- Kategori
- Genel Sağlık
Kuruyemişlerin en sevimlisi: Kaju

kaju
Kuruyemişler kategorisinde yer alan Kaju (Anacardium occidentale) aslında tropikal bir iklim bitkisinden üretilmektedir. Anavatanı Brezilya olan kajunun dünyaya tanıtılmasında Portekizliler önemli rol oynamıştır. Yetiştirilmesinde ekvator ikliminin özelliklerinden yağışlı ve nemli olmasından dolayı batı Afrika kıyılarında yetiştirilmektedir.
Bu sevimli fıstığın sağlık bakımından faydaları ise saymakla bitmez.
Kaju yağlar bakımından zengindir. İçerisinde barındırdığı yağların bir çoğu doymamış yağlardan oluşur. Bunun dışında oleik asitin bulunması kalp için son derece faydalıdır. Oleik asit diyabet hastaları için vücuttaki trigliserit oranının azalmasını sağlar.
İçerdiği yüksek potasyum ile tansiyonu düşürür.
Kalp kaslarının sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar
Şeker hastalığının gelişimini engeller
İçerdiği magnezyum minerali ile kemik ve sinir dokusunda yapıcı etkisi vardır.
Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Kansere karşı direnci arttırır.
İçerdiği D vitamini ile kemiklerin güçlü olmasını sağlar
Hamileler için gerekli olan mineral takviyesi sağlar.
Vücut direncini arttırır.
Kajuda bulunan kalori miktarı çok yüksektir. 100 gramında yaklaşık 600 kalori bulunur. Bu nedenle fazla tüketmek bazı kilo sorunlarına veya diyetlerde olumsuz etkiler gösterebilmektedir.
Çok sevdiğimiz sevimli kaju unutulamaz bir lezzet.