Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '18

 
Kategori
Deneme
 

Kuşburnu Ihlamur ve Zencefil Neye İyi Gelir

Kuşburnu Ihlamur ve Zencefil Neye İyi Gelir
 

Hasta olduğum zaman bomba adını verdiğim bitkileri kaynatıp içiyorum antibiyotik almadan hastalığı atlatıyorum. Özellikle grip ve öksürüğe çok iyi geliyor.

Yarım limon, bir tutam yıkanmış kuşburnu, bir küçük kök zencefil, Bir tutam ıhlamur,  birkaç tane karanfil,  hepsini kaynatıp demlendirip bardağa koyup içine bir kaşık bal koyup içiyorum. Yalnız şeker hastası olanlar dikkat etmeli. Her şeyin azı karar çoğu zarar. Aşağıda bu bitkilerin yararlarını okuyacaksınız. Sağlıklı mutlu yaşam dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Kuşburnu Ihlamur ve Zencefil neye iyi gelir, hangi bitki çayı nelere faydalı?: Bitkilerin faydası sayılamayacak kadar çoktur. Ancak kış mevsiminde bitki çaylarının aşırı tüketilmesi faydadan daha çok zarar verebilmektedir. Yazımızda, hangi bitki çayları nelere faydalı? Sorusunun cevabını vereceğiz. İşte, detaylar; Zencefil, kuşburnu ve ıhlamur gibi bitkiler içeriğindeki bol vitaminler sayesinde kış aylarında en fazla tüketilen bitki çaylarıdır. Fakat bitki çaylarının gerekenden daha fazla tüketilmesi, vücudumuza faydadan daha fazla zarar verebilmektedir. Bitki de olsa, vücuda alınan etken maddelerin fazlalığı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Bitki çayının tüketim miktarına dikkat: Çok çeşitli bitki çaylarından en yüksek faydayı elde edebilmek için, tüketim miktarının ve genel sağlık durumunun dikkate alınması gerekmektedir. Bitki çaylarının günlük olarak tavsiye edilen tüketim miktarı, 2-4 fincan kadar olsa da bazı ilaç türleriyle etkileşime girebilmektedir. Bu tür durumların önüne geçebilmek için, düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin kesinlikle doktoruna danışması gerekir.

Kuşburnu; C vitamini deposu: İçeriğinde en çok C vitamini barındıran meyvelerin başında kuşburnu gelmektedir. Kuşburnu, C vitamini ile birlikte B1, B2 ve K vitaminlerini de barındırmaktadır. Ayrıca içerisinde magnezyum, kalsiyum, sodyum ve fosfor da bulunan kuşburnu, soğuk algınlıkları ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini de güçlendirmekte ve direnci arttırmaktadır. Kuşburnundaki B grubu vitaminler de sinir sistemi üzerinde etki göstermekte, gelişme ve büyümeyi desteklemektedir. Kuşburnundaki meyve asitleri de kabızlık sorununa karşı iyileştirici etki göstermektedir. 

Kuşburnu çayının kaynatılarak değil, demlenip hazırlanması önemlidir. Bunun için 2 çay kaşığı öğütülmüş olan kuşburnunu büyük bir fincana koyup, 15-20 dakika kadar demleyin ve sonrasında tüketin.

Ihlamur; Kış mevsiminin favorisi: Ihlamur, güçlü antioksidanlardan olan flavanoidleri içerisinde barındırmaktadır. Gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlıklarına karşı oldukça etkilidir. Ayrıca öksürük ve boğaz ağrısına da iyi gelir. Limonla beraber tüketilirse bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte ve stresi azaltmaktadır. Bununla birlikte sinirlerin yatılmasını sağlamakta ve kişiyi çok rahat bir şekilde uykuya hazırlamaktadır. Ihlamur idrar söktürücü olarak da etkilidir.

1 tatlı kaşığı kuru ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımına 1 bardak kaynar su ilave edin. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmeye bırakın ve sonrasında afiyetle için.

Zencefil; Soğuk algınlığına birebir: Yararı nedeniyle soğuk algınlıklarında yaygın olarak tüketilen zencefil, özellikle burun tıkanıklıklarına ve terleme ile vücuttan toksinlerin atılmasına yardım etmektedir. İçerisinde kalsiyum, manganez, fosfor, magnezyum, C ve B6 vitaminleri ile demir yer alan zencefil, ağrı kesici etkisiyle de romatizmal ve baş ağrılarında da fayda sağlamaktadır. Ayrıca bulantı ve hazımsızlık gibi mide sorunlarında rahatlatma etkisi bulunmaktadır. Ancak 2 yaş altındaki çocuklara verilmemesi tavsiye edilmektedir.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..