Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '20

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

marifetim nezaketimde

MARİFETİM NEZAKETIMDE
 
 
Mayosu ve/veya bikinisi ile aspendos a giden çok fazla göremezsiniz, aynı şekilde üstünde şövalye zırhı ile veya smokinle güneşlenen birilerine kaç defa rastladınız.  
 
Aynı şekilde açık hava tiyatrosu ile bir kültür sanat merkezinde ki etkinliğe katılmanın dünya da belkide spontan oturmuş klasikleşmiş kuralları vardır.  
 
Elinizde çekirdekle açık hava etkinliğine gidebilirsiniz belki ama elinizde popcorn kutusu ile opera bale tiyatro etkinliklerine katılamazsınız.  
 
Herşey yerinde tadında ve deminde güzeldir.  
 
Dünyaya kültür ve sanatla etkinlikleri marifeti ile verdiğimiz mesajlar bizleri direkt olarak etkiler . Cunki tv reklamına benzemez kültür ve sanat . Göze kulağa ruhlara işler. Kalıcı izler bırakır. Size tv , billboard ve reklamlar ile dayatmaz siz zaten o etkinliğe gittiyseniz potansiyel siniz . Geri kalan sahnedekine kalmıştır.  O zaman secimlerimiz de buna göre olmalıdır.  Bizim değil bize gelenin gelecek olanın bizden ne beklediği ve ona ne verdigimizdir marifet . Ihtisas alanım oldugu için daha ağır yazmak isterdim ama marifetim nezaktimdendir.
 
 
Evde bayram konserleri izledik tv lerde . ooo ne güzel bir durum her renkten her şeyden biraz biraz vardı.  Prodüksiyon çekimler reji tek kelimeyle muhteşem. Hatta görüntü yönetmenini kurgu ekibini kutlamak gerekiyor.  Burda sıkıntı surda başlıyor. Araya girip söylemekde lazim o programlardaki sahne alan tüm sanatçılar hepsi ayrı pırlanta. Peki sıkıntı ne . Aman allahım covid var tüm dünya evde herkes tvlerde internette sörf yapıyor. iyide doku oturmamış.  Denizli deki devlet opera bale zeki müren şarkıları harika.  Madem böyle bisi yapılacaktı. Mazhar abi Efes ten seslenmeliydi . Kubat kapadokya ya daha çok otururdu . illâ bir tasavvuf da ornegide vereceksek unesco için ikinci bir yunus emre yılı önermesi oldu çok daha dokuya yakışır bir noktada yunus emre ilahileri / oratoryosu vs verilebilinirdi . Ama madem böyle denemeler yapacağız ilmi olarak  halk müziği sanat müziği klasik müzik vb den vazgeçtik bare halk arasındaki deyimlerle  dinleti müziği salon müziği bar müziği konser müziği vb vb tanımlarla o muhteşem yapıların dokuları uyussaydı. Ihtisas alanım oldugu için daha ağır yazmak isterdim bu bölümü ama marifetim nezaketimdendir. 
 
 
Buna benzer bisi de 29 Mayıs da yaşadık maalesef .  Televizyon da gündüz bir mehter dinledim dış mekânda aman allahim onunde iki türk sazı. Akordlar akorlar birbirine karışmış Meydan Müziği Askeri Müzik,  askeri müzik repertuarında bile olmayan eserler ile  meydanda . Evet normalde vardır türkü formunda şarkı , şarki formunda türkü, ama bu türlü olmuş hemde her türlü. Birde önüne sahne sanatları adımları ile bezenmiş raks eden yeniçeriler eklenince bu türlü baya bir türlü olmuş. Maalesef ihtisas konularimdan olunca daha ağır yazmak isterdim ama dedim ya marifetim nezaketimdedir. 
 
