Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Merkez Bankasından sert faiz artırımı. Kimler kazandı?

Merkez Bankasından sert faiz artırımı. Kimler kazandı?
 

Adım adım 01 Ocak 2014 kaleme aldığım Türkiye ekonomisinin ilk çeyreği nasıl olacak blog yazımda belirtiğim döviz ile ilgili birinci bölüm gerçekleşti, şimdi ikinci bölüm gerçekleşmeye başladı.

Doğrusu faizde artırılan oran fazla oldu. Bence Aralık son haftasından itibaren piyasaların gerektiği ölçüde  alınması gereken faiz artırımı yükselişte olan dövizin durdurulması için Merkez Bankasınca yapılan yüksek oranlardaki döviz satışları ile durdurulamayınca faizler sert bir biçimde %122 ile %55 oranında arttırıldı.

- Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükseltildi. Yüzde %122 artış.

- Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3.5 idi, yüzde 8 oldu. Yüzde %129 artış.

- Marjinal fonlama oranı yüzde 7.75’ten yüzde 12’ye çıktı. Yüzde %55 artış.

- Piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6.75’ten yüzde 11.5’e yükseldi.Yüzde %70 artış.

Gerekçe şöyle açıklanmış; “Son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşanmaktadır. Bu süreçte TL’de belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir. Bu çerçevede kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir.”

Alınan bu faiz artırımı sadece bizi değil dış piyasaları da etkileyecektir.

Merkez Bankası bu kararı Aralık ayının sonlarından başlayarak iki veya üç bölümde piyasa dengelerini oluşturmak için toplamda 2.5- 3 puanlık bir artışla almış olsaydı. Kurdaki artış bu derece yüksek olmayacaktı.

Hafızalarda geleceklere sürekli taşınacak iki soru kalacak. Zamanında yavaş yavaş müdahale ile piyasalar dizginlenemezmiydi? Kimler kazandı?

 

Not: Kimin veya kimlerin  kazandığını görmek ve bir kez daha hafıza tazelemek, bundan sonra olması kuvvetle muhtemel olacaklar için;

http://blog.milliyet.com.tr/2014-turkiye-ekonomisinin-ilk-ceyregi-nasil-alacak-/Blog/?BlogNo=442965 blogu okuyabilirler.

 

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..