Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '07

 
Kategori
Mizah
 

Lezzet durakları

Lezzet durakları
 

Gulu haşlama
Gerekli malzeme:
1-En az, 1.50x1.25 ebadında kazan.
2-Bir buçuk metretüp nehir suyu
3- Kararınca kakao yağı
4-Yeteri kadar yumru bitki kökü
5-Bir adet 50 ila 150 okka arasında av
Sosu için: Aloe Vera püresi ve kahve telvesi.
Süsü için:İri beyaz ve tombul ağaç kurtları
Orijinal ismi:Gulu Salamba dö Katabe dö la
Adam's Ohşlama

Yapılışı:Önce kabile toplanır.Erkekler, köyün
büyük yemek kazanını meydanın ortasına doğru
sürüklerken kadınlar;"lululululu" diye dans eder.
Sonra kadınlar, "lululululu" diye dansederken
erkekler, odun toplamak üzere ormana giderler.
Akşam olur, herkes yatar. Tabi, kabile reisi de yatar.

Sabah olur, herkes kalkar. Tabi, büyük reis te kalkar, kendini meydanın ortasına atar; bir elini yukarı kaldırırarak yılan gibi kıvırtır ötekini de, yere doğru uzatarak; omuzundan itibaren aşağı yukarı oynatır. Anlaşılmıştır; kadınlar dans edecek, erkekler araziye dağılıp yumru kök çıkaracaktır... Kadınlar danseder, erkekler yumru kök toplar.Akşam olur, herkes yatar. Tabi, reis te yatar.

Sabah olur, herkes kalkar.Tabi, reis te kalkar.İşaretini çakar, kadınlar kovalarını alır nehre gider, erkekler dans eder. Kadınlar su taşır, erkekler dans eder.Akşam olur, herkes yatar.Reis te yatar.

Güneşin, dağın ardından çıkıp, uzun gölgeler meydana getirmediği bir zamanda reis kalkar, tabi kabile de kalkar. Hazırlıklar yapılır, erkekler ava çıkar. Ama kadınlar dansetmez. Çünkü patates benzeri yumru soyup, ağaç kurdu toplayacaklardır. İkiye ayrılırlar, yumru soyucular ve kurt toplayıcılar...

Reis demiştir ki; "kurallar gereği av canlı yakalanacak; yara, bere ve darp izi olmayacak. Ava eziyet edilmeyecek. Yoksa lezzeti kaçar." Bunları, büyük büyük babasından duymuştur. O da, büyük ama daha da büyük büyük babasından duymuştur. Uyutucu iksir alınır, öylece yola çıkılır.

O saatlerde, kuş türleri üzerinde araştırmalar yapmak amacıyla Afrika'ya gelmiş bir bilim adamı ile beraberindeki belgesel film ekibi, henüz çadırlarında uyumaktadırlar. Geç vakte kadar çalışmanın yorgunluğu ve sabahın tatlı serinliği, uykularının derinliğini iyice artırmıştır. Ormanın o köşesinden horultu sesleri gelmektedir. Bu da işin kolay olacağının göstermektedir...

Ekip üyeleri gözlerini açtıklarında; gece, tek tek girdikleri çadırlarında değil, hep beraber bir kulübede yatıyor olduklarını görmüşlerdir. Bir çok şeye akılları erdiği halde buna akıl erdirememişlerdir. Bu kısım, yemek tarifine dahil değildir.

Artık malzeme tamamlanmıştır. Hem de fazlasılya! Kazanın suyu doldurulur. Odunlar tutuşturulur. Yumrular doğranır ve kazana atılır. Ayrı bir tavada kakao yağı, aloe vera ve kahve telvesi karıştırılarak bir süre kaynatılır. Sosumuz hazırdır. Ağaç kurtları da tercihan, başka bir kapta kavrulur ki, konuldukları yerde sabit durabilsinler.Yoksa hareket ederler. Sıra beyaz adamı kazanın ortasına oturtmaya gelmiştir. Reis küçük parmağı ile suyun sıcaklığını kontrol eder, " tamamdır ! " dediğinde; üç beş iyi adam beyazlardan, en besili olanı seçip kazanın ortasına yerleştirirler.

Seçilmişte, korku baskındır ama tatlı bir rehavet te vardır. Adamın vücudu üç aydır ılık su, bir aydır su görmemiştir. Kazana girince, "oh"la, "of" karışımı bir ses çıkarır. Artık herkes, "lulululu" diye kazanın etrafında dönmeye başlamıştır. Kazandaki de, uykunun ve ılık suyun verdiği uyuşuklukla ve yarı aralık gözlerle, şaşkın şaşkın olanları izlemektedir.

O sırada batıda tahsil gören büyük reisin oğlu, hem tatil yapmak, hem de hocasının başını çektiği ekibe katılmak için ülkesine gelmiş, önce köyüne uğramak istemiştir. Köy meydanındaki şenliği görünce herkesin orda olduğunu anlamıştır. Kalabalığı yarıp kazana iyice yaklaşınca; su buharıyla, odun dumanları arasında görünen yüzün, bir "wasp, " (1)üstelik hocası olduğunu anlamıştır. Fakat batıda ve filmlerde olduğu gibi bir düğmeyi çevirip ateşi söndürememiştir. Onun için babasından yardım istemiştir.

Sonra, yolda avlayrarak arabasına aldığı yaban sığırını köylülerine göstererek;" artık bu yemek sığırdan yapılacak" demiştir. Onlar ise hep beraber, "lululululu" diye protesto etmişlerdir. Genç veliaht, yüce ruhun; ormandan geçerken kendisine bu sığırı verdiğini anlatınca, susup kalmışlardır. Adını da şöyle değiştirmiştir:Gulu Salamba dö Katabe dö la Cow not Man Haşlamosos. Afiyet olsun.

Eğer bir gün Afrika'ya gider de, Gulu bölgesindeki Lululu Köyü'ne uğrarsanız, (2)"yol üstü lokantalarından birine girip bu yemeğin tadına bakın" derim. Ben mi? Ben ziyaretimi, şimdilik haritalar yoluyla yapıyorum.

Not:Tarihsel, lirik ve didaktik metinlerle, taş, toprak ve papirus üzerine yazılmış kaynaklar yamyamlığı, bu adamın kaldırıdığını belirtmektedir. Ama o adamın kim olduğu bilinmemektedir.

(1)-wasp= white, anglo sakson, protestan
(2)-Adı değişmiş veya terkedilmiş veya hiç olmamış olabilir.

 
Toplam blog
: 462
: 707
Kayıt tarihi
: 28.04.07
 
 

Emekliyim. Herkes gibi benim de bir dünya görüşüm var. İnsanların farklı fikir ve inançlara sahip..