Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '14

 
Kategori
Kültürler
 

Kuşadası'nda medeniyetler şehri Mardin

Kuşadası'nda medeniyetler şehri Mardin
 

Mardin'den bir görünüş


Mardinli Gazeteci ve fotoğraf Sanatçısı Adnan Avuka, “ Hoşgörü Diyarı Mardin ve Mardin’de Yaşam, Merhaba Hasan Keyf “ adını taşıyan 41. Sergisini 17-22 Kasım 2014 tarihleri arasında Kuşadası İbramaki Sanat Galerisinde pazartesi günü saat: 18.00’ de halka açık olarak açtı. Açılışta Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Günbey Şerifoğlu tarafından yapıldı. Açılışta Adnan Avuka bir konuşma yaparak Aydın, Söke, Kuşadası, Mardin, İzmir ve Ankara’dan gelen hemşerilerine teşekkür etti. Gönderilen telgraflar arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen Eski Mardin Valilerinden Temel Koçaklar’ın tebrik ve başarı telgrafları okundu. Serginin hazırlamasında emeği geçen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Sponsoru Mardinli iş adamı Saruhan Turizm Tesisleri sahibi Suut Ağaoğlu, Mardinli İşadamı İskender Avcı’ya,  Kuşadası Meclis üyelerinden Canan İnanç’a ve İzmir Mardinliler Eğitim Sağlık Kültür Dayanışma ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Rasim Kahraman’a teşekkür etti. Adnan Avuka’nın bu 41. Kişisel sergisi idi.

Bunlardan 1x30 ebatlı 30, 50x60 ebatlı 30, 30x40 ebatlı 44 ve hasan Keyf’e Merhaba resimlerinden oluşan toplam 124 adet resimle bu sergiye katılmıştı. Sergi salonunda bir hayli çelenk, çiçek vardı. Bu fotoğraflardan bazılarını sunuyorum: Eski Mardin (1925), Yeni Mardin’den ( 2012 ) Görünüm, Mardin’de Yaşam, Medeniyetler Şehri Mardin’den Genel Bir Görünüm, Ezan ve Çan sesi Mardin’de, Mardin Dere Köyü İçi –Savur, Mardin’de eski PTT Binası, Hasan Keyfe Merhaba, Mardin Kalesinden Görünüş, Tarihi Dara Harabeleri, Mardin’de 23 Çeşmeden Biri, Mardin Eski Kız Meslek Lisesi, Mardin’den Genel Bir Görünüş, Mardin’de Köylü Kadınlar Çalışırken, Mardin’de Dar Bir Sokak, Mardin’de İçli Köfte yapan Bir Kadın,Oyun Oynayan Çocuklar, Su Taşıyan Eşekler, Midyat İlçesinden bir Görünüş, Mardin ve Atatürk, Mardin, Mazıdağı’nda Koyun Tıraş Eden Kadınlar, Mardin’de Bakırcılar, At Sevgisi ve Kadın, Tarlada Köylü Kadınlar, Süryani Kız İlahi Grubu, Mardin’de Kasımiye Medresesi, Deyrul Zaferan, Mardin’de Üzüm Toplayan Kadınlar, Kiraz Satan Babalar, Mardin’de Taziye Anı gibi sergilenen fotoğraflardan bazıları idi. Değerli hemşehrim Adnan Avuka’yı 1968- 1973 yılları arasında Mardin’de öğretmenlik yaptığım yıllardan bu yana tanıyorum.

Adnan Avuka'nın bir bir emekle hazırladığı Güneydoğu'da  Mardin'i, "  gecenin aydınlığı " diye  anılan  bu tarihi şehri görmek isteyernlere  bu  fotoğraf sergisini görmelerini  özellikle   sağlık veriyorum.

 O yıllarda ”Mardin Sesi” günlük yerel gazetesinde zaman zaman yan yana geliyorduk. 45 yıllık bir dostluğumuz vardır. Halen Adana’da yayımlanan Torosların en büyük gazetelerinden biri olan “Güney HÂKİMİYET” Gazetesinde de yine bir araya geliyoruz. Adnan Avuka çalışkan ve üretken bir sanatçıdır. Aynı zamanda vatanını,  milletini ve bayrağımıza hayran bir Mardin sevdalısıdır. Mardin’deki sosyal ve Toplumsal Örgütler içinde faaliyetleri olup Mardin’de Yüksek Okul Yaptırma Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneğinin (ADD),Türk Sporu Atletizm ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti adına Mardin Temsilcisidir. Hürriyet, Sonhavadis, Tercüman, Cumhuriyet, Milliyet ve Akşam gibi gazetelerinde de muhabirlik yapmıştır. Samimi, hatırnaz vefalı, deneyimli bir gazeteci ve fotoğraf sanatçısıdır. Uluslararası fotoğrafçılık coğrafyasında Mardin’in adını onurla yaşatıyor. Başta Mardin ve ilçeleri olmak üzere, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara, Adana, İzmir,  İstanbul, yurt dışında Halep, Avustralya’nın başkenti gibi Viyana’da fotoğraf sergilerini açmıştır. Geçen Eylül ayında 40.  Fotoğraf sergisini Amasya’da açmışlardı. ( 25 Eylül 2014 ). Kuşadası’nda açılan sergisi 41.sidir. 41 kere maşallah diyorum.

Adnan Avuka ile yaptığımız bir söyleşi sırasında şöyle diyordu: “Bu sergiden sonra 250 adet “ Hoşgörü Diyarı Mardin ve Mardin’de Yaşam, Merhaba Hasan Keyf” fotoğraflarımla birlikte yakında 301 şehidimize mezar olan Soma( da ), Maden Kömürü Şehitleri adına bir sergi daha açacağım. İlgililerle konuştum. Fotoğraf sergisinden aldığım tüm geliri şehit ailelerine armağan edeceğime dair söz verdim. Ölmezsem  Soma’ya gideceğim, bu benim son   arzumdur”  diyordu.

Adnan Avuka bu çalışmalarını “Hoş Görülerin Diyarı Mardin ve “İşte Hayatım “ adını taşıyan iki kitapta toplamıştır. Birlik ve beraberlikten yana olan Mardinli hemşehrim çalışkan ve üretken Mardin adını yurtiçinde ve yurtdışına onurla taşıyan fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Adnan Avuka’nın bu başarılı çalışmalarından dolayı yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Kendisiyle bu başarılılarından dolayı gurur duyuyor,bir kez tebrik ediyor, yaşamında sağlık ve mutluluklar diliyorum.

 

Abdülkadir Güler  

17.11,.2014. Söke 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..