- Kategori
- Eğitim
Kutlanmayan bir hafta, Disleksi Haftası

KUTLANMAYAN BİR HAFTA DİSLEKSİ, HAFTASI
İlkokula başlayan her çocuğun ikinci dönemin ortalarında okumayı öğrenmesini hedefleriz. Ama maalesef bazı çocuklar diğerlerine nazaran geç öğrenirler. Peki, neden geç öğrenirler daha doğrusu onlar mı geç öğrenir biz mi geç öğretiriz? Tabi ki biz geç öğretiyoruz. Çünkü her çocuk öğrenir ama aynı zamanda ama farklı zamanda, ama aynı yöntemle ama farklı yöntemle.İşte farklı öğrenmeden kaynaklanan bir sorun disleksi.
Okullarda okumaya geç geçen veya bu konuda sıkıntı yaşayan çocukların bazıları dislektiktir. Peki, Disleksi nedir?
Disleksi zihinsel bir engel değildir.
Disleksi bir hastalık değildir. Tıbbi bir tedavisi, ilacı yoktur.
Disleksi duyu organları ( görme, işitme…), duygusal, davranışsal bozukluklar nedeniyle öğrenememe durumu değildir.Disleksi okumada yaşanan bir tür güçlüktür. Çocuğunuz okurken harf atlıyorsa, birbirine benzeyen harfleri karıştırıyorsa disleksi olabilir. Çocukların okul başarısında önemli bir yere sahip olan disleksi ile mücadele konusunda dünya gerekli etkinlikleri ve çalışmaları yapmakta hatta disleksiyi daha iyi anlatmak amacıyla bir haftayı disleksi haftası olarak kutlamaktadır.
İşte bu amaçla kasım ayının ilk haftası disleksi haftası olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde ise konunun önemi yeterince anlaşılmamış durumda. Disleksinin anlamını bile bilmiyoruz maalesef. Disleksi çocuğunuzun okul başarısının zayıf olmasına neden olabilir. Ama şunu unutmamak gerekir ki doğru yöntemler kullanılırsa okul başarısı hızla artabilir de. Disleksi ile mücadele edip başarılı olan birçok ünlü isim de vardır. Bunlar arasında Nobel ödüllü Moleküler biyolog Carol Greider, Picasso, Leonardo Da Vinci’ yi sıralayabiliriz.
Peki, çocuğunuzun disleksi olup olmadığını nasıl anlarsınız?
1-Okuma hataları
2-Benzer harfleri karıştırma( m-n, b-d, t-f)
3-Harf sırasını ters algılama (elma-emla )
4-Sesli okumaları yavaş yapma
5-Uzun sözcükleri telaffuz etmede güçlük gibi durumları çocuğunuz yaşıyorsa dislektik olabilir.
Çocuğunuzda bu belirtileri görüyorsanız çocuğunuzun öğretmeninden, okuldaki rehberlik öğretmeninden ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nden bu konuda yardım alabilirsiniz.
Disleksi haftasını daha etkili kutlayan bir gelecek ümidiyle…
SABRİ DAŞO