Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '22

 
Kategori
Hukuk
 

MAL PAYLAŞIMINDA YETKİ KURALI

Mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davalarda yetkili mahkeme, Medeni Kanunun 214. maddesinde özel olarak düzenlenmiştir.
Medeni Kanun'un 214. maddesinde düzenlemeye göre mal rejiminin ölümle sona ermesi durumunda, mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davanın ölenin son yerleşim yeri mahkemesinde açılması gerekir.
Mal rejiminin; boşanma, evliliğin iptali veya hakim tarafından mal ayrılığına karar verilmesi ile sona ermesi halinde ise yetkili mahkeme; bu davalarda yetkili olan mahkemedir. Örneğin boşanma davası Bakırköy adliyesinde açılmışsa, mal rejimi davası da Bakırköy’de açılmalıdır.
Medeni Kanun'un 214. maddesinde ise son olarak kapsayıcı bir hükme yer verilerek, mal rejiminin sona ermesine neden olan diğer durumlarda davalı eşin yerleşim yeri mahkemesinin yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.
Mal rejiminin ölümle sona ermesi durumunda ölenin son yerleşim yeri mahkemesinin yetkili olacağına ilişkin yetki kuralı kesin yetki kuralıdır. Medeni Kanun'un 214. maddesinde belirtilen diğer yetki kuralları ise kesin nitelikte değildir.
 
Mal paylaşımı davalarında yetkili mahkemenin nasıl belirleneceğine ilişkin değerlendirmede bulunan Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, bir kararında şu tespitlere yer vermiştir:
“Dava, evlilik birliği içerisinde edinilen taşınmaz ile banka hesaplarında bulunan paralar üzerinde mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan alacağın tahsiline ilişkindir. Mal rejiminin tasfiyesine dair davalarda, mal rejiminin ölümle sona ermesi durumunda ölen eşin son yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Bu yetki kesin olup aynı zamanda bir dava şartıdır. Kesin yetki kuralı, taraflarca ileri sürülmese bile; yargılamanın her aşamasında mahkemece resen gözetilir.” (Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2016/261 E. 2016/495 K. 19.1.2016 T.)
Görüleceği üzere mal rejimine ilişkin davalarda yetki mahkeme, mal rejimin nasıl sona erdiğine göre belirlenmektedir. Bu durumda yetkili mahkeme, kesin yetkili mahkeme ve kesin olmayan yetkili mahkeme ayrımına göre değerlendirilmektedir.
 
Sağlıklı Günler
Av. Yaşar ÖKSÜZ
www.instagram.com/av.yasaroksuz/
https://twitter.com/avyasaroksuz
https://www.linkedin.com/in/avyasaroksuz/
 
 
Toplam blog
: 80
: 35
Kayıt tarihi
: 07.08.19
 
 

  İlk ve Orta öğretimini Amasya'da tamamlayan Avukat Yaşar ÖKSÜZ, 2012 yılında İstanbul Üni..