Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Maaşlı çalışan biri nasıl patron olur?

Maaşlı çalışan biri nasıl patron olur?
 

Zengin bir iş adamıyla röportaj yapılıyormuş. Adam anlatmaya başlamış. Cebimde 50 liram vardı onunla 50 kilo elma aldım. Elmaları sattım elime 100 lira geçti. O parayla da 100 kilo elma aldım onu satınca elime bu sefer 200 lira geçti. O sırada amcamdan büyük bir miras kaldı ve zengin oldum.

Eğer bir iş kurup, patron olmak istiyorsanız önce o işi kurmak için bir miktar sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Babasının işini devam ettiren çocuklar için ayrıca bir sermayeye gereksinme yoktur. Aynı şekilde bir akrabanızdan kalan miras da iş kurmak için yeterli sermaye olabilir.

Ama maaşlı çalışırken patron olmak için aldığınız maaştan arta kalanı biriktirip, sermaye yapamıyor iseniz ve yine de patron olmak istiyorsanız bunun için 4 yol vardır.

1. Yasal

2. Yasa dışı

3. Ahlak dışı

4. Çalıştığınız şirkete ihanet ederek

1. Yasal : Bunun için elinizden birilerinin tutması gerekir. Bu kişiler ya şu anda birlikte çalıştığınız kişilerdir veya iş dünyasında sizinle çalışmak isteyen kişilerdir. Çalıştığınız şirket yönetimi, çalışmalarınızı çok takdir ediyordur. Patrona yakın çalışıyor olabilirsiniz. Bu bir acente veya bayileri olan bir şirketse size bir bayilik veya acentelik verebilir. Ürettiği malları size vadeli verebilir, siz sattıkça ödersiniz. Bu durumda fazla bir sermayeye gereksiminiz yoktur. Ufak bir birikiminiz böyle bir iş kurmanız için yeterli olabilir. Örneğin bir holdingin yönetim kurulu üyesinin şoförlüğünü yapıyorsunuz. Holdingin şirketlerinden biri otomobil üretimi yapıyor. Patronunuz sizi çok sevdiği için bir acentelik veriyor. Artık siz de bir patronsunuz. Bu şekilde patron olanların oranı % 10 u geçmez.

2. Yasa dışı: Maaşla çalışıyor görünürken bir taraftan da yasa dışı işler yapıp, sonunda yurt dışında iyi bir para biriktirmişsinizdir. Zamanın iktidari size yatırım yapmak şartıyla bu parayı yurda getirmenizi ister. Bunun karşılığında bu paranızın kaynağı size sorulmayacaktır. Siz de bu parayla yatırım yaparsınız. Fakat bir zaman sonra kolay para kazanma alışkanlığınızdan olacak, bu şirketinizde de yasadışı işler yapırsınız ve bir gün gelir devlet bu yatırımlarınıza el koyar.

3. Ahlak dışı: Çalıştığınız şirket büyük bir üretim şirketi değilse, mal alıp satıyorsa, önce müşterileri ayarlar, sonra mal aldığınız kimselerle iyi ilişkiler içersine girer, oradan birkaç personel ayartıp, kendi işinizi kurabilirsiniz. Bu tip olaylara ticaret dünyasında çok rastlandığı gibi, hizmet sektöründe de çok rastlanır. En küçük örnek, kalfa olarak çalışan bir kuaförün kendi dükkanını açarak, eski dükkanının müşterilerini ayartması gibi.

4. Çalıştığınız şirkete ihanet ederek: Burada en üst yönetici konumunda olmanız gerekir. Şirket için aldığınız gerek yatırım gerekse hamadde şeklinde olsun aldıklarınızın değerinin üzerinde fatura edilmesini sağlar, aradaki farkı cebinize atarsınız. Birçok şahsi ödemelerinizi şirket hesaplarından yaparsınız. Eğer bir finans kuruluşunda çalışıyorsanız, verdiğiniz kredi karşılığında açıktan komisyon alırsınız. Bazı durumlarda krediyi şirket hesapları yerine kendi hesabınızdan verir, ek gelir elde edersiniz. Şirkete girmesi gereken bazı paralar sizin hesabınıza girer. Sonunda çalıştığınız şirketi batırır veya zayıflatarak, buradan ayrılırsınız. Daha sonra kendi şirketinizi kurar işinize devam edersiniz.

Kendi şirketinizi zaman içersinde büyütürsünüz. Şirketiniz öyle bir duruma gelir ki hisselerinizi halka açarsınız. Halka arz sonucu servetiniz katlanmıştır. Baktınız işler iyi gidiyor. Hisselerinizin bir bölümünü daha satarsınız. Ama yönetim hala sizdedir. Daha sonra kendi şirketinizi soymaya başlarsınız. O sırada iktidar değişir ve yeni gelen büroklarlarla yıldızınız barışmazsa hesaplarınız incelenir ve yasa dışı işlemleriniz ortaya çıkar. Sonunda devlet şirketinize el koyar.

Bazen de kendi şirketinizi kurduktan sonra devamlı büyümesini sağlarsınız. Ama bundan sonra yasadışı işlem yapmazsınız. Buralardan elde ettiğiniz karlarla başka sektörlere yatırım yaparsınız. Bu sektörde yaptığınız yatırımları büyütüp, başkalarına satarsınız. Artık öyle bir duruma gelirsiniz ki hiçbir dalgalanma sizi yıkamaz. Saygın bir iş adamı olarak ortalarda dolaşırsınız.

Bunlar kimler mi?

Onlar kendilerini çok iyi bilir.

Fotoğraf: (http://www.dreamstime.com/thethief-image1289485)

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..