Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '07

 
Kategori
Haber
 

Kürt yahudiler

Kürt yahudiler
 

İsrail'de 200.000 civarında Kürt Yahudi yaşadığını biliyormusunuz ? İsrail'in Kuzey Irak'a neden bu kadar çok ilgi duyduğunu anlamak için İsrail'de yaşayan Kürt Yahudileri ve Kuzey Irak'taki bağlantılarını incelemek gerekir.

İsrail’deki Kürt Yahudiler’i Ulusal Örgütü’nün (The National Organization of Kurdish Jews in Israel) başkanlığını yapmış olan Habib Şimoni, 1973 yılında yapmış olduğu bir açıklamayla, İsrail’de 90.000 “Kürt” bulunduğunu ifade etmiştir. 1973'ten sonra KürtYahudi nüfusu artmış, 1988'de 150.000'e ulaşmış. A. Medyali’nin kitabına göre, “günümüzde İsrail’de, Kuzey Irak kökenli yaklaşık 200.000 kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir.”

Kürt Yahudilerinin büyük bir bölümü, MOSSAD’ın 1950’li yıllarda düzenlediği “Ezra ve Nehemya Operasyonu” ile İsrail’e getirilmişlerdir.

Halen Kuzey Irak'ta Kürt Yahudiler bulunmaktadır.1996 yılında CIA'in Kuzey Iraktaki işbirlikçilerine karşı Saddam'ın Kuzey Irak'ta yaptığı süperme harekatı sırasında 2000 civarında Kürt Yahudi ailesi Türkiye sınırına kaçmış, ardından Amerikan operasyonu ile Guam'a oradan da Amerikaya nakledilmişlerdir. Bu nakil kamuoyuna iyi bir aldatmaca ile peşmergelerin kaçışı olarak yansıtılmıştır.

Amerika, misafirlerini sıkı bir eğitime tabi tutmuş, Kuzey Irakta kurulacak bir devletin içerisindeki Amerikan yapılanmasının nuveleri olacak şekilde yetiştirmiş, ardındanda şartlar oluşunca Kuzey Irak'a aileleri ile birlikte geri yollamıştır.

Bugün İsrail'in Kuzey Irakla göbek bağını sağlayan Kürt Yahudi soydaşları CIA'in Kuzey Irak'taki operasyonel kolunu oluşturmaktadır. Söz konusu grup, CIA personeli olarak, Barzani tarafından korunup kollanmaktadır.

Barzani aşiretinde bir çok Kürt Yahudisi bulunmaktadır. Barzani aşireti, çok sayıda “ünlü haham” çıkaracak kadar dindar bir Yahudi kimliğini içermektedir. Barzanin'nin sağ kolu olarak değerlendirilen Evair Barzani’nin İsrail pasaportlu bir Kürt Yahudisi oluşu oldukça dikkat çekicidir.

Yahudi Kürtlerin önde gelenlerinden Moti Zaken Kürdistan’ın tüm bölgelerinden gelmiş öğrencilerin Londra Üniversitesi’ndeki Oriental and Asian Studies okulunda toplantıya katılır. Zaken, genç bir katılımcının saf ve umutla şu sözleri sarfettiğini aktarıyor: “Öyle öngörüyorum ki, gelecekte Ermenistan, Kürdistan ve İsrail arasındaki ilişkilerin özel bir stratejik önemi olacak.”

Uğur Mumcu, öldürülmeden 17 gün önce yazdığı yazısında bu konuya değinerek şunları yazıyor: “70’li yıllardaki bu ilişkiler (Barzani—Mossad ilişkileri) bugün sürüyor mu? Bu yazısından 17 gün sonra öldürülen Mumcu'nun failleri İran'da arandı fakat gerçekler neydi?

Bunu sizin görüşlerinize bırakıyorum...

 
Toplam blog
: 23
: 2625
Kayıt tarihi
: 28.11.06
 
 

İnsanca yaşamaya çalışan, zaman zaman düşen, zaman zaman kalkan, zaman zaman kaygılara kapılan, zama..