 
Akşam yine devam ediyordu 29 Mayıs da ki kaotik algı operasyonu . Dünya da bütün ülkeler sınırlarını kapatmışken bizim o gün uluslararası bi şampiyona düzenlememiz pek bi anlamlı olmuştu herhalde ülkelerin büyükelçileri şampiyonada sporcuydu diye düşünmeden edemedim hatta belki öyle olsaydı çok ama çok büyük bir tanıtım firsati elde etmişde olabilirdik. Burda tabi  etkinlik gunduz olmasina ragmen mapping yuzeyli , yuzlerce m2 lik bir scarf sahne ve teknik içinde soundcheck yapılmamış ve 12 kişiden oluşan detone bir mehter olmasaymış daha iyi olurmuş. Tabi sokağa çıkma yasağı varken boğazda yelkenli  geçişi yapmak vs den bahsetmiyorum bile . Bu arada Fatih Sultan Mehmed'in istanbul u Feth etmesinin gururunu keşke onun anlayışı ile devam ettirip turizm potansiyelimiz acısından,  güzel ülkemizi canım Istanbulumuzu HOŞGÖRÜ IMPARATORLUĞU olarak gösterebilecek program ve etkinlikler ile ifade edebilseydik.  Burda da farklı agir vs konusmalar yapamam,  marifetim nezaketimde gizli. 
 
 
Değinmeden geçemeyeceğim bir konuda tam Cumhurbaşkanımız online olarak konuşmalarına başladığı esnada konuşması bölünerek, protokol adablarına ve alısıla gelmis temayuller dışında kalarak izlemek zorunda kaldığı Havai Fişek gösterisine değinmeden edemeyeceğim. Dünya da Havai Fişek gösterileri her zaman yapılmıştır bir zamane etkinliği olarak ancak yaparkende hep senkronize gösteriler seyretmişizdir.  Zaten uzun zamandır bu tarz gösterilerin yerini bina meydan vb senkronize light showlar almıştır.  Bu konuda sevgili ve çok değerli kuzenim Sayın Melek Baykal da her defasında bu konuya temas eder.  Bu havai fişeklerin havada kuşlara çok büyük zararlar verdiği ortaya çıkmış ve doğaya canlılara önem veren ülkeler bu tarz gösterilerden çekilmişlerdir.  Ben eminimki Sayın Cumhurbaşkanım da kuşlara verdiği zarar yönünden konuyu incelerse gerekli hassasiyeti gösterecektir. 
 
 
Biraz uzun oldu ama bu postcorona tedbirler ve rantlar la ilgili  küçük bir zulfuyare dokunmadan geçemeyeceğim. Muhteşem tedbirler silsilesi sayfalarla.  Içine dalmadan kendi kendime sorduğum soruları siz kendi dünyanızda cevaplarsanız bende kısa kesmiş olacağım.  Hadi başlayalım.  Bu havuzlardaki klor seviyesi zaten kontrol edilmiyormuydu. Bu hotel ler de gıda alımında sertifika kontrolü yapilmiyormuydu . Bu hoteller de check in check out arasında odalar temizlenip havalandirilip bukletler degismiyormuydu.  havlular çarşaflar degismiyormuydu. Zaten temizlik ve hijyen olmazsa olmazimiz degilmidir . uçağa el bagajı almayarak fazla kilo bedava mi oluyor yada biz mikrobu el bagajındami taşıyorduk.  uçaklarda ikram neden kalkıyor biletmi ucuzluyor yoksa host hostesler mi corona taşıyıcısı. battaniye verilmeyecek ama kulaklik al . yani daha önceki battaniyeler hijyenmi değildi.  Bu kadar eksik olan şey fiyata yansıyormu. zaten odalar otobusler ucaklar yolcu indir bindir aralarinda temizlenmiyormuydu . biz nasil yaşıyorduk acaba . sorulacak o kadar soru kafa karıştıran o kadar mesele varki canım kültür sanat dan nerelere geldik . 
 
 
O kadar daha ağır yazmak gereken şeyler varki , marifetimiz nezaketimizde diyelim . 
 
 
Esenkalın...
 
 
Toplam blog
: 19
: 232
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

İstanbul Teknik Universitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Mezunu .  Japonya ipek yolu muzikal..