Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '15

 
Kategori
Sosyoloji
 

Matematik sever bir toplum mümkün mü?

Matematik sever bir toplum mümkün mü?
 

Kullanmayı bilene rehberdir matematik. Sonsuza dek yolunu aydınlatır insanlığın...


Matematik sever bir toplum, analitik düşünür. Akılla davranır. Duygularından önce mantığına güvenir.

Söz konusu insanlar, hesaplı kitaplı davranmayı yaşam biçimine dönüştürürler. Evde pişirilen yemekten, yapılacak çocuk sayısına kadar, hayatlarında ne varsa, şans ve tesadüf faktörlerini de unutmadan, rakamların dediğini uygularlar.

Klasik bir matematik sever, olumlu ve olumsuz her olasılığı dikkate alır. Böylesine bir gerçekçilik, hayat kırıklıklarını minimize ettiği gibi, yaşam faylarını, gönül yaralarını da en düşük seviyeye indirir.

Peki bütün bunlar neye bağlı? Tabii ki, okul çağından itibaren çocuklara matematiğin sevdirilmesine… Türkiye’de durum malum!.. Ya peki diğer ülkeler? Onlar ne durumda?

Bilimde, icatta, sanayide, inovasyonda en ileri olanlar kimlerse, matematik sever hale getirilen toplumlar da onlardır muhakkak.

Askeri teknolojide, uzayda, tıpta, fizikte, biyolojide, kimyada  dünyanın en gelişmiş ülkelerini sayalım mı birlikte, ne dersiniz? Aklıma gelenleri yazıyorum hemen. İtirazı olan beri gelsin!

A.B.D, Rusya, Japonya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsrail ve son dönemlerde Hindistan’la Çin…

İnsanın doğasından, tabiatın hamurundan gelir matematik… Vücudumuzdaki kromozom sayısı, kaç organ taşıdığımız, doğuştan ya da sonradan engelli olanlar da dahil; daha biz doğmadan belli değil mi?

Yaşam süre ve kalitemizi; kaderle birlikte matematik belirler. İyi, kötü alışkanlıklarımız, davranış biçimimiz, edindiğimiz bilgi, görgü, kültür birikimi; en sonunda gelir, sayısal gerçekliğe dayanır.

Düzenli spor yapan, beslenmesine dikkat eden, uykusu düzgün, kafası dinç, yaşam tercihleri bilinçli insan; matematik aklı sayesinde, ömrünü uzatır.

Gece hayatı müdavimi, sigara bağımlısı, alkol alan, özensizce beslenen, sürekli kumar oynayan, kadın/erkek düşkünü kişi; hele bi de bekarsa, ruhuna el Fatiha! Niye dersen… Bu kafayla çok yaşamaz da ondan!..

Matematiği sevenle sevmeyenin farkı apaçık ortada. Sayılar akıl katar hayata. Bilinmezlikleri, belirsizlikleri kovar yaşamdan. İnsana kişisel ve toplumsal açıdan daha nitelikli ve saygılı bir kişilik kazandırır.

Tüm bu saydıklarımıza rağmen, kimileri matematiği sevmeye direnir.

Bizde teklif var, ısrar yok arkadaşım!...

Kaldır kafanı da, bak istersen… Bak bakalım, kim daha başarılı, mutlu ve zengin?

Okul yıllarında düzenli olarak sınıfta kalıp, ittire kaktıra diploma alan üç-beş istisna dışında, yaşam galibi olanların büyük çoğunluğunun matematik severlerden oluştuğunu, kendi gözlerinle gör.

Tercih senin tabii güzel kardeşim. Matematiği ister sev, ister sevme. Ama Onu sevenlerin, abad olduğunu bil… Matematik, aklın gereğidir çünkü. Ona başvuranın yolunu aydınlatır.

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..