- Kategori
- Yemek - Mutfak
Kütahya' nın hamursuz ekmegi
Hemen hemen her yerde, her il'de , ister evhanımı olsun ister çalışan bayanlar arasında toplantılar olur.. Mesela benim memleketim olan Çanakkalede çaylı, kekli, börekli toplantılara ''gün''adı verilirdi.. başka bir yerde bunun adı değişebilir.
Eşimin işi dolayısıyla, bir çok yer gezdikten sonra kalkıp kütahya'ya yerleştik.. Alışabilmem epey zor oldu. Zaten Kütahya'lılar, eğer kütahya'lı değilsen seni kolay kolay içlerine almazlar.. Bunu yaşadıkça öğrendik.
Her ilin, her yerin kendine özgü bir anlatım, konuşma şekli var.. Mesela burada da o toplantılara verilen ad ''Gezek'' . Hiç hoşuma gitmese de baştan ben de bir iki kez katıldım.. Epey de kalabalık oluyor buranın gezekleri.. 15-20 kişi kadar en az.. E o kadar kişiye mamalar düşünüyorsunuz birkaç gün evvelden, en az da altı çeşit yapıyorlar.. Resmen bir masa hazırlıyorsunuz yani.. üç tatlı, üç tuzlu şeklinde.. Yorucu bir iş anlayacağınız.
Ben bir süre sonra'' pes'' demiştim zaten.. Artık hiç bir gün'e ya da gezege katılmıyorum. Tekli arkadaş sohbetleri daha çok hoşuma gidiyor. Gidecegim kişiye de tek başıma gitmeyi tercih ediyorum. Ama istisnalar da oluyor tabii ki.. Çok samimi üç arkadaş buluşabiliyoruz dışarıda veya herhangi birimizin evinde.
Kısa bir süre önce evimizi değiştirdik.. Yeni ev demek.. Yepyeni komşular demektir bilirsiniz.. Şimdilerde kaynaşma turları yapıyoruz birbirimize.. Ama adını 'gezek' koymadık.. Canımız çektiğinde görüşüyoruz.. Çok da kalabalık değiliz zaten.. komşuluk çok önemli çünkü.. Başımız sıkıştıgında kapısını ilk çalacagımız kişi komşumuzdur.. Hele bizim gibi gurbette iseniz.. Bu daha da önem taşıyor..
Bugün yine bir kaynaşma turumuz vardı.. Ev sahibimiz pek marifetli imiş.. Bize kendi yapımı olan, Kütahya' ya has ''Hamursuz''adlı bir ekmek hazırlamış. İnce dilimler halinde kesip, üzerine ince bir kaymak sürmüş... Bu kadar mı olur.. Ben ilk defa yedim nefisti.. Hemen tarifini aldım yeni arkadaşımdan.
4 s.brd un/ 1pkt Toz maya/1 tatlı kşğ şeker/ 1 tatlı kaşığı kabart.tozu ve ılık su.
Kabartma tozu hariç bütün malzemeleri karıştırın. Kulak memesi kıvamında hamur hazırlayın. En son da kabartma tozunu koyup, tekrar yoğurun. Bir tepsiye döşeyip üzerine yogurt sürüp, susam serperek 200 derece fırında pişirin.. ha.. tepsiyi yaglamayı sakın unutmayın.
Pazar günleri muhakkak hepimiz özel kahvaltılar hazırlıyoruz. Bu özel ekmegi yapmak için çok erken kalkmamıza da gerek yokmuş.. pişmesi için 30 dakika yeterliymiş.
Eh.. pazar günü geliyor.. 'hamursuz'u mutlaka deneyin derim ben..
sevgiyle..