Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '17

 
Kategori
Güncel
 

Kuzey Kore–ABD Savaşın Eşiğinde, Dünya Diken Üstünde

Kuzey Kore–ABD Savaşın Eşiğinde, Dünya Diken Üstünde
 

Pyongyang yönetimi Büyük Okyanus'taki ABD toprağı Guam'a orta menzilli füze saldırısında bulunmak için Ağustos ayının ortasını işaret etti.

Kuzey Kore haber ajansında yer alan açıklamaya göre, ağustos ayında ABD'ye bağlı özerk Guam açıklarına 4 adet orta menzilli füze fırlatma planı, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un onayını bekliyor.

Kuzey Kore ordusunun açıklamasında "Planımızı yapacağız ve Guam'ı vurmak için Başkomutanımızın emrini bekleyeceğiz" ifadeleri kullanıldı. Yetkililer Trump'ın tehditlerini ise "bir avuç saçmalıktan ibaret" olarak nitelendirdi.?

ABD Savunma Bakanı Mattis, Kuzey Kore yönetimine, "Rejimlerinin sonunu getirecek ve halkı yıkıma uğratacak eylemler planlamayı kesme" çağrısı yaptı.

Yaptığı yazılı açıklamada Mattis, "Kuzey Kore kendi kendini izole etmeyi bırakmalı ve nükleer silah yarışından vazgeçmeli" ifadelerinde bulundu.

"Rejimin eylemleri, bize karşı ağır bir şekilde yenilmeye devam edecek. Başlattığı silahlanma yarışı ya da çatışmayı kaybedecektir" diyen Mattis, Kim Jong Un yönetiminin nükleer füze programı krizini "diplomatik şekilde çözmeyi tercih ettiklerini" tekrarladı. (internet)

Kuzey Kore şüphesiz ABD’nin rakibi değil. Ancak 25 milyon Kuzey Koreli bu restleşmenin parçasıysa endişe etmek gerekir.

Hep aklımın bir tarafında “Kuzey Kore’nin arkasında biri ya da birileri var” cümlesi yazılı. Böyle olmasa bile savaşın gelişimine göre gizli aktörler kendilerini gösterecek.

ABD Kuzey Kore’ye ne yaptı ya da Kuzey Kore ABD’ye? Yani bu düşmanlık nereden çıktı?

Bence ortada düşmanlık filan yok, gövde gösterisi var. Kuzey Kore dünyada bir şekilde söz sahibi olmak istiyor. Liderleri de halkı da böyle şeyleri seviyor. ABD zaten söz sahibi. Kime meydan okursam ses getirir? Elbette dünyanın efendisi ABD’ye.

Tahrik eden Kuzey Kore. ABD’nin sahip olduğu güç ise zaten tahrik. Peki nolur? Üçüncü dünya savaşı dâhil her şey. Çin Kuzey Kore’nin müttefiki. Muhtemel bir savaşta ne yapacağı meçhul. Ortalık karışınca Rusya’sı, Hindistan’ı bile uyanır.

Kuzey Kore ABD’nin fiziki varlığında çok ciddi yaralar açar ama yenmesi mümkün değil. İki ülkenin savaşından ziyade savaşın tetikleyeceği gizli militarist niyetler önemli. Yani hiç kimse şöyle düşünmesin; iki ülke savaşır, dünya seyreder. Kuzey Kore ABD ‘ye bazı zararlar verse de ABD kısa sürede Pyongyang’u teslim alır.

İki ülkenin savaşından ziyade bu savaş üçüncü dünya savaşını başlatır mı sorusu önemli. Sanki bazı devletler güvenlik bahanesiyle içten içe hazırlanıyorlar, o nedenle bir şey diyemiyorum.

Ama her halükarda kolay bir savaş olacağa benzemiyor. Tamam, kısa sürer ama iki tarafta da yıkım büyük olur. Dahası dünya da etkilenir.

Bu zorunlu bir savaş değil. Hatta hiç gerekli değil. Durup dururken, aptalca bir şey. Kabadayı ile kabadayılığa özenen birinin savaşı. Söylediğimiz gibi iki ülkenin güçleri bizi aldatmasın; ABD’nin ordusuna karşı 25 milyon Kuzey Koreli savaşacak. Her Koreliyi asker olarak düşünün.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..