Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '21

 
Kategori
TV Programları
 

Merakla beklenen dizi…

Yeni sezonla birlikte iddialı diziler bir bir ekranda boy gösterirken büyük yapımlara imza atan TRT kanadından da tarihe ışık tutan içerikler peş peşe gelmekte.

Midilli'den çıkan dört kardeşin, tehlikelere göğüs gererek yükselmelerini ve denizlerin fatihi olmalarını konu alıp başarılı oyuncu kadrosuyla dikkat çeken ‘‘Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı’’ dizisiyle Perşembe akışında zirveye kurulan TRT, izleyiciye tarihin renkli kişiliklerini sunmaya devam etmekte.

Nitekim çekimleri başlayan ve tarihimizde iz bırakan isimlerin ekrandaki kervanına katılmaya hazırlanan ‘Hz. Mevlâna’ da bu doğrultuda merakla beklenen bir dizi! Peki, merakla beklenmeyi fazlasıyla hak eden bu yapımı ayrı bir yere koymamıza neden olan özellikleri nedir? Kısaca değerlendirelim.

ÖDÜLLÜ KALEMDEN ‘HZ. MEVLÂNA’YA BAKIŞ…

Birbirinden iddialı dizileri izleyiciyle buluşturan TRT’nin tarih konusundaki yeni iddiası olarak gördüğüm ‘Hz. Mevlâna’, iki yıllık uzun ve özenli bir hazırlık aşamasının ardından sete çıkan bir iş. Bu da onu ilk etaptan özel kılıyor. Bunun ötesinde çekimleri TRT Uluslararası Konya Film Platoları’nda gerçekleştirilen diziye güç katan özellikler de bulunuyor.

Şöyle ki; Tarihimizde iz bırakan isimlerin başında gelen Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin hayatını anlatan hikâye, Venedik Film Festivali’nde ‘Geleceğin Aslanı’ ödülünün sahibi olan, Ali Aydın’ın kalemiyle ekrana taşınacak. Yani ekran başındakiler ödüllü kalemden ‘Hz. Mevlâna’nın öyküsünü izleyip özümseyecek.

Merakla beklenen dizinin rakiplerine karşı koz sayılabilecek bir diğer özelliği, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’yi Bülent İnal’ın canlandıracak olması. Bu detay dizinin başarısı açısından ekstra bir avantaj niteliğinde. Zira Bülent İnal tarihi kişilikleri canlandırmadaki performansının gücünü beş sezon boyunca ilgiyle izlenen ‘Payitaht Abdülhamid’ dizisinde ispatladı. Dolayısıyla Osmanlı’nın en büyük sultanlarından biri olan Abdülhamid Han’ın zorlu kişiliğini başarıyla yansıtan Bülent İnal ‘Hz. Mevlâna’nın ruhunu da layıkıyla aktaracaktır bizlere.

Ayrıca yapımcılığını Ahmet Okur ve Kerim Ayyıldız’ın, yönetmenliğini de Can Ulkay’ın üstlendiği diziye özellik katan unsurlar arsında yapımın gücü de bulunmakta. TRT Uluslararası Konya Film Platoları’ndan izleyiciye yansıyacak olan tarihsel atmosferin oluşumu için 50 dönümlük alana 13. Yüzyıl Selçuklu Konya’sının dış ve iç suru inşa edilmiş. Dönemin detaylarını gerçekçi bir dille aktarmada önemli olan yapım kalitesini destekleyen detaylar da dikkate değer nitelikte. Dış sur içerisinde 88 yapı bulunmakta. Bunlardan 35’i; aktar, bakkal, kumaşçı, sepetçi, nalbant, testici, çarıkçı, derici, kalaycı, bakırcı gibi zanaatkârların dükkanlarından oluşuyor. Dizide ayrıca 37 adet ev, 4 adet kümbet, 3 adet cami, 1 adet kilise, 2 adet han, 1 adet aşevi, 1 adet hamam, 4 adet konak bulunmakta. Anlayacağınız ‘Hz. Mevlâna’nın hayat hikayesi onun yaşadığı dönemin gerçekçiliğinden ödün vermeyen bir ortamda ele alınacak. Takdir edersiniz ki, dönem dizilerine ve tarihi kişiliklerin hayatına adaptasyonda dönemsel detayların gerçekçiliği büyük önem taşımakta!

Öte yandan dönemsel atmosferin başarılı görüntülere sahip olması da merakları tatmin hususunda özen gösterilmesi gerekenlerden… İşte bu noktada ‘Hz. Mevlâna’nın elini güçlendiren ayrıntı, dizinin görüntü yönetmenliğinin bu alandaki ünlü isimlerden olan İtalyan Cesare Danese tarafından üstlenilmesi!

Çok yakında TRT’de izleyiciyle buluşacak olan dizide dikkat çeken bir konu da oyuncu kadrosunun zenginliği… Kaan Yıldırım, Ahu Türkpençe, İlker Aksum, Ushan Çakır, Levent Can, Devrim Özkan, Burç Kümbetlioğlu, Mert Turak, Erdal Yıldız, Yusuf Çim, Mert Karabulut, Turgay Aydın, Can Nergis, Semra Dinçer, Baki Davrak, Burak Can, Gizem Aydın, Muhammet Emre Kaya, Musa Evren, Betigül Ceylan, Haluk Piyes gibi sevilen ve deneyimli isimlerin önemli roller üstlenmesi yapımın gücüne güç katacaktır.

Ve dizinin ele alacağı konunun derinliği… Kendine ‘Efendimiz’ anlamına gelen ‘Mevlâna’ unvanı verilerek yüceltilen bu tarihi kişiliğin hayatı oldukça renkli ve hareketli. Dahası atalarından gelen alimliğin hakkını verdiğini eserleriyle gösteren… Manevi mirası pek çok millete ulaşan ve ABD’de ‘En çok tanınan ve satan şair’ haline gelen ‘Hz. Mevlâna’, kıtaları ve ulusları aşan eserlerinin ötesinde dünya görüşüyle, inanç ve öğretileriyle de kayda değer bir kapasiteye sahip.

KISACASI; Dönemine damga vurmakla kalmayıp çağları aşarak günümüze ulaşmayı başaran Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin hayatı sezonlar boyu sürebilecek senaryo üretmeye fazlasıyla müsait. Yanı sıra onun hayatından gelişecek söylem ve aksiyon aracılığıyla günümüze göndermelerde bulunmaya… Felsefesini ve öğütlerini günümüz insanına hissettirmeye de elverişli.

Dolayısıyla sadece tarihi bir kişiliği değil her insanın ruhuna etki etmeye müsait maneviyatı da aktaracak olan bir yapım gözüyle bakmak lazım merakla beklenen ‘Hz. Mevlâna’ dizisine! Bu noktada en büyük görevin ödüllü kaleme yani senarist Ali Aydın’ın yaratıcılığına düşeceği muhakkak.

Emeği geçenlere başarı dileklerimizle noktamızı koyarken son söz Mevlâna Celaleddin-i Rumi’den gelsin… ‘Ey gönül ses etme! Bekle! Ya nasip de Rabbine bırak’.

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..