- Kategori
- Danışmanlık
Mali müşavir ne demek?

mali müşavir ne demek
Birçok iibf mezunun veya mezun durumuna gelenlerin merak ettiği mali müşavirliğin ne demek olduğunu, ne iş yaptığını soru cevap şeklinde kısaca açıklamaya çalışacağım.
Ancak bir mali müşavir olarak şunu belirtmek isterim ki teoride ve uygulama da mali müşavirlik farklıdır. Kağıt üstünde okuduğunuzda mali müşavirlik imrenilecek itibarlı bir meslektir. Ancak sayısı 100.000 civarında olduğu söylenen mali müşavirlerden sadece belli bir kısmının bu itibara ulaştığını söylemeliyim. Teori ve uygulamanın farklı olduğunu düşündüğüm konularda cevap kısımlarını ayrı ayrı yazdım.
Mali Müşavir Kimdir ?
Teoride :
Meslek yasası gereği dört yıllık iibf bölümlerinden mezun olup, yasa gereği staj ve sınav aşamalarını tamamlayıp mali müşavirlik ruhsatını alan kişilerdir.
Uygulamada :
Ülkemizde mali müşavirlik mesleği tam olarak anlaşılmadığı için halk dilinde muhasebeci olarak adlandırılan kişilerdir. Daha doğrusu ruhsat almış üst düzey muhasebecilerdir.
Oysa özünde muhasebeci ve mali müşavir birbirinden farklıdır. Ancak dediğim gibi ülkemizde bu iki kavram karıştırılmakla beraber birbirine geçmiş durumdadır. O yüzden halk dilinde mali müşavir denildiğinde belgeli muhasebeci anlaşılmaktadır.
Mali Müşavir Nasıl Olunur ?
Teoride:
Bu sorunun cevabı uzun olduğu için detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler mali müşavir nasıl olunur yazımı okuyabilirler.
Uygulamada:
Mali müşavirlik tam anlamıyla sabır işidir. 4 sene üniversite, 3 sene staj, sınav süreçleri derken ortalama en az 8 sene sürecek uzun bir yoldur.
Bu süreci kanun takip ederek, sınavlara hazırlanarak, staj süresinin bitmesini bekleyerek, genellikle az ücrete çalışarak, sigortanın yatıp yatmadığını kontrol ederek, mükellef bulmaya çalışarak, yoğun iş temposunda çalışarak, beyan dönemlerinde geceleyerek, eğitim, staj, sınav ve kitaplara para harcayarak, çevrenizdekilerin sürekli ne zaman belgeni alacaksın tarzında sorularına maruz kalarak geçirmek zorunda kalacaksınız.
Bu nedenle bana göre uygulamada mali müşavirlik sabırla olacak bir iştir.
Bu nedenle bana göre uygulamada mali müşavirlik sabırla olacak bir iştir.
Mali Müşavir Ne İş Yapar ?
Teoride :
Mükelleflerin ticari defterlerini tutmak, mali tablolarını, beyannamelerini, bildirimlerini hazırlamak, raporlamak ve benzeri işleri yapmak.
Muhasebe sistemleri kurmak ve geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ile ilgili işleri düzenlemek, bu konularda müşavirlik yapmak.
Yukarıda yazdığım konularla ilgili görüş bildirmek, danışmanlık yapmak, bilirkişilik yapmak.
Uygulamada:
Mali müşavirlerin yaptığı bir çok iş vardır. Aşağıda en yoğun yapılan işleri sınıflandırmaya çalıştım.
Evrak işleri : Mükelleflerden evrakların toplanması, tüm gelir - gider ve banklarının işlenmesi, dosyalanması,saklanması, defterlerinin dökülmesi
Maliye İşleri: İşletmelerin maliye kaydını yapmak, kaydını sildirmek, adres değişikliği,faaliyet değişikliği gibi konularını bildirmek. Evrakları işlenen mükelleflerin bildirilmesi zorunlu tüm beyanname ve bildirimlerini yapmak, yazışmalarını yapmak, vergilerini ödemek, vergi borçlarını takip etmek.
Ssk ve Bağkur İşleri: İşletmelerin SSK'dan dosyalarını açmak, dosyalarını kapatmak ve diğer bildirimlerini yapmak. Sigortalıların işe giriş ve çıkışlarını yapmak, bordrolarını düzenlemek, bildirgelerini kestirmek, primlerini ödemek, yazışmalarını yapmak, prim borçlarını takip etmek.
Ticaret Odası İşleri: Şirketlerin kuruluş, hisse devri, adres değişikliği, tasfiye işlemleri v.b. evraklarını hazırlamak, tescil ettirmek.
Mükelleflere danışmanlık yapmak: Mükelleflere tüm resmi işlemlerle ilgili tavsiyede bulunmak, yönlendirmek ve gerekirse işi halletmek.
Diğer İşlemler: Belediye, esnaf odaları,noter, iş kur, bankalar v.b. kurumlarda iş takibi, yazışma, bildirimde bulunma, ödeme yapma gibi birçok işlemleri halletmek.
Not: Mükellef portföyü yüksek olan mali müşavirler yukarıda yazdığım işleri yanında çalıştırdıkları personele yaptırırlar.Mükellef portföyü düşük olanlar ise bu işlerle birebir uğraşmak zorunda kalırlar. Yani mükellefin ne kadar çoksa işin angaryası ile o kadar az uğraşırsın.
Mali Müşavirler Nerede Çalışırlar ?
Kendi bürolarını açıp bağımsız çalışabilirler.
Şirket bünyesinde imza yetkisini kullanarak veya kullanmayarak çalışabilirler.
Denetim şirketlerinde çalışabilirler.
Mali müşavirlik bürolarında çalışabilirler.
Mali Müşavirler Şirketlerde Hangi Pozisyonlarda Çalışırlar ?
Şirketlerin muhasebe organizasyonu içersinde her kademede çalışabilirler.
Müdür, müdür yardımcısı, şef, muhasebe sorumlusu, personel pozisyonlarında çalışabilirler. İmza yetkisini kullanarak çalışanlar genellikle muhasebe müdürü pozisyonunda çalışırlar.
Mali Müşavir Umut DENGİZ