Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '17

 
Kategori
Balıkçılık
 

Lüfer Nasıl Yakalanır ?

Lüfer Nasıl Yakalanır ?
 

Harika bir beyaz ete sahip lezzetli bir balık..


Lüferin en sevdiği yem istavrit ya da zarganadır. İstavrit Fileto olarak kullanılır. Bunun için istavritin kafası ve kuyruğu kesilerek kılçıkları alınır. Yanlamasına ikiye kesilerek kemiksiz olan filetosu çıkarılır. Mantarlı 2 iğneli veya 3 iğneli takıma bu yem takılır.

Ayrıca ;Lüfer yakalamak için taze ya da canlı yem de kullanılır. Püf nokta oltanın ucunun görünmemesine dikkat edilmesidir.

Avlanacağınız bölgedeki akıntı durumuna göre kurşun seçimi yapmalısınız. Normal şartlarda 50 -100 gram kurşun yeterli olurken, akıntının fazla olduğu Sarayburnu gibi meralarda 150 - 200 grama kadar kurşun kullanabilirsiniz.
Sahte yem yani ( Rapala ) ile de Lüfer avlamak mümkündür. Eğer denizde istavrit ve zargana bolsa lüferi canlı ya da taze yem ile yakalamaya çalışmak gerekir.

Eylül ve Ekim aylarında taze yem rapaladan daha iyi sonuç vermektedir..

Rapala ile lüfer nasıl yakalanır?

Rapala ile lüfer yakalamak için zargana ya da istavrite benzeyen sahteler kullanılır. Ve çok daha kolaydır. Rapala( sahte yem) misinanın ucuna takıldıktan sonra 1-1.5 metre aralık vererek klipsin olduğu yere kurşun bağlanmalı. Kurşun ağırlığı akıntı durumuna göre ayarlanmalıdır. Takım hazırlandıktan sonra rapala denize atılır ve devamlı hareket ettirilir ve sürekli at-çek yapılmalıdır.

Lüfer nerede bulunur?

İstanbul’da yaşayanlar ve bu konuda meraklı olanlar bu yerleri bilirler.Tarabya, Sarıyer, Çubuklu tarafları bazen Sarayburnu ve Kuleli tarafları diğer bölgelere göre daha verimli olabilir.

Özelikle Tarabya , Kireçburnu, Yeniköy,Kalender burnu ve Sarıyer kıyıları son zamanlarda verimlidir. Bu bölgelerde , Çinekop ve Lüfer kümeler halinde gezmektedirler.

Lüfer ne zaman avlanır?

Bilhassa istavrit balığının bol bulunduğu meralarda bilhassa gece lüfer avlamak daha avantajlı ve daha bereketlidir.
Gündüzleri;İstavrit ve zargana bolluğunda lüfer yakalamak oldukça zordur. Hava karardıktan sonra istavrit kaybolacağı için yemli takımla lüfer denemesi çok daha başarılıdır.

Bunun dışında gündüz de yemli takımla avlanabilirsiniz ama Lüferin denizde canlı yemi bol olmadığı zamanlar. Rapala/ Sahte ile sabah gün doğmadan denemelere başlamakta fayda vardır.Akşam güneş batımında da avlanmakta fayda vardır.

Güneşin olduğu durumlarda Lüfer avlamak çok zordur ve balık oltanızı görür. Bu nedenle çok uyanık olduğundan avlanması da güçleşir.

Kaynakça:Nuri Deniz

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..