Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Light süt içerek kilonuzu yönetin

Light süt içerek kilonuzu yönetin
 

Çağın Hastalığı Şişmanlığı Önlemek İçin Light Süt Tüketin.

 

Beslenme yetersizliğine ve dengesizliğine bağlı olarak vücutta yağ miktarının artmasıyla oluşan obezite, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile düzenli fiziksel aktivite yaparak önlenebilir.

 

Obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde kişiye özel olarak enerjisi azaltılmış diyet uygulanır. Bu uygulamada vücudun gereksinimi olan tüm besin öğeleri karşılanmalıdır.

 

Kalsiyum, fosfor, protein besin öğelerinden zengin olan süt ve süt ürünleri zayıflama diyetlerinde yağı alınmış (light) ürünlerden seçilmelidir. Çünkü tam yağlı süt ve süt ürünleri doymuş yağdan zengindir. Enerjinin azaltılması için light süt ürünlerinde yağı alınmaktadır. Yağı alınan süt ve süt ürünlerinin besin değeri kaybolmamaktadır.

 

Vücuttaki yağ oranının azalmasında kalsiyumun çok önemli etkileri yapılan son çalışmalarda gösterilmiştir. Bu etkisinden faydalanmak için de light süt ve süt ürünleri kullanımı gereklidir.

 

Light Sütler (Yağı alınmış veya azaltılmış sütler)

 

1 Su Bardağı (200ml) tam yağlı sütte yaklaşık 6 gr yağ bulunur. Süt hayvansal kaynaklı bir besin olduğu için bu yağın çoğu doymuş yağ asitlerinden oluşmaktadır.

Süt yağının yarı yarıya alınmasıyla yarım yağlı süt, tamamıyla alınmasıyla da yağsız süt elde edilir. Sütün yağının azaltılması yada tamamen alınması sütün besin değerini azaltmaz sadece verdiği enerjinin azalmasına neden olur.

 

 

Yağsız Sütler Tam Yağlı Sütlere Göre Daha Az Kalori İçerir.

 

1 gram yağ 9 kalori verir, 1 bardak light yağsız süt, tam yağlı sütten yaklaşık 54 kkal daha az enerji içerir. Yarım yağlı light sütler ise tam yağlı süte göre yaklaşık 27 kkal daha az enerji içerir.

 

Light Süt ve Süt Ürünleri Gerçekten Light mıdır?

 

EVET. Yağı azaltılmış veya tamamen yağı alınmış ürünler için bu tanım doğrudur. Ancak light süt ve süt ürünlerinin de kalori içerdiği, tam yağlı olanlara göre daha az olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

 

 

Light Süt ve Süt Ürünlerinin Lezzetine Alışamayanlar İçin;

 

 

    Az miktarda tüketmeye başlayın, zamanla tükettiğiniz miktarı artırın. Çorba, börek, sütlü yemekler, peynirli lezzetler içinde kullanın. Başlangıçta yarım yağlı tüketmeye, sonrasında yağsız tüketmeye çalışın. Meyvelerle karıştırarak değişik tatlar yaratın.

 

 

 

Diyet Yaparken Light Süt ve Süt Ürünlerini Fazla Tüketmenin Bir Zararı Var mıdır?

 

Fazla miktarda light ürün kullanmanın sağlık açısından zararı yoktur. Ancak bu tüketilen miktarla ilişkilidir. Örneğin 2 litre light sütün bir günde içilmesi ile hem fazla kalori hem de aşırı kalsiyum alınmış olur. Bu şekilde lihgt ürün tüketim amacından da uzaklaşılmış olur. Fazla kalsiyum alımı ise böbreklerin aşırı yorulmasına sonuçta da işlevlerini yerine getirememesine neden olur.

Yarın light yoğurt ve diğer süt ürünleri ile ilgili ayrıntılara değineceğim,

Sağlıcakla kalın...

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..