genel Müdürü İbrahim ŞAHİN, şarkıcı ROJİN hakkında kullandığı ''aşüfte'' sözcüğü için kamuoyundan ve ROJİN'den özür dilemiştir. Ayrıca, Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN ve eşi Emine ERDOĞAN ile deneyimli politikacı Bülent ARINÇ telefonda özür dileyip ROJİN'e ''teskin'' ve ''telkin''de bulundular.
TRT Şeş'te başarılı bir program ve sunuculuk yapan ROJİN; ''Milliyetçi değilim, her zaman Türk ve Kürt halkının kardeşliğine inandım.'' diyerek ''ailemi ben kendim seçmedim. Anamı babamı ve doğduğum yeri kendim seçmedim, ben orada doğmuşum.'' dedi.
Yaşamının büyük bir bölümününde ''Kürt Kimliği'' yüzünden sorunlar yaşadığını ve zor günler geçirdiğini söyleyen ROJİN; ''Rahat varken gidip niye çile çekeyim, KİM ''KÜRT'' OLMAK İSTER, böylesi sıkıntı yaşamak ister.'' demiştir.
Diğer yandan, sosyolojik perpektiften irdelendiğinde; Belçika'da dünyaya gelen ve yaşadığı Flaman Kültürü ortamında ''Türk Kimliğini'' ortaya koymayan veya koyamayan kendini ''Flaman'' kabul eden HADİSE'nin, ROJİN'in yaşadığı kimlik sorunlarını ile karşılaşmaması çok doğal bir olgudur.
•Aralık 2011'de Belçika medyası ile yaptığı söyleşi sırasında; ''Opportunist''(çıkarcı) bakış açısı ile ''Ben ''FLAMAN'' olarak doğdum. ''FLAMAN'' olarak kalacağım. Ben TÜRK DEĞİLİM, BELÇİKALI'yım diyen HADİSE Türkiye'de para kazandıktan sonra Belçika'ya döneceğini ve çocuğunu burada doğurmak istediğini söyledi.
•Her ne kadar; HADİSE kendini ''BELÇİKALI/FLAMAN'' olarak hissebiliyorsa ve ''FLAMAN'' kamuoyu ve kültüründe kabul görüyorsa;
•ROJİN ise ''antinationalist''(Milliyetçilik karşıtı) bakış açısı ile kendini ne ''KÜRT'' ne de ''TÜRK'' olarak hissedebiliyor, ne de sunuyor. ROJİN, ''sınıfsal'' bakış açısı ile ''Kürt ve Türk Halklarının Kardeşliğini'' vurgulayarak ''Ulus Devlet'' vatandaşı olmakta geri kalıyor.
Hangi etnik kökenden olursanız olun, hangi sınıfı temsil ederseniz edin yeter ki; Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün ''NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE'' özdeyişini özümseyen KÜRT ROJİN ve FLAMAN HADİSE DAHİL HERKES, YAŞAMA, MADDİ ve MANEVİ VARLIĞINI KORUMA ve GELİŞTİRME HAKKINA SAHİP TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI'DIR.