- Kategori
- Kitap
- Okunma Sayısı
- 663
Leviathan ile okumanın gerçek anlamı

Paul Auster, çağdaş Amerikan edebiyatından belki de akla ilk gelen, en özgün isim. New York Üçlemesi, Yazı Odasında Yolculuklar, Yalnızlığın Keşfi, Ay Sarayı… ve Leviathan.
Auster, Tevrat’ tan aldığı deniz canavarı anlamına gelen Leviathan'ı devleti simgeleyen bir metafor olarak kullanıyor.
“Her insanın içinde ölmeyi isteyen bir yan vardır. Kendini yok etme isteği, içten içe kaynayan bir kazan gibidir.” der Peter Aaron, arkadaşı Benjamin’ın beklenmedik ölümünü araştırdığı eserinde. Muhteşem kurgusuyla okuyucuyu ayrı dünyaya taşıyan Leviathan - bence Auster’ın en kolay okunan kitabı olma özelliğini de taşıyor- Thomas Hobbes’un kendi anlayışındaki devlete taktığı ad aynı zamanda.
Kitap ayrıca pek çok otobiyografik öğe barındırır içinde ama polisiye ve absürd roman olarak da tanımlanabilir. Bu roman dostluk ve ihaneti, yabancılaşmayı ele alış biçimiyle Auster’ın üslubunu kanıtlıyor.
Kitaptan:
“Geçmişe takılıp kalmanın anlamı yok. Yaşam geçmişle yetinilemeyecek kadar ilginç.”
“Kitaplar bilinmeyen şeylerden doğar ve yazıldıktan sonra uzun ömürlü olmaları, anlaşılmamalarıyla doğru orantılıdır.”
1993 Medicis Estranger Ödülü
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Leviathan sözcüğünü görünce hemen tıkladım yazınıza... İncilden sık sık alıntı yapan Moby Dick'te de bir hayli geçer bu sözcük, belki bilirsiniz.. mavi balinalar için kullanılmıştır bu sözcük romanda, zaten ondan büyük bir deniz canlısı yok... sevgiler.
Astrokedi 31.08.2007 16:49- Cevap :
- gerçekten de edebiyatta bu sözcüğe sık sık rastlanılıyor,şeytanla özdeşleştiriliyor,devletle ya da balinalarla...teşekkürler 31.08.2007 19:37
Dün gece Yazı Odasında Yolculuklar' a başladım. Diğerleri sırada. Sevgilerle süper kız :))))
ROSEMOON 29.08.2007 16:10- Cevap :
- Çok teşekkür ederim:)sevgilerle 29.08.2007 18:28