- Kategori
- Edebiyat
Melih Yılmaz'ın 'Şemsi Belli' kitabı

Şemsi Belli ile ilgili tez çalışması yapan Melih Yılmaz arkadaşımız çeyrek yüzyıllık çalışmasını değerlendirdi ve “Şemsi Belli /Hayatı, Sanatı, Eserleri” adıyla bir kitap hazırladı. Bu kitap Malatya kitaplığı tarafından yayınlandı.
Melih Yılmaz ile tanıştığımızdan buyana özellikle Şemsi Belli ile ilgili çalışmasının kitaba dönüşmesi düşüncesinin gerçekleşmesi onun kadar benim de beklediğim bir şeydi. Şemsi Belli’yi görmezden gelenlere karşı bu çalışma bence önemli bir adım oldu. Siz kaç kişi gördünüz hem öğretmen, hem avukat, hem şair, hem gazeteci, hem yazar, hem siyasetçi… Daha da sayacağım birçok iş ile ilgilenen Şemsi Belli’yi ben “şair” olarak değerlendirdim hep. Kırk beş yıl önce Anayaso adlı şiirini kim unutabilir ki? Hangi şair şiiri ile Zap Suyuna köprü yaptırdı dersiniz? Hangi Şair? İşte Şemsi Belli’nin “Anayaso” şiiri, altmışların sonlarında Anadolu’nun sorunlarına parmak basan bir şiirdi. Kendisinin deyimi ile “Haso’nun, Memo’nun sesi”ydi…
Kitabı 5 Ağustos 2013 günü Güngör Bebek ile Ballıkaya’ya geldiğinde bana imzalayan Melih Yılmaz, Vali Ulvi Saran’ın kitabın adının “Bir Deli Rüzgâr” olmasını önerdiğini, ancak Şemsi Belli ile ilgili yazılarımı topladığım kitap bütünlüğündeki çalışmamın adının “Bir Deli Rüzgâr” olduğunu bildiğini, bu nedenle uygun olmadığını belirttiğini söyledi.
Ben önce Melih Yılmaz’dan söz edeyim, Şemsi Belli’ ile ilgili kitabından da elbette…
Melih Yılmaz
1966 yılında Malatya’da doğru. Aslen Hekimhan Güzelyurt Polatlı Mahallesindendir. Babası emekli PTT müdürü, annesi ev hanımıdır. İlkokulu Pütürge, ortaokulu Yeşilyurt, liseyi 1983 yılında Darende’de bitirdi. Bir süre tarım ve inşaat işçiliği yaptı. 1987’de girdiği Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1991’de bitirdi. Aynı yıl Malatya’da bir süre özel bir dershanede çalıştı. Daha sonra sırasıyla Siirt, Yalova, Samsun gibi ilerlin değişik liselerinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve yönetici olarak görev yaptı. Hala edebiyat öğretmenliği görevini sürdürmektedir. Evlidir; bir kız çocuğu babasıdır.
Melih Yılmaz’ın üç romanı yayımlanmıştır: gece /Bir güneydoğu Masalı (Babıali Kitaplığı, 2008), Birinci Paketi (Ozan Yayıncılık, 2009), Gazel Kuşları Japon Balıkları (Ozan Yayıncılık, 2013
Şemsi Belli
Melih Yılmaz, Şemsi Belli kitabı beş bölümden oluşmuş. Her bölümde birbirinden ilginç örnekler ve şiirler yer almaktadır.
Birinci Bölümde Şemsi Belli’nin Hayatı: Ailesi, eğitim ve iş hayatı, evliliği, gezileri, sanatsal çalışmaları, ölümünün basında yankıları… Burada Malatya basınındaki yankılarını sayın hemşerim bana sormuş olsaydı kendisine iletirdim. Çünkü Hamle gazetesinde yayınladığım bir haftalık dizide bu yer aldı.
İkinci Bölümde Şemsi Belli’nin Hayatı: Gülmece yazıları, şiirlerinin yapısı ve özellikleri, bestelenenleri… Bir Yangını Külü, Anayaso, Emmoğlu…
Üçüncü Bölümde Şemsi Belli’nin Eserleri: Çeşitli türlerdeki 34 kitap…
Dördüncü Bölümde Şemsi Belli’nin Eserlerinden Seçmeler… Şiirlerinden… Evet, şiirlerinden seçmeler… İki sayfa daha eklenmeli ve “Aramayın Beni Başka Yerlerde” şiiri de eklenmeliydi.
Bu Melih, Şemsi Belli’yi aynen benim gibi “şair” olarak değerlendirmiş. Ancak ben onun asıl önemli yanının da dile getirilmesini diliyorum: halk kültürü derleme ve araştırmaları…
Beşinci Bölümde Şemsi Belli İle Yazışmalar: Bu bölümde Melih Yılmaz’ın 1990-1991 yıllarında Şemsi Belli ile yazışmaları var. Aslında kitabın omurgasını oluşturan yazışmalar…
Şemsi Belli’nin Zaman Dizimsel Yaşamöyküsü, Bibliyografya, Dizin, Fotoğraflar ve Belgeler ile kitap tamamlanmış.
Aramayın Beni Başka Yerlerde
“Aramayın Beni Başka Yerlerde” şiirini Antoloji dergisinde okuduğumda Şemsi Belli’nin şairlik yönünü bir başka takdir etmiştim. Halk ozanı geçinen birçok şairin ötesinde bir usta ozan olarak gördüm o zaman Şemsi Belli’yi. Malatya’daki radyo ve televizyon programlarımda bu şirini çok kez okudum. Yazımın sonunda da sizlerle paylaşmak istiyorum.