Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '19

 
Kategori
Güncel
 

Macron, Türkiye ve NATO

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON, TÜRKİYE İÇİN, NE DEDİĞİNİN FARKINDA MI?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa'nın ortasında yalnızlığını yaşıyor...Kendisine yapacak iş arıyor; varlığından söz ettirmek ve kendisini önemsetmek istiyor...Fransa'yı, oldukça meşgul eden Sarı Yeleklilerin direnişlerine çözüm bulamayan Macron'un iç siyasetteki başarısızlığı da malum.

Dış siyasette de aynı yalnızlığı yaşıyor...Doğu Akdeniz'de; ve de Irak ve Suriye'de esemesi bile okunmuyor...Kendi kendine "gelin-güvey" oluyor. PKK/YPG'ye destek veriyor ve Fırat'ın doğusunda bir "terör devleti" kurulmasını destekleyerek Amerika'nın gözüne girmek istiyor.

Türkiye'nin sabrını taşıran sözleri ise, "akla ziyan" bir politikanın ürünüdür...

Ne diyor?

Barış Pınarı Harekatı için, NATO müttefikimiz Türkiye, bizim ilgimiz olduğu alanda haber vermeden askeri harekat düzenliyor. Şu an yaşadığımız şey NATO'nun beyin ölümüdür.

*

Fransa'nın,  tekrar NATO'ya dönüşü Türkiye sayesinde olmuştur.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron,Türkiye karşıtı bu sözleri söylemeden keşke yakın tarihinin sayfalarını biraz karıştırsaydı, yatıp kalkıp Türkiye'ye dua ederdi...

Bu konuyu biraz açayım...

Bilindiği gibi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında, 1949 yılında kurulan NATO'nun en önemli üsleri Fransa'da bulunuyordu. ABD uçakları, "lojistik" görevler için 10'un üzerindeki Fransız üslerini kullanıyordu. 50 bin civarında Amerikalı asker ve sivil memur Fransa'ya yerleşmişti.

Üslerini nükleer güce ulaştıran De Gaulle, NATO'dan ayrılmak oldu. Fransa, 1966 yılında(7 Temmuz), NATO'nun askeri kanadından ayrıldı. NATO Başkomutanlık Karargahı dahil tüm NATO'nun üs ve tesisleri Fransız topraklarından çekildi. NATO'nun Paris'teki Genel Merkezi de Belçika'ya taşındı(2).

2009 tarihinde, Fransa'nın tekrar NATO'ya dönüşü, şimdi eleştirdiği ve NATO'dan çıkmasını istediği Türkiye'nin "olur" oyu vermesiyle gerçekleşti.

Çünkü, Herhangi bir Avrupa ülkesinin NATO'ya katılması, NATO(Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü)'nün 10. maddesine göre "oy birliği" ile gerçekleşir(3).

İşte, bunun için diyorum; Fransa'nın Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye aleyhine  söylemlerden vaz geçip, "yatıp kalkıp Türkiye'ye dua etmelidir..."

*

Şimdi Fransa ile ilgili olarak 5 asırlık bir geriye dönüş yapalım...

Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman, Fransa'da, dans adı altında bir oyun oynandığını duyar. Fransa Kralı Fransuvaya bu konuda bir mektup yazar; ve bu oyunun derhal yasaklanmasını ister(4).

Bu mektuptan sonra Fransa'da, 100 yıl süreyle bir daha bu dans oynanmamıştır...Ama, Kanuni Sultan Süleyman'ın korkusuyla  100 yıl dans etmekten mahrum kalan Fransızların torunları,  günümüzde, terör örgütleri elemanları ile yan yana oturup Alize sarayında yemek yiyorlar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a ne diyor?

Diyor ki...

"Sen önce kendi beyin ölümünü kontrol ettir. Türkiye'yi NATO'dan çıkarmak senin haddine mi? Eninde sonunda egemenlik haklarımıza saygı duyacaksınız"

*

Ben de diyorum ki...Fransa, şu anda NATO'nun bir üyesi ise, bunu Türkiye'ye borçludur...

Umarım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sert çıkışı, Macron'u sayı ile hizaya getirir...

 

cdenizkent

 

  • -----------------------  :
  • (1) Mehmet Barlas, Sabah Gazetesi, 30 Kasım 2019, s.21
  • (2) Stratejik Ortak, İnternet, 26 Kasım 2019
  • (3) Bianet, BAĞIMSIZ İLETİŞİM AĞI, 1 Aralık 2019: İlgili not, www.belgenet.com ve NATO'nun Türkçe sayfasından alınmıştır.
  • (4) Mektunun aslı için, Josep von Hemmer, "Osmanlı İmparatorluk Tarihi", 10 Cilt, Sabah Gazetesi, Cilt-3, s.29'a bakılmalıdır.

 


 

 

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..