Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '17

 
Kategori
Psikoloji
 

Maya'nın Oyunları

Maya'nın Oyunları
 

“Maya” yanılsamayı temsil eden eski bir doğu tanrısına verilen addır. Maya, örtülerle gerçeği kapatarak bir yandan bize bir oyun oynar öte yandan bizi korumaya alır. Oyun nerede başlar nerede biter? İşte bu, kişinin o örtüleri aralayabilme cesareti ve kapasitesi ile ilgilidir! Oyunun içinde kalmak ya da gözlerini gerçeğin ışığına çevirebilmek… Birincisi tatlıdır, uyutucudur, zararsızdır. Bütün bir ömür uykuda, böylece geçebilir! Öte yandan güneşe bakmak zordur, gözleri yakar, acıtır ve her şeyi ilk başta bulanıklaştırır (Platon’un Devlet kitabında bahsettiği gibi). Ancak bu oyunu bozmak isteyen kişi kararlılıkla yol alabildiğinde örtülerin altındaki gerçeği adım adım keşfedecektir.

Çok oyunları vardır Maya’nın. Duyularımızla oynayarak oyunda kalmamızı sağlayacak oyuncakları çoktur!

Taşlar, bitkiler, hayvanlar, doğa, insan… Hepsi de nasibini almıştır ondan.

Bir kum tanesi ile bir kayayı birbirinden ayıran nedir? Doğanın örtüsü olarak bize ne mesaj verirler?

Yerin ve göğün çocukları olan bitkiler, nasıl bir oyun sunar bize? Örtüyü kaldırdığımızda ne görürüz? Baharın ortaya çıkışında, bir bitkinin yapraklarını güneşe çevirmesinde, köklerinin en diplere doğru yol almasında, şifasında ya da zehrinde neler saklar?

Üstün bir zihninin olmadığını söylediğimiz hayvanlar, çalışkanlıklarında, komikliklerinde, yeni doğa koşullarına uyum sağlamada, sessiz ve soğukkanlılık içinde ölmeyi bilmelerinde ne gibi örtüleri aralarlar?

Ölüm, mayanın bir oyunudur, yaşamı anlamlı kılmak için! İnsan korkar ondan, bir yandan da dolu dolu yaşamaya çalışır kaçınılmaz sona gelmeden! Neden bir oyundur peki? Çünkü bütün doğu ve batı felsefelerinde bahsedilen bir gerçeğin üstünü örtmektedir: Yaşamın bir bütün olduğu, ölüm ve yaşamın paranın iki yüzü gibi olduğunu!

Yanılsamaların rahat ettiği alanlar çoktur. Duygular, düşünceler, doğa, gece ve gündüz, aşk, irade, sezgi, bilim, sanat… Ve daha pek çoğu…

Örtüleri aralamak, bu oyunu bozmak ve dünyayı bir de bu açıdan bakmak için merak ve sorgu içinde okunulacak bir kitap.

Üzerimizdeki yanılsama örtülerini gözümüzü alıştırarak kaldırabilmek umuduyla…

İlham olsun!

 
Toplam blog
: 4
: 733
Kayıt tarihi
: 26.01.17
 
 

Öğrenmeye ve öğretmeye genel olarak ilgili birisiyim. Bildiklerimi paylaşmak ve öğrenmek en büyük..