Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
 

Mardin yemekleri; haşlama içli köfte (ıgbebet)

Mardin yemekleri; haşlama içli köfte (ıgbebet)
 

haşlama içli köfte(IGBEBET)


Yurdumuz bir tahıl ambarı (idi)... Bu nedenle yemeklerin çoğu tahıla dayalı. Yöresel farklılıklar göstermekle birlikte, özellikle Güney Doğu, Doğu ve Doğu Akdeniz Bölgemizde, buğdayın değişik öğütülmüş durumlarına dayalı KÖFTE denilen etli ve etsiz yemekler yaygındır. Her mevsimde yapılabilen, hazmı kolay, misafirlerinize gururla ikram edeceğiniz, Mardin Yemekleri'nden Haşlama İçli Köfte tarifini veriyorum. Afiyetle yiyiniz.

HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE (IGBEBET)

MALZEME:

*İ Ç

-250 gram yağsız kıyma

-2 baş beyaz kuru soğan

-3 kaşık sıvı (veya 2 kaşık katı) yağ

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 “ “ salça

-1 “ “ dövülmüş kişniş (tadını verir)

-1 çay kaşığı karabiber, yenibahar

-1 küçük demet maydanoz

*D I Ş

-1 paket irmik (döğe kullanılır aslında ama bulunmuyor)

-2 su bardağı ince bulgur.

-2 y.kaşığı tuz

-1 y.kaşığı dövülmüş kişniş

-2 bardak Ilık su


HAZIRLIK

-Önce bulgur ılık su ile geniş bir kapta ıslatılır.

*İÇ

-Soğanlar ince kıyılarak, yağda pembeleştirilir.

-Pörsüyen yağa kıyma ve tuz eklenip, karıştırılır.

-Kıyma suyunu çekince salça eklenip, “

-Ateş söndürülüp, baharatlar “ “

-En son ufak kıyılmış maydanoz eklenip, soğumaya bırakılır.

*DIŞ

-Kabaran bulgura tuz ve kişniş katılarak, eller suyla ıslatılıp yoğrulur. Çok katıysa su katılıp pekişmesi sağlanır.

-İrmik katılarak, ıslak elle bulgura yedirilir. Gevrek bir kıvama getirilir.(İrmik fazla yoğrulmamalı, hamurlaşır ve hazmı zorlaşır)

*1 kaseye 1 ç.kaşığı tuza su eklenip, el ıslatmak için malzemelerin yanına konur.

*YAPILIŞI

-Cevizden daha iri parçalar koparılarak, ıslak avuçta bir süre sıkılıp, yuvarlanır. Önce işaret, ardından 3 orta parmaklarla yuvarlak şekilde ince açılarak, içine 1 tatlı kaşığı iç doldurulur. Ağzı büzüştürülerek, üçgen şeklinde kapatılır. Bu şekle kuş deriz. Arzu eden, ağzını kapattıktan sonra yuvarlayabilir. Özelliği ince açılmasındadır, delinirse ufak bir parçayla yamanır. Yan yana tepsiye dizilir.

-Yumurta büyüklüğünde hamura 3 kaşık iç konup, üstü bombeli şekilde yuvarlak yapılırsa Kitelraha adı verilir.

*PİŞİRİLMESİ

-Geniş bir tencerenin 2/3 ü suyla doldurulur. İçine 2 tepeleme y.kaşığı tuz konup kaynatılır. Köftelerin yarısı içine salınır. Büyük göz, harlı (açık) ateşte, yarı aralık kapakla, arada kepçeyle karıştırılarak, 20 dakika pişirilir.

-Tencerenin yanında bir kabın üzerine süzgeç oturtulur. Köfteler kepçeyle çifter alınarak, süzgece konulur. İkinci yarı da aynen pişirilip süzülür. Isı tutan bir kaba konup, üstü kapatılır.

*Sebze çorbası veya zeytinyağlı sebze yemeği eşliğinde, cacık(ayran) ve domates-biber-salatalık söğüşüyle sıcak servis yapılır.

-Arzu edenler üstüne 2 kaşık sıvı yağda sotelenmiş sarımsak ve pul biberi dökebilir. Bayatlayan köfteler aynı yağda altlı, üstlü hafif kızartılıp servis yapılır.

*İçli haşlama köftenin 2 çeşidi daha var:

-Kitel raha: Avuç içi kadar yuvarlak açılıp, çok içle doldurulur.Üstü hafif şişkin olur.

-Kitel: El parmakları genişliğince 15 cm. ebadında açılır.İç özenle konulup, aynı büyüklükte daha önce açılan kapak üzerine yerleştirilip, kınarları yassılaştırılır. Maharet isteyen bu çeşidi herkes yapamaz!

*Bazıları suyuna çorba yapar, ama karın ağrısı yaptığı unutulmamalı.

NOT: Tarifin uzunluğu gözünüzü korkutmasın. Bir kez yaptıktan sonra, kolaylığını görecek hafif hazmıyla konuklarınıza gururla ikram edeceksiniz.

Y A R A S I N

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..