Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '11

 
Kategori
Dünya
 

Libya- Somali hattı

Libya- Somali hattı
 

Türk Hava Yolları (THY), Türk Kızılayı ile birlikte başlattığı kampanya kapsamında uçaklarında Somal


Son günlerde sıkça adı geçiyor Somali ve Libya’nın. Daha dün kol kola verilen resimlerin, alınan ‘’Kaddafi İnsan Hakları Ödülü’’ nün ardından suların durulmaya yüz tuttuğu, Kaddafi döneminin fiilen sona erdiği varsayımı ile yola çıkılan bu günlerde yeniden ticari ilişkileri canlandırmak, milyon dolarlar getirecek işleri yapmak için fırsat kollanmaya başlandı. 

Kaddafi 1989 yılından bu yana her sene bir sultan çadırı kurup seçtiklerini bu çadıra çağırıp “Kaddafi İnsan Hakları Ödülü” veriyordu. Geçen yıl bu ödülü Başbakan Erdoğan almıştı. 1989’dan bu yana verilen bu ödül bugüne kadar Mandela, Fidel Castro, Hugo Chavez ve Louis Farrakhan gibi liderlere verilmişti.‘ Türkiye, Libya politikası konusunda sorunlar yaşanmaya başladığından beri esnek davranmış, ABD ve diğer batılı güçlerle çatışma içinde olmamaya çalışan bir yaklaşım göstermişti. Başbakan’ın olaylar cereyan ederken Kaddafi ile iki defa telefonla görüştüğünü biliyoruz. Varılan son noktada ise önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Libya ya gitmiş ve ılıman tutumunu devam ettirmiştir. Ilımanlığı sağlayan Türkiye-Libya arasındaki yarıda kalan ekonomik ilişkilerdir. Kaddafi’nin yetmişli yılların sonuna doğru, Türkiye’nin bazı iş adamlarına imkân sağlamış bu iş adamlarına müteahhitlik imkânı tanımış olduğunu bilmekteyiz. Türk firmalarının devam eden fakat yarım kalan 7 milyar dolarlık işlerinin olduğu ayrıca 200’e yakın Türk inşaat firmasının 300 şantiye ile bugüne kadar 27 milyar dolarlık iş yaptığı Libya’da, şirketlerin zararı da milyar doları aştığı da bilinmektedir. 25 bin Türk işçisinin Türkiye’ye döndüğünden bu yana ticari ilişkilerin durduğunu da düşünürsek Türk hükümetinin Libya ile ilgili girişimlerini büyük zarar eden işadamlarının tüm güçleri ile destekleyecekleri, siyasi ilişkilerin düzelmesini büyük bir sabırla bekleyecekleri açıktır. 

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi nin kararları çerçevesinde Libya lideri Muammer Kaddafi ye yakın zamanda ağır darbe vuracak kararlar almıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün onayladığı hükümet kararnamesi ile Kaddafi ve ailesinin Türkiye deki malvarlığı dondurulmuş, Kaddafi nin aile çevresi ve komutanlarına Türkiye ye giriş yasağı getirilmişti.. İşte, ne oldu, neler olacak derken önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Libya ya gitti. Eli boş bir ziyaret değildi. Kaz gelecek yerden tavuğun esirgenmeyeceği gibi. Çünkü Türk’lerin Libya’da 2.5 milyar doları kalmıştı. ( Bankalarda 100 milyon dolar mevduat. Yapılan işler için kullanılan 950 milyon dolarlık varlık. Tahsil edilemeyen 1.4 milyar dolar) Hal böyle olunca Davutoğlu gitti ve Ramazan ayında Türk halkının kalplerinin bir yarısı Somali diğer yarısı ise Libya için atıyor. dedi ve ekledi: ‘’ Türkiye, Libya’ya 100 milyon doları hibe, 100 milyon doları nakit kredi, 100 milyon doları proje desteği olmak üzere toplam 300 milyon dolar yardım yapıyormuş. Nakit yardımın şimdiye kadar uçaklarla bavullar içinde gönderilmiş... ‘’ 

Bence meclistekilerin kalpleri Libya için atarken halkın kalbi de Somali için atıyor. Bu kalpler vicdan ve duygu sömürüsünü anlayamayıp gaza gelen özellikle de Ramazan ayına denk gelmesi sebebiyle açlık felsefesinin, yardımseverlik hikâyesinin cazibesine kapılarak belki de o ana dek biriken günahlarından arınabileceğini umarak SMS atarak, elini cebine atıp ne kadar çıkarsa o kadarını önlerine uzatılan kutuya bırakarak vicdanlarını rahatlatmaya çalışıyor. Türk Hava Yolları (THY), Türk Kızılayı ile birlikte başlattığı kampanya kapsamında uçaklarında Somali için yardım topluyor. Yine pamuk eller cebe denilerek mühürlü ve kilitli Kızılay kumbaralar uzatılıyor yolcuların önüne. Maden işçileri, polisler, oyuncak almak için biriktirdiği parayı bile Somali ye yollayan çocuklar... Öylesine açık ki her kesim duygu sömürüsüne... 

Şunu düşünmek gerekmez mi? Hükümet eliyle bunca yardım Libya’ya bir seferde yapılıverirken Türk işçilerinin emekli maaşlarının gülünecek düzeyde olması abesle iştigal değil midir? Açlık sınırlarında yaşayan kaç kişinin yaşam standardında bir değişme oldu? Sanatçıların show yaparcasına Somali ye gidip gelerek kendini rahatlatmalarının ardından ağlayıp sızlayarak, insanlığımızdan utandık diyerek yine topu sıradan halka atmadılar mı? Her fırsatta yardım deyip pamuk eller cebe ey düşünemeyen, sorgulayamayan insanlarımız diye daha ne kadar bağırmaları gerekiyor? Neymiş, Somali halkı yararına konser vereceklermiş. Bunu yapacak olan ünlü sanatçıların nasıl evlerde oturduğunu, günde ne kadar para harcadıklarını, barlarda içkiye ne kadar harcadıklarını, kaç liralık elbise giydiklerini, makyaj malzemelerine harcadıkları paranın kaç SMS e karşılık geldiğini sorgulamak gerekir diyorum. 

Uykunuzdan uyanın ey insanlar ve sorgulayın artık. Bir üstadın dediği gibi ‘’Sorgulamayan insan cahildir; sorgulatmayan ise zalim!’’dir. Cehaletin yerini aydınlığa, daha çok farkındalığa, zalimliğin ise adalete bırakmasıdır beklentimiz ve dileğimiz. 

Müşerref ÖZDAŞ 

 
Toplam blog
: 59
: 676
Kayıt tarihi
: 13.09.09
 
 

10.06.1961 Kütahya-Simav doğumlu. Tüm eğitim hayatı İzmir'de geçti. 1982 E.Ü.Fen Fakültesi Biyolo